Τρίτη, Ιουλίου 30

Ιατρική Κάνναβη: Οφέλη από τη χρήση της και διαδικασίες συνταγογράφησης



ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ* ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΥΒΙΟΥ**
Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση στην παγκόσμια κοινότητα που αφορά την «απενεχοποίηση» για χρήση ιατρικής κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους.
Το φυτό Cannabis Sativa χωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά την ινδική κάνναβη που περιέχει, σε μεγάλη ποσότητα, την ψυχοτρόπο ουσία τετραϋδοκανναβινόλη (THC),
η οποία ως γνωστόν προκαλεί αισθήματα ευφορίας. Η δεύτερη κατηγορία αφορά την κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη η οποία περιέχει, κατά κύριο λόγο, την ουσία κανναβιδιόλη (CBD) η οποία δεν προκαλεί αισθήματα ευφορίας. Η πρώτη κατηγορία μπορεί κυρίως να δράσει θεραπευτικά σε πολλές ασθενείς ενώ η δεύτερη κατηγορία χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και ως διατροφικό υλικό που βοηθά στην  οστεοπόρωση και στις αρθρίτιδες.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα διεθνή βιβλιογραφία[i] οι ευεργετικές ιδιότητες από την χρήση της ιατρικής κάνναβης και σκευασμάτων που έχουν ως πρώτη ύλη την κάνναβη ποικίλλουν και αφορούν την θεραπεία κατά της ναυτίας, του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, της απώλειας όρεξης από χημειοθεραπείες, για αντιμετώπιση της σπαστικότητας σε άτομα με κατά πλάκα σκλήρυνση, του πόνου, των διαφόρων κινητικών δυσκολιών, του γλαυκώματος και άλλα. Πιο νέες μελέτες καταδεικνύουν ότι η χρήση φαρμάκων με βάση την κάνναβη μπορεί να φανεί χρήσιμη για τη θεραπεία δυσλειτουργίας των επινεφριδίων, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, των ημικρανιών, της ινομυαλγίας και σχετικών παθήσεων.
Ακολουθώντας την διεθνή τάση, έτσι και στην Κύπρο, τον Φεβρουάριο του 2019, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το νομικό πλαίσιο για την νομιμοποίηση της χρήσης ιατρικής κάνναβης.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά τροποποίηση του υφιστάμενου «Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμος». Οι τροποποιήσεις αυτές της νομοθεσίας ρυθμίζουν την καλλιέργεια, την παραγωγή, την εισαγωγή, την εξαγωγή αλλά και την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης για την διενέργεια επιστημονικών ερευνών, για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και την επεξεργασία για την προετοιμασία διαφόρων σκευασμάτων, από τα φαρμακεία, πάντα για ιατρική χρήση. Επίσης αφορά και την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό την διάθεσή τους στους πάσχοντες ασθενείς.
Στην παρούσα φάση στην Κύπρο, η χρήση ιατρικής κάνναβης επιτρέπεται μόνο υπό την μορφή ελαιώδους εκχυλίσματος (λαδιού), το οποίο όμως μπορεί να εξασφαλιστεί αποκλειστικά κατόπιν κατ` εξαίρεση έγκρισης από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, αφού προηγηθεί αίτημα από Ιατρό με Άδεια Εξασκήσεως Επαγγέλματος στην Κύπρο.
Η κατοχή και χρήση λαδιού κάνναβης χωρίς την σχετική έγκριση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κάνναβης αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.
Η ΠαΣΣΠ θα συνεχίσει να αρθρογραφεί ενημερώνοντας τους πολίτες και την κοινή γνώμη σχετικά με το ζήτημα, αλλά και με άλλες καινοτόμες και επαναστατικές θεραπευτικές μεθόδους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Συμμαχία, το έργο και τις δραστηριότητές της, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της ΠαΣΣΠ https://raredisorderscyprus.com/
* Πρόεδρος ΠαΣΣΠ, BSCMScPhD
**Διοικητικός Λειτουργός ΠαΣΣΠ, Κοινωνιολόγος

[i] Dr. Peter Grinspoon,  Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, June 25, 2019
Marijuana as a Medicine, National Institute on Drug Abuse, July 2019
 ygeia-news.com