Κυριακή, Ιουλίου 14

Κλείνει το μεγαλύτερο ορυχείο διαμαντιών στον κόσμο newsroom Ιούλιος 12, 2019 5:00 μμ

Μετά από τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας κλείνει το μεγαλύτερο ορυχείο διαμαντιών του κόσμου, το οποίο είναι διάσημο για τα ροζ και τα κόκκινα πετράδια που βγάζει κάθε χρόνο. Το ορυχείο Argyle στη δυτική Αυστραλία ανήκει στον όμιλο Rio Tinto.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι RBC Capital Markets και Panmure Gordon είναι μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών και των τραπεζών, που προβλέπουν ότι το κλείσιμο του ορυχείου θα μπορούσε να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές, οι οποίες κινούνται καθοδικά από το 2011, σύμφωνα με το PolishedPrices.com.
Η παραγωγή στο Argyle, περίπου 2.600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη Περθ, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη της επόμενης χρονιάς, αφότου τελικά εξαντληθεί το εμπορικά αξιοποιήσιμο απόθεμα λίθων, σημείωσε ο Arnaud Soirat, επικεφαλής της Ρίο στον τομέα των διαμαντιών και του χαλκού.


«Στα τέλη του 2020 θα σταματήσουμε τις δραστηριότητες και θα ξεκινήσουμε την αποκατάσταση του χώρου», πρόσθεσε.
Από το Argyle προέρχεται το 90% των πολύτιμων ροζ διαμαντιών του κόσμου. Ο οίκος Sotheby’s πούλησε σε δημοπρασία ένα ροζ διαμάντι 59,6 καρατίων έναντι $71 εκατ. τον Απρίλιο του 2017, ποσό-ρεκόρ για οποιοδήποτε λίθο. Αν και προκαλούν την μεγαλύτερη προσοχή, οι ροζ λίθοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,01% της συνολικής παραγωγής του Argyle.
Το κλείσιμο του ορυχείου Argyle θα αφαιρέσει περίπου το 75% από την παραγωγή του Rio, ωστόσο η επίπτωση στα κέρδη του δεν θα είναι σημαντική. Τα διαμάντια δίνουν περίπου το 2% των κερδών, ενώ το σιδηρομετάλλευμα – που είναι το κορυφαίο εμπόρευμα της εταιρείας – αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60%.