Με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13.45.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε 1.500 αιτούντες άσυλο, από ευάλωτες ομάδες, να μεταφερθούν από τις δομές της Λέσβου σε ανενεργά στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια να διαμοιραστούν σε χερσαίες δομές, υπάρχουσες και νέες.
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», λόγω της όξυνσης του προσφυγικού προβλήματος και της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και των Δωδεκανήσων.
Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ταχύτερες διαδικασίες ασύλου, οι οποίες θα προκύψουν με νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα, αλλά και για αύξηση του αριθμού των επιστροφών προς την Τουρκία.
Εξ ου και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε χθες τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και του μετέφερε αυστηρό μήνυμα για τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ η Αθήνα είναι σε ανοιχτή γραμμή και με την Κομισιόν, η οποία και έχει υπό την αιγίδα της τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, πάντως, είναι εξαιρετικά προβληματική, με τις δομές ειδικά σε Λέσβο και Σάμο να είναι πλέον πέρα το «κόκκινο». Εξ ου και χθες επελέγη η μεταφορά περίπου 1000 ευάλωτων αιτούντων ασύλου από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα.