Ο Αλέξης Τσίπρας φεύγει. Στο καλό…
Προφανώς, δεν φεύγει με τον θαυμασμό του ελληνικού λαού, ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας του. Το πόσο κομμάτι θαυμασμού του απέμεινε, θα το ξέρουμε την Κυριακή το βράδυ.
Φεύγει όμως με έναν έπαινο όχι απλώς αναπάντεχο, αλλά σχεδόν φαουστικό: από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
Ο Σόιμπλε μάλιστα δεν τον εγκωμιάζει για τα οικονομικά – όπου θα μπορούσε τέλος πάντων να πει κανείς ότι ο Τσίπρας του έκανε τη δουλειά όπως ακριβώς εκείνος την απαίτησε, οπότε του δίνει και ένα… παράσημο στην έξοδο, αν και γνωρίζει φυσικά πολύ καλά ότι αυτό βλάπτει, παρά ωφελεί, ειδικά αυτή την ημέρα, ώρες πριν από τις εκλογές, τον πικρά απερχόμενο πρωθυπουργό.
Ο Σόιμπλε τον εγκωμιάζει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και ενώ είναι γνωστό πόσο φειδωλός είναι στις εκφράσεις του, εν προκειμένω ο θαυμασμός του νυν προέδρου της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής για τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει μέτρο: χαρακτηρίζει τη Συμφωνία «αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman» και τον τιμά επειδή ξεπέρασε την “εσωτερική αντίδραση”… Πάντως όχι: για το ότι έλεγε όσους αντιδρούσαν φασίστες, δεν του είπε μπράβο…
Ας το σκεφτούν αυτό ο ίδιος, οι δικοί του και οι οπαδοί, λίγοι είναι αλήθεια, αυτής της Συμφωνίας.
Ομως οι γερμανικοί εξόδιοι έπαινοι δεν περιορίζονται σε αυτά.
Η εφημερίδα Die Zeit, που φιλοξενεί και την πιο πάνω δήλωση, σε ειδικό “πολιτικό μνημόσυνο” για τον Αλέξη Τσίπρα, πάει κι αυτή πολύ μακριά: «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του εκτός της κρίσης χρέους, αλλά οι ψηφοφόροι δεν του συγχωρούν τα μέσα που χρησιμοποίησε […] Έμαθε γρήγορα και κατάφερε να βγάλει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το μνημόνιο. Ολοκλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τους φόρους της μεσαίας τάξης, οδήγησε την χώρα του σε πλεονάσματα και αποκατέστησε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Αλλά το τίμημα είναι βαρύ, αφού χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η μεσαία τάξη εξαθλιώθηκε και 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.»
Τώρα τι να πει κανείς; Του αρέσει αυτός ο δηλητηριασμένος έπαινος; Ειδικά η τελευταία φράση;
Τελικά, ένα είναι το ερώτημα: Ποιος δουλεύει ποιον;
Ομως, αυτό, ας το αποφασίσουν οι αναγνώστες.
Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας που τόσο θα όρθωνε το ανάστημά του μα που τόσο τελικά έγινε εξουσιαστής, κορόιδεψε και, τελικά, γονάτισε σε όλα, φεύγει.
Στο καλό…
  .in.gr