Σύνοδος Κορυφής για τη διαδοχή του Γιούνκερ- Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές


Σύνοδο Κορυφής, με θέμα τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την προεδρία της Κομισιόν, εξετάζουν να πραγματοποιήσουν στις 28 Μαΐου, μόλις δυο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η Σύνοδος Κορυφής, παρόμοια με αυτή που είχε πραγματοποιηθεί το 2014, μετά τις προηγούμενες ευρωεκλογές, θα δώσει στους ηγέτες την ευκαιρία να συζητήσουν για το ποιος θα έχει το «τιμόνι» της ΕΕ τα πέντε προσεχή χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συγκληθεί στις 2 Ιουλίου μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, ασκεί πίεση στους ηγέτες των χωρών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διορίσουν τον διάδοχο του Γιούνκερ επιλέγοντας μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων των κομμάτων που θα κερδίσουν τις εκλογές. Ομως πολλοί εθνικοί ηγέτες είναι απρόθυμοι να δεχθούν τη διαδικασία αυτή.
Την Πέμπτη, πιθανώς, η ανακοίνωση της ειδικής Συνόδου κορυφής
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι πιθανό να ανακοινώσει σχέδια για την ειδική Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη στη διάρκεια συνεδρίασης των ηγετών στο Σίμπιου της Ρουμανίας.
Πρόκειται να ανακοινώσουν επισήμως τον υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ο υποψήφιος θα χρειαστεί στη συνέχεια την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.