Τρίτη, Μαΐου 7

Τουρκία: Υπέγραψαν υπέρ της ειρήνης και έχασαν τις δουλειές τους


Ο Ζαφέρ Γκιουζέι εργάζεται τρεις φορές την εβδομάδα σε ένα εργαστήρι χειροποίητων μουσικών οργάνων.
Ο 49χρονος κάθεται σκυμμένος σε ένα σκαμνί. Τρυπάει, λειαίνει και κολλάει με χειρουργική ακρίβεια. Mε διάφορα κομμάτια ξύλο θα φτιάξει σιγά σιγά μία βιόλα.

Πέρσι κέρδισε ένα διεθνές βραβείο «για μία βιόλα που συνδυάζει την ωραιότερη αισθητική και τον ωραιότερο ήχο», διαβάζει ο Γκιουζέι περήφανος την απόφαση της επιτροπής που τον βράβευσε. Δίπλα ακριβώς από το εργαστήρι άνοιξε ένα εστιατόριο με παραδοσιακά τούρκικα ντελικατέσεν.
Βέβαια ο Γκιουζέι δεν είναι ούτε επαγγελματίας τεχνίτης μουσικών οργάνων, ούτε πωλητής τροφίμων: για 21 χρόνια ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αναντολού του Εσκισεχίρ – μέχρι πέρσι. Η υπογραφή του στο αίτημα με τον τίτλο «Δε θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος» του κόστισε τη θέση του.
«Αρχικά δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό μου, στη συνέχεια με απέλυσαν με ένα έκτακτο διάταγμα», αναφέρει ο Γκιουζέι.
Απολύσεις με έκτακτα διατάγματα
Ο Γκιουζέι δεν είναι ο μόνος ακαδημαϊκός που βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα τέτοιο διάταγμα: περίπου 2.200 συνάδελφοί του που υπέγραψαν την έκκληση της πρωτοβουλίας «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη» έχασαν έτσι τη θέση τους.
Η έκκληση των ακαδημαϊκών κατακρίνει μία επίθεση του τουρκικού στρατού σε νοτιοανατολικά εδάφη της Τουρκίας.
Το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησαν αιματηρά επεισόδια εναντίον της απαγορευμένης οργάνωσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν και απλοί πολίτες, ενώ η κυβέρνηση επέβαλλε απαγορεύσεις εξόδου. «Δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του εγκλήματος. Απαιτούμε το κράτος να σταματήσει τη βία απέναντι στους πολίτες.
Εκπροσωπώντας τους ακαδημαϊκούς αυτής της χώρας δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί αυτής της σφαγής», δήλωσαν οι ακαδημαϊκοί.
Πόσο δίκαιη ήταν η δίκη τους;
Η δράση τους βέβαια δεν μένει ατιμώρητη. «Σίγουρα δεν πρόκειται να περιμένουμε την έγκριση όλων αυτών των ‘δήθεν-ακαδημαϊκών’. Θα έπρεπε να γνωρίζουν τα όριά τους», τόνισε ο Ερντογάν.
Η Φισούν Ιστέλ, πολιτικός επιστήμονας από την Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη που τιμωρήθηκε και έπρεπε να εκτίσει την ποινή της: καταδικάστηκε σε ένα χρόνο και τρεις μήνες φυλάκιση. Για την πρωτοβουλία των ακαδημαϊκών πρόκειται για παράλογες δικαστικές αποφάσεις.
«Η δίκη είναι προϊόν φαντασίας. Είμαστε αθώοι», διαμαρτύρεται ο συνταγματολόγος Ιμπραήμ Καμπόγλου. Κι αυτός απολύθηκε από το πανεπιστημιακό ινστιτούτο στο οποίο εργαζόταν όταν υπέγραψε το αίτημα.
Οι κατηγορίες για όλους ίδιες: τρομοκρατία. Οι ποινές όμως διαφέρουν.
Οι δικαστικές διαδικασίες για την απόλυση του Ζαφέρ Γκιουζέι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ο ίδιος είναι παρόλα αυτά θετικός: «Η ζωή συνεχίζεται, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω στην παλιά μου θέση».