Τετάρτη, Ιουνίου 19

Έρχεται η ηγεμονία της Δεξιάς; Τι δείχνουν τα ποσοστά για την επόμενη μέρα και την επόμενη… οκταετία


Γράφει ο Ρενάτο Λέκκα

Οι ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές, έδειξαν πως μετά την «πρώτη φορά Αριστερά» θα έχουμε για πρώτη φορά στα χρονικά μία απόλυτη επικράτηση της Δεξιάς στη χώρα. Η ΝΔ κατέχει 12 από τις 13 περιφέρεις, πράγμα ρεκόρ για την παράταξη αλλά και ανατροπή για το πολιτικό σύστημα στη χώρα. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

Στη ΝΔ φυσάει ούριος άνεμος και όλα δείχνουν ότι η αυτοδύναμη επόμενη τετραετία, θα είναι δικιά της έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να εκλέξει και Πρόεδρο της αρεσκείας της, καθώς είναι αναθεωρητέο το άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (θα χρειάζεται 151 ψήφοι), πράγμα που θα ολοκληρωθεί με την επόμενη βουλή 
«Αν έχουμε διαφορά πολύ μεγάλη, με την Νέα Δημοκρατία στην περιοχή του 40% και έναν ΣΥΡΙΖΑ σαφώς κάτω του 30%, τότε μιλάμε για την εγκαθίδρυση με όρους ηγεμονίας της επόμενης ημέρας, που όχι μόνο θα επηρεάσει μία τετραετία, αλλά θα βάλει το πλαίσιο της μεθεπόμενης τετραετίας. Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, όχι μόνο γιατί σταθεροποιούν την φυσιογνωμία ενός δικομματικού συστήματος που γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και γιατί θα καθορίσουν ενδεχομένως για τα αρκετά επόμενα χρόνια τον χαρακτήρα του συσχετισμού δυνάμεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό». Η εκτίμησή αυτή ανήκει στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκο Μαραντζίδη (ρ/σ Στο Κόκκινο). 
Νέος δικομματισμός
Η εικόνα που υπάρχει στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι ότι εγκαθιδρύεται ένας νέος δικομματισμός από τις 2012 και κάτι τέτοιο αναμένεται να αποτυπωθεί και στις επερχόμενες εκλογές. 
Δύο είναι τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου: 
  • ποιο θα είναι το άθροισμα των δύο κομμάτων
  • ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο
Αυτά τα δύο στοιχεία θα δώσουν το στίγμα του νέου δικομματισμού, που θα επηρεάσει τους θεσμούς αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας. 
Κριτήριο η οικονομία
Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται εθνικές εκλογές αμέσως μετά από Ευρωεκλογές τόσο κοντά δείχνει μία εικόνα που μοιάζει , με «ενιαία» προεκλογική περίοδο. Στην ατζέντα της ΝΔ ως  1ο ζήτημά της εμφανίζεται η μείωση των φόρων αλλά και η «προστασία» της μεσαίας τάξης. Η επιλογή της ΝΔ να ποντάρει συνεχώς σ’αυτήν την κοινωνική τάξη, επηρεάζει σαφώς και το εκλογικό αποτέλεσμα..  Από την άλλη πλευρά, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ατζέντα προστασίας των αδυνάτων και αναδιανομής υπέρ των φτωχών. 
Η αλήθεια είναι, ότι υπάρχει έντονη ανησυχία «για αυτό που μπορεί να έρθει με τη ΝΔ». Αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται είτε σε χαμηλά στρώματα είτε ευρύτερα στην μισθωτή εργασία είτε στους δημόσιους υπαλλήλους. 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζοντας τα λάθη που έχουν γίνει με την φορολόγηση της Μεσαίας Τάξης επεσήμανε χθες σε συνέντευξή του (Alpha): «Το 83% των φόρων που επιβάρυναν τη μεσαία τάξη το έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εμείς προσθέσαμε το 17%. Αλλά κάποιες φορές η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι κοστίζει». «Ποιοί θα κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια και με ποιο πρόγραμμα, αν θα είναι μία πορεία συνεχούς ελάφρυνσης των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο, και συνέχιση της εξόδου από την κρίση ή αν θα είναι ένα πισωγύρισμα», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει ότι το βασικό κριτήριο για τη μάχη των εθνικών εκλογών θα είναι η οικονομία και αναζητά επειγόντως να φέρει πίσω «500.000» ψηφοφόρους. 
«Η αναπτυξιακή λογική που οραματιζόμαστε με έκρηξη επενδύσεων θα φέρει περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να διαφωνεί ότι χρειάζεται να μειωθεί η φορολογία, το λέει και ο Τσίπρας», είπε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του (Open 13/6). Στην ερώτηση, δε, τι θα συμβεί αν οι Βρυξέλλες του πουν ότι δεν μπορεί να μειώσει τους φόρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «ο προϋπολογισμός του 2020 θα συμπεριλαμβάνει μειώσεις φόρους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί ξεκινώντας από τους φόρους στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ».
Σ’ αυτές τις εκλογές, τα θέματα ασφάλειας αλλά και η «Συμφωνία των Πρεσπών» δείχνουν ότι έχουν ξεφουσκώσει ως προς την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Κάτι που φαίνεται και από το ύφος της προεκλογικής σύγκρουσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.