Στην Αθήνα καταφθάνει το σύνολο των κορυφαίων εκπροσώπων των δανειστών με αφορμή το συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι
Μια «βραδυφλεγής» βόμβα άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να προσπαθήσει να κλείσει άμεσα τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν.
Η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες ατύπως ξεκινούν από βδομάδα με την κάθοδο των εκπροσώπων τους στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist αναμένεται να αξιοποιήσει τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τις οποίες εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από τα δύο δισ. ευρώ έξτρα ΑΕΠ, τα μισά, ή ένα δισ. ευρώ επιστρέφει στα ταμεία του κράτους υπό μορφή φόρων και εισφορών.
Επιπρόσθετα και δεδομένου ότι το πακέτο των 6 δισ. ευρώ εκτείνεται σε ορίζοντα τετραετίας, αναμένεται να αναδείξει την προβλεπόμενη με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% το 2023. Ακόμα και εάν δεν μειώνονταν νωρίτερα τα πλεονάσματα, κατόπιν συμφωνίας , η προβλεπόμενη ήδη μείωση στο 2,5% καλύπτει το ένα τρίτο του κόστους του πακέτου θετικών μέτρων.
Στην κυβέρνηση υπάρχει η προσδοκία συμφωνίας με τους θεσμούς για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων αρκετά νωρίτερα. Το θέμα δεν αναμένεται να τεθεί σε καμία περίπτωση για το 2019 ενώ και ο προϋπολογισμός του 2020 αναμένεται να συνταχθεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Όπως έχει αναφέρει άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πρώτα θα «χτιστεί» αξιοπιστία έναντι των εταίρων με μετρήσιμα αποτελέσματα στα πεδία των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση.

Οι εκκρεμότητες

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μικρές και μεγάλες προκλήσεις, αλλά και αστάθμητους παράγοντες. Μαζί με την πανηγυρική παράδοση και παραλαβή των υπουργείων, τα κυβερνητικά στελέχη παρέλαβαν από τους προκατόχους τους του ΣΥΡΙΖΑ πολλές «καυτές πατάτες».
Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρνουν στις βαλίτσες τους τον μακρύ κατάλογο των εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης που άφησε του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι:
  • 120 δόσεις: «Τρύπα» στα φορολογικά έσοδα δημιουργούν οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων που αφορούν στις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φετινή υστέρηση από τα κρατικά έσοδα λόγω των ρυθμίσεων είναι πολύ πιθανό να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
  • Κόκκινα δάνεια: Η πλατφόρμα αξιολόγησης για τα «κόκκινα» δάνεια έχει ήδη ξεκινήσει. Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει τα σχέδια τόσο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος. Το σχέδιο ΤΧΣ, το οποίο είναι βασισμένο στο ιταλικό μοντέλο, προβλέπει τη μεταφορά 15-20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού.
    Το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει την ταυτόχρονη μεταφορά σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) αναβαλλόμενου φόρου 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος σήμερα συνυπολογίζεται στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, και κόκκινων δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ.
  • Νόμος Κατσέλη: Δεν θα δοθεί παράταση στο σχετικό νόμο πέραν της 31 Δεκεμβρίου του 2019-07-15
  • Capital controls: Επιταχύνεται η άρση των capital controls σύμφωνα άλλωστε και με το σχέδιο που προωθεί ο διοικητής της ΤτΕ.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Στα ΕΛΠΕ δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις για Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ και περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
  • Ελληνικό: Μεγάλες καθυστερήσεις και νέοι στόχοι για την έκδοση της άδειας καζίνο και το μητροπολιτικό πάρκο.
  • Αντικειμενικές αξίες: Καθυστερεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές.
  • Φόροι – έσοδα: Μεγάλες αποκλίσεις υπάρχουν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.