Κυριακή, Ιουλίου 14

Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή που αλλάζει τα πάντα στη θεραπεία του διαβήτη

Ο Θεόδωρος Ζάνος, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιο-Ηλεκτρονικής Ιατρικής των Ινστιτούτων Ιατρικής Έρευνας «Feinstein», που πέρσι αποκωδικοποίησε πρώτος συγκεκριμένα σήματα του
νευρικού συστήματος που ενημερώνουν τον εγκέφαλο για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ύπαρξη φλεγμονής στο σώμα, τώρα πρωτοπορεί και πάλι, αυτή τη φορά στον τομέα του Διαβήτη.


Ο Δρ. Ζάνος και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν πως το πνευμονογαστρικό νεύρο μεταδίδει σήματα από την περιφέρεια προς τον εγκέφαλο ώστε να ρυθμιστεί η γλυκόζη. Αυτή η σημαντική παρατήρηση ενδεχομένως να αποκαλύπτει έναν νέο τρόπο μέτρησης των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Bioelectronic Medicine, η ανακάλυψη του Δρ. Ζάνου ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές έρευνες των βιο-ηλεκτρονικών θεραπειών στο μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη.

Ως γνωστό, η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργεια για τα κύτταρα του εγκεφάλου, των μυών και των περιφερικών νεύρων. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το φυσιολογικό όριο της γλυκόζης στο αίμα για μακρό χρονικό διάστημα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη ή και θανατηφόρος. Συνεπώς η σωστή ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα είναι το ζητούμενο.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο, που συνδέει πολλά βασικά όργανα του σώματος και ενημερώνει τον εγκέφαλο για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, παίζει ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού.

«Ο στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το νευρικό κώδικα του πνευμονογαστρικού νεύρου και πως αυτό συνδέεται με διαφορετικές παθήσεις, επειδή πιστεύουμε ότι αφουγκραζόμενοι και διεγείροντας το μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους διάγνωσης και θεραπείας διαφόρων παθήσεων», εξηγεί ο Δρ. Ζάνος.

Ο Θεόδωρος Ζάνος, καθηγητής των Ινστιτούτων Ιατρικής Έρευνας «Feinstein»

Και προσθέτει ότι, «το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές πληροφόρησης που έχουμε για το ανθρώπινο σώμα καθώς έχει κατά μέσο όρο 100.000 νευρικές ίνες, καθιστώντας τον κώδικα του δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποδεικνύουμε σε αυτή τη μελέτη ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο ενός ποντικού μεταφέρει σημαντικά μηνύματα από την περιφέρεια στο κεντρικό νευρικό σύστημα που σχετίζεται με την ομοιόσταση γλυκόζης, καθώς αυτή η ανακάλυψη μας φέρνει πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες που θα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν πολλούς ασθενείς που ζουν με διάφορες μεταβολικές ασθένειες».

Η Βιο-Ηλεκτρονική Ιατρική στην οποία εξειδικεύεται ο Δρ. Θεόδωρος Ζάνος είναι ένα καινοτόμο πεδίο της ιατρικής έρευνας με πολυποίκιλες δυνατότητες στη θεραπεία και διάγνωση πολλών παθήσεων. Αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση Μοριακής Ιατρικής, Νευροεπιστήμης και Βιοτεχνολογίας. Η Βιο-Ηλεκτρονική Ιατρική χρησιμοποιεί μικροσυσκευές για να διαβάζει και να ρυθμίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα στο νευρικό σύστημα του σώματος, ανοίγοντας νέες οδούς σε πραγματικό χρόνο για τις διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές των ασθενών.

Ο Δρ. Ζάνος που θεωρείται ειδήμων στον τομέα της Βιο-Ηλεκτρονικής Ιατρικής πέρσι ήταν ο πρώτος που αποκωδικοποίησε συγκεκριμένα σήματα που χρησιμοποιεί το νευρικό σύστημα για να ενημερώσει τον εγκέφαλο για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ύπαρξης φλεγμονής στο σώμα. Ο εντοπισμός αυτών των νευρικών σημάτων και τι κοινοποιούν για την υγεία του σώματος ήταν ένα πραγματικό βήμα προόδου για την Βιο-Ηλεκτρονική Ιατρική καθώς αποκάλυψε νέες πληροφορίες για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς στόχους και την ανάπτυξη ιατρικών συσκευών.