Κυριακή, Ιουνίου 2

ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΛΑΔΙΚΟ, ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΓΙΑ


Μια τρελή, ο ορισμός της διαταραγμένης ψυχής, έγινε ηρωίδα ενός μεγάλου έθνους και ανακηρύχθηκε αγία από την καθολική Εκκλησία. Είμαι σίγουρος ότι αν στα χρόνια της ζούσε ο Ζιγκμουντ Φρόϋντ θα έλεγε στον βασιλιά της Γαλλίας «Το κορίτσι δεν είναι στα καλά του, μάζεψε την, κλείστε την σε ίδρυμα...».

Δεν το συζητάω ότι η Ζαν Ντ’ Αρκ, η Παρθένος της Ορλεάνης, η Ιωάννα της Λωραίνης (στη φωτό η Μίλα Γιόβοβιτς στην ομώνυμη ταινία) έβλεπε οράματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πράγματι την επισκεπτόταν στο ξύπνιο της και στον ύπνο της ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Αικατερίνη, η Οσία Πελαγία και δεν ξέρω πόσοι άλλοι από τον παράδεισο. Η ίδια, σαλεμένη στο μυαλό, είχε τη... χάρη φαντασιώσεων και έπιανε ''επαφή'' με το υπερπέραν
Μια μανιακή, ακραία θρησκόληπτη, κοντοκουρεμένο μαλλί, ντυμένη με ρούχα ανδρικά, το πιθανότερο λεσβία, ίσως ανέραστη εντελώς, κατάφερε να πετύχει το ιδεώδες, έναν ολότελα ηρωικό θάνατο. Να την κάψουν ζωντανή στην πυρά ως μια αιρετική, μετά από απόφαση στημένου δικαστηρίου, το 1431, σε ηλικία 19 χρόνων. Θεωρείται από καταβολής, από την Εύα, αν αυτή είναι η πρώτη γυναίκα, η πιο στενή στο αιδοίο που γεννήθηκε ποτέ.
Τι είναι ο άνθρωπος και κυρίως με ποιους δαίμονες ζουν οι κοινωνίες, ακόμα και μέχρι σήμερα. Αυτό λέμε με αφορμή το θάνατό της Ζαν Ντ' Αρκ, σα σήμερα 30 Μαίου το 1431. Είπε στον διάδοχο του γαλλικού θρόνου «Εγώ θα καθαρίσω για πάρτη σου, ο Θεός είναι μαζί μου… Δώσε μου στρατό, μεγαλειότατε, ο Θεός είναι με την Γαλλία κι όχι με την πουτάνα την Αγγλία».
Γίνονται, ρε, αυτά τα πράγματα; Γίνονται. Το παπαδαριό την έστειλε στη φωτιά, την έκαψε ζωντανή, το παπαδαριό την πέρασε στη λίστα της αγιοσύνης. Αυτά γίνονται. Και ο μεγαλοδύναμος να είναι με μια πλευρά στον πόλεμο, στο ποδόσφαιρο, στις μπίζνες, οπουδήποτε. Βεβαίως γίνονται, άλλωστε γι’ αυτό η Εκκλησία την είπε αγία την Jeanne d’ Arc. Κι αφού το αποφάσισε το παπαδαριό το κορίτσι άγιασε.

apodytiriakias.gr...