Τετάρτη, Ιουλίου 3

Άναψαν φωτιές οι δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου περί πιστοληπτικής γραμμής

Νέα κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ και δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου στον Realfm 97,8 περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Ο κ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Ψάλτη ρωτήθηκε για τις τράπεζες και συγκεκριμένα εάν "οι προτάσεις και ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς ΝΔ θα αλλάξουν τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα για να δουλέψει;".

"Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα αυτό, να απαλλαγούν οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι. 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήμα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση, που δεν είναι λύση, και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν αυτό που έκαναν όλα τα άλλα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό και η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη, γριπωμένη την ώρα που οι άλλες άρχισαν να πηγαίνουν καλά. Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι έχουν οι Πορτογάλοι παραπάνω έχουν από μας;" είπε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον νότιο τομέα.

Ερωτηθείς εάν η πιστοληπτική γραμμή σημαίνει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε: "Όχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση. Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα μέσα στο οποίο είμαστε".