Τετάρτη, Ιουλίου 3

Άδωνις Γεωργιάδης στο ΘΕΜΑ: Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πάνε πολύ αργά

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΤΑ 5ΕΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ 25ΕΥΡΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ....ΕΠΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι το στοίχημα των εκλογών είναι ένα: Να εκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη διαπίστωση ότι η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί και επιτυγχάνει τη θετική ψήφο των Ελλήνων πολιτών κάνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνις Γεωργιάδης, που κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ»
δηλώνει ότι τον αφήνει παγερά αδιάφορο η συζήτηση για τη σύνθεση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, παραπέμποντας στην παροιμία «λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο».

-Σαν πολύ ήπια δεν είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση; Πού το αποδίδετε; Πέταξαν οι Συριζαίοι λευκή πετσέτα ή εσείς αράξατε επειδή έχετε σίγουρη τη νίκη;
Με συγχωρείτε, κάνω 12 κατά μέσο όρο ομιλίες την ημέρα. Πόσο άραγμα σας φαίνεται αυτό; Οργώνουμε την Ελλάδα. Ο κάθε υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική του περιφέρεια. Μόνο για χαλαρότητα δεν μπορεί να κατηγορηθούμε.

Αν αυτό που εννοείτε είναι ότι έχουμε υιοθετήσει ήπιους τόνους, αυτό οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Οτι με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές εκτιμούμε ότι έκλεισε ένας κύκλος. Ο κύκλος της πολιτικής τοξικότητας που άνοιξε το 2010.

-Το σπάσιμο της Β’ Αθήνας διευκολύνει τη μάχη του σταυρού ή τη δυσχεραίνει;

Το σπάσιμο της Β’ Αθήνας δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Οφείλω να ομολογήσω ότι δίνει την ευκαιρία να τρέξουμε και να επικεντρώσουμε περισσότερο σε συγκεκριμένους δήμους απ’ ό,τι η μεγάλη εκλογική περιφέρεια, στην οποία ήταν πολύ δυσκολότερο να κάνεις κάτι τέτοιο. Είχα την ευκαιρία να κάνω αυτή την εκστρατεία στις πλατείες τις οποίες γυρίζω μαζεύοντας κόσμο στο Γαλάτσι, στην Αγία Παρασκευή, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Μαρούσι, που θα ήταν δύσκολο να το κάνω στον ίδιο χρόνο σε ολόκληρη τη Β’ Αθήνας.

-Η πρωτιά στον Βόρειο Τομέα είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα; Και το στοίχημα του κόμματός σας;

Ο κάθε υποψήφιος βουλευτής κατεβαίνει για να πείσει όσο περισσότερους συμπολίτες του μπορεί. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν μεγάλο δείγμα εγωισμού να πω ότι το στοίχημα των εκλογών είναι αν θα είμαι πρώτος, δεύτερος, τρίτος ή τελευταίος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Το στοίχημα των εκλογών είναι ένα: να εκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ολα τα άλλα είναι ήσσονος σημασίας ζητήματα.

-Πιστεύετε ότι την πλειοψηφία θα σας τη δώσουν όσοι πιστεύουν στο πρόγραμμά σας ή όσοι απογοητεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οφείλω να πω ότι στην αρχή πίστευα ότι η ψήφος προς τη Νέα Δημοκρατία θα είχε περισσότερο τα χαρακτηριστικά της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφου και λιγότερο τα χαρακτηριστικά της θετικής ψήφου. Οσο περνάνε οι μέρες, διαπιστώνω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Η Νέα Δημοκρατία διεκδίκησε, διεκδικεί και, απ’ ό,τι φαίνεται, επιτυγχάνει τη θετική ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Των ανθρώπων που κουράστηκαν από τις διαμάχες του παρελθόντος και ζητούν επιτέλους απαντήσεις για το μέλλον των οικογενειών τους και των παιδιών τους.

