Πέτσας: Η 13η σύνταξη ΣΥΡΙΖΑ ήταν επίδομα – Θα δοθεί όμως και το 2020

Τι θα κάνετε με τους χαμηλοσυνταξιούχους κ. Πέτσα, για το ΕΚΑΣ γιατί δε λέτε κουβέντα;; Ή μήπως τους έχετε ξεγράψει τους συνταξιούχους της πείνας;;
Δεν μειώνεται το αφορολόγητο - Ολα τα έκτακτα μέτρα για το Μάτι: Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα, 20 εκ. για την ανάπλαση της περιοχής

Ημέρα μνήμης, ακριβώς ένα χρόνο από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, αλλά και δράσης, η σημερινή, σημείωσε εισαγωγικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα κοπεί κανένα επίδομα.


Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας εξήγγειλε ότι στο εξής θα έχουν οι εγκαυματίες δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία, φάρμακα κ.ο.κ.

«Οι δράσεις αυτές είναι η μόνη ένδειξη συμπάθειας και στήριξης», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν στον ειδικό λογαριασμό.

Επίσης, οι πυρόπληκτοι που υπολογίζονται σε 4.334, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για μια πενταετία. Η σχετική δράση έχει κόστος 10 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.

Η 13η σύνταξη

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως δεν κόβεται κανένα επίδομα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης», επισήμανε ότι θα διατηρηθεί και το 2020, συμπληρώνοντας πως δεν πρόκειται για 13η σύνταξη αλλά για επίδομα.

Ερωτώμενος για το αν ισχύσει η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, διευκρίνισε ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δε θα μειωθεί το αφορολόγητο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του εκπροσώπου της κυβέρνησης, που έφερε στο προσκήνιο τα τρία πρώτα σχέδια νόμου που θα αρχίσουν να καταφτάνουν στη Βουλή από αύριο.

Τα πρώτα τρία νομοσχέδια

Συγκεκριμένα:

Για το επιτελικό κράτος θα έρθει στις 24 Ιουλίου, θα είναι στην Επιτροπή στις 25 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο για τις πρώτες μειώσεις φόρων που είναι ο ΕΝΦΙΑ και η ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθει με μορφή κατ’ επείγοντως στις 26 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Επίσης, θα έρθει ένα διυπουργικό, το οποίο θα περιέχει διατάξεις όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Μεγαλύτερες οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη

Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μειώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επεσήμανε.

«Έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος τετραετίας», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει την υπερφορολόγηση. Εμείς δε σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ό,τι συνδέεται με αυτή. Η υπερφορολόγηση φεύγει. Αυτοί που έβλεπαν δημοσιονομικό κενό, έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες. Εμείς γυρίζουμε σελίδα. Πιστεύουμε πως θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και δε θα υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό» συμπλήρωσε.