Τετάρτη, Ιουνίου 26

Η απαξίωση της ΔΕΗ με στόχο το ξεπούλημα της



Η κατάσταση της επιχείρησης υπάγεται γενικότερα στο θέμα της κατακόρυφης πτώσης των παγίων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν σταδιακά τεράστια προβλήματα στις ελληνικές υποδομές – εκτός του ότι η εταιρεία απαξιώνεται μεθοδικά, μεταξύ άλλων με διοχετευόμενα δημοσιεύματα, όπως συνηθίζουν οι κερδοσκόποι όταν τοποθετούν το εκάστοτε θήραμα τους στο στόχαστρο (τηλεοπτικό)
.

Επικαιρότητα

Η ΔΕΗ έχει 232.000.000 μετοχές, ενώ η τιμή της μίας μετοχής της στις 4 Ιανουαρίου  του 2008 ήταν 36,62 € – επομένως η χρηματιστηριακή της αξία ήταν περίπου 8,5 δις €. Στα τέλη του έτους η τιμή της μίας μετοχής της ήταν 1,27 €, οπότε η χρηματιστηριακή της αξία περί τα 295 εκ. €. Επομένως είχαν χαθεί περίπου 8.200.000.000 (8,2 δις €) μόνο από τη συγκεκριμένη εταιρεία – η οποία είχε ζημίες ύψους 903 εκ. € του 2018, ενώ διαδόθηκε πως το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι ζημίες της ήταν στα 250 εκ. €. Ως εκ τούτου, παρά το ότι είχε αυξηθεί η χρηματιστηριακή της αξία, η μετοχή της παρουσίασε πτώση 17% μέσα σε μία ημέρα – ενώ στη συνέχεια είχε διακυμάνσεις και σήμερα βρίσκεται στο 1,88 € περίπου (αξία 437 εκ. €).
Υπενθυμίζοντας πως η πορτογαλική ΔΕΗ έχει χρηματιστηριακή αξία περί τα 11,5 δις € και κέρδη πάνω από 1 δις € ετήσια, όπως περίπου η ΔΕΗ το 2009, πρέπει να είναι ανόητος για να μην καταλαβαίνει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει – αφού, τρόπος του λέγειν, 400 εκ. € κοστίζουν μόνο τα αλεξικέραυνα της εταιρείας, ενώ τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία είναι της τάξης των 15 δις €. Επειδή τώρα είναι βιομηχανία, οπότε οι επενδύσεις χρειάζονται χρόνο για να διενεργηθούν και να ωριμάσουν, είναι λογικό να αντιμετωπίζει προβλήματα – μεταξύ άλλων επειδή ουσιαστικά της απαγορεύθηκαν, μετά την υπαγωγή της χώρας στην Τρόικα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα βέβαια της επιχείρησης, το οποίο επιβαρύνει τη ρευστότητα της, είναι οι ανεξόφλητες οφειλές των πελατών της, ύψους περί τα 3 δις € – γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πολιτική της κυβέρνησης να μην διακόπτει την ηλεκτροδότηση των πελατών της που δεν πληρώνουν, εάν ο λογαριασμός δεν υπερβαίνει τα 1.000 €. Ουσιαστικά εδώ η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική εις βάρος μίας εισηγμένης εταιρείας, αντί να βρει κάποιον άλλο τρόπο – κάτι που ασφαλώς είναι απαράδεκτο, όπως επίσης απαράδεκτη είναι η χρησιμοποίηση της ως εισπρακτική εταιρεία των Δήμων. Μεταξύ των οφειλετών της συμπεριλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες που χρωστούν τεράστια ποσά, πολιτικά κόμματα, δημόσιες επιχειρήσεις κλπ. – χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για τους λόγους, στους οποίους οφείλεται κάτι τέτοιο.
Εάν λοιπόν δεν της χρωστούσαν τέτοια ποσά οι πελάτες της, η εικόνα της θα ήταν εντελώς διαφορετική – ενώ αυτό που δυστυχώς δεν συνειδητοποιούμε είναι η ληστεία που διενεργείται μπροστά στα μάτια μας, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών του ρεύματος που θα πληρώνουμε στους μελλοντικούς νέους ιδιοκτήτες της. Σημαντικό εν προκειμένω είναι το ότι, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως θα έπρεπε πρώτη η ΔΕΗ, έχουν πολύ υψηλά κέρδη – ενώ οι ιδιώτες που πουλούν ρεύμα, το οποίο αγοράζουν από τη ΔΕΗ, προσφέρουν τιμές κατά 15% χαμηλότερες.
Ακολουθούν οι αναφορές του κ. Βιλιάρδου στην εκπομπή του κ. Λιάτσου στο ΚΟΝΤΡΑ, στην οποία ήταν καλεσμένος. Η συζήτηση δηλαδή για τη ΔΕΗ που υπάγεται γενικότερα στο θέμα της κατακόρυφης πτώσης των παγίων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν σταδιακά τεράστια προβλήματα στις υποδομές και για την απαξίωση της, καθώς επίσης η τεκμηρίωση του ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει καθόλου καλά παρά την πτώση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου – όπου σημαντικά δεν είναι τα ονομαστικά επιτόκια, αλλά τα πραγματικά (=μείον τον πληθωρισμό ή συν τον αποπληθωρισμό).
Ειδικότερα, όταν το ονομαστικό επιτόκιο είναι 3% και ο πληθωρισμός 2%, τότε το πραγματικό επιτόκιο, αυτό δηλαδή που εισπράττουν οι δανειστές είναι 1%. Όταν όμως το ονομαστικό επιτόκιο είναι 2% και ο πληθωρισμός 0%, τότε το πραγματικό επιτόκιο είναι 2% – οπότε το 2 είναι στην ουσία μεγαλύτερο από το 3. Όταν δε το ονομαστικό επιτόκιο είναι 1% και ο αποπληθωρισμός 2%, τότε το πραγματικό επιτόκιο είναι 3% – οπότε το 1% είναι μεγαλύτερο από το αρχικό 3%.


analyst.gr