-Γιατί επιμένετε στην αυτοδυναμία όταν σχεδόν όλη η Ευρώπη κυβερνάται από συνεργατικά σχήματα;

Με συγχωρείτε, έχω ζήσει σε συνεργατικές κυβερνήσεις και στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως υφυπουργός Ναυτιλίας και στην κυβέρνηση Σαμαρά ως υπουργός Υγείας. Οι συνεργατικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλη δημοκρατικότητα, αλλά πηγαίνουν πάρα πολύ αργά, γιατί προϋποθέτουν πολλών ειδών συμβιβασμούς. Η κυβέρνηση που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως ταχύτητα. Γι’ αυτό τώρα χρειαζόμαστε μία σταθερή και ισχυρή πλειοψηφία. Για να κάνουμε αυτά που πρέπει αμέσως. Αυτό είναι το μήνυμα.

-Εχετε έτοιμο κοστούμι ή θα ψάχνετε επειγόντως για ράφτη στις 8 Ιουλίου;

Ολη η συζήτηση περί της σύνθεσης του επόμενου υπουργικού σχήματος με αφήνει παγερά αδιάφορο. Δεν έχω συμμετάσχει σε καμία, γιατί πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια συζήτηση σήμερα δεν υπολογίζει τους δύο ενδιάμεσους ξενοδόχους, και θυμίζω την παροιμία «λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο». Εχουμε τον πρώτο μεγάλο ξενοδόχο, τον ελληνικό λαό, που πρέπει στις 7 Ιουλίου να εκλέξει την κυβέρνησή του. Αν όλα πάνε καλά και ο μεγάλος ξενοδόχος εκλέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, θα έχουμε μετά τον δεύτερο ξενοδόχο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ορίσει τα μέλη της κυβέρνησής του.

-Αν σας ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαλέξετε τομέα κυβερνητικής ευθύνης, ποια θα ήταν η επιλογή σας; Παραγωγικό ή θεσμικό υπουργείο;

Εδραιωμένη πεποίθησή μου είναι ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας παίζει και πρέπει να παίζει τον ρόλο του προπονητή σε μια ομάδα. Φαντάζεστε τον κάθε παίκτη να λέει πριν από τη σύνθεση της ομάδας πού θα επιθυμούσε να παίξει; Θα ήταν σαν να ακύρωνε τον ρόλο του προπονητή και θα οδηγούσε σε μια ομάδα μπάχαλο που θα έχανε όλα τα πρωταθλήματα. Ο προπονητής-πρωθυπουργός πρέπει να έχει τα χέρια του εντελώς λυμένα, να φτιάξει την κυβέρνησή του όπως νομίζει και να κριθεί από το αποτέλεσμα που θα φέρει.

-Γίνετε πολύ λόγος για τη συνέχεια που θα έχει η υπόθεση Novartis στην επόμενη Βουλή. Είναι θέμα τιμής για σας να γίνει εξεταστική επιτροπή που να βρει ποιοι και πώς έστησαν αυτή τη σκευωρία;

Προσπαθώ να χειριστώ τη σκευωρία Novartis αφαιρώντας παντελώς τα όποια προσωπικά συναισθήματα έχω προφανώς γι’ αυτή την υπόθεση. Η διερεύνηση της σκευωρίας Novartis δεν έχει να κάνει με τον Αδωνη Γεωργιάδη ή με οποιονδήποτε άλλον που ψευδώς κατονομάστηκε σε αυτή την υπόθεση.

Εχει να κάνει με την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός αν πράγματι η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως καταθέτει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, διά του «Ρασπούτιν», προσπάθησε να επηρεάσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Αν αυτό έχει συμβεί -σας διαβεβαιώ ότι εύχομαι να μην έχει συμβεί-, τότε θα πρόκειται περί πράξεως αλλοιώσεως του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και θα είναι ντροπή μας εάν δεν το διερευνήσουμε. Για λόγους, λοιπόν, όχι ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης, αλλά καθαρά για λόγους υπεράσπισης της ελληνικής δημοκρατίας, πρέπει αυτή η υπόθεση να διερευνηθεί και εύχομαι όλα να πάνε καλά.
https://www.protothema.gr