Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 13

Πέγκυ και Δημήτρης Ρίζος: Εκείνη στο Λονδίνο και στις πισίνες της και εκείνος στη φυλακή της Κω για… 15.000! Έτσι μαράζωσε ο ισχυρός εκδότης!

rizos0
Επίκαιρο ρεπορτάζ με την υπογραφή της Αλεξάνδρας Τσόλκα (21 Ιουνίου 2018)
Είναι 10 Ιουνίου και η Αθήνα φλέγεται στον πρώτο καύσωνα της, με τα τσιμέντα και την άσφαλτο να βρυχώνται αχνίζοντας πως θα ρευστοποιηθούν και θα αυτοκαταργηθούν! Στην πόλη-θάλαμο καυτών αερίων, η υπέρκομψη, αγαπημένη γυναίκα μιας κοσμικής Αθήνας πληγωμένης αλλά
αντιστρεφόμενης, η Πέγκυ Ρίζου, με άψογες αναλογίες και σώμα αγαλματένιο, κόβει ανάσες στο facebook της. Με λεζάντα που γράφει «Λονδίνο – Αθήνα: 20 βαθμοί διαφορά»,  βουτάει σε μια καταγάλανη μεγάλη πισίνα, όπου ο φυσικός ήχος του νερού που την αγκαλιάζει ακινητοποιεί σε μας το χρόνο σε ψευδαίσθηση δροσιάς. Το στιγμιότυπο χαιρετίζεται με σχόλια και καμία 900αριά προβολές. Πέντε μέρες αργότερα, στις 15 Ιουνίου του 2018, ο σύζυγός της, ο κορυφαίος δημοσιογράφος, στενός συνεργάτης του Κωσταντίνου Καραμανλή,  πρώην εκδότης του «Αδέσμευτου Τύπου», Δημήτρης Ρίζος, ενώ έδινε το «παρών» στο Α.Τ. Ελληνικού συνελήφθη για καταδικαστική απόφαση χρέους 15.000 ευρώ.
Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι πρέπει να προφυλακιστεί και έτσι, την Τρίτη 19 Ιουνίου, οδηγήθηκε στις φυλακές της Κω!
Πληρώνοντας ακριβά λάθη στα 83 του χρόνια
«ΣΚΕΤΗ ΘΛΙΨΗ! Να βλέπεις εάν φίλο σου (από τα 70s) και συνεργάτη σου (τόσα χρονογραφήματα στον «Αδέσμευτο» του) να πηγαίνει φυλακή για χρέη στο Δημόσιο και την Εφορία, στα 83 του χρόνια.
Δεν λέω, αν πήγαιναν στην ίδια φυλακή της Κω και άλλοι εκδότες με πολύ μεγαλύτερα χρέη (Ψυχάρης, Μπόμπολας και Σία) τότε θα δεχόμουν ότι όλοι είναι ίσοι μπροστά στη Δικαιοσύνη και δεν θα έλεγα κουβέντα. Όμως το να σέρνουν στη φυλακή εάν δημοσιογράφο και εκδότη με τόσες επιτυχίες, και μάλιστα στα 83 του χρόνια, όταν άλλοι μεγαλοεκδότες, καναλάρχες και επιχειρηματίες είναι έξω, είναι κομματάκι ανορθογραφίας αυτού του ανυπάρκτου που αποκαλούμε «πολιτειακή ηθική».
Αχ, καημένε Δημήτρη, κι εσύ τόσα χρόνια πλάι στον Εθνάρχη, τόσες δεκαετίες απέναντι στο σύστημα, δεν είχες μάθει ότι πρώτα κάνεις τη μπάζα σου και μετρά φεσώνεις το Δημόσιο; Τώρα, μπροστά στης φυλακής τα σιδερά, όλο και κάτι, σε κάποια offshore, θα είχες να πουλήσεις για να ζήσεις την υποθετική ελευθέρια που δικαιούσαι».
Αυτά έγραψε ο Νίκος Μαστοράκης μετά την είδηση ότι ο Δημήτρης Ρίζος βρίσκεται στη φυλακή στην Κω στα 83 του χρόνια για χρέη προς το Δημόσιο και την Εφορία.
Ο Νίκος Μαστοράκης υπήρξε φίλος του εκδότη από τη δεκαετία του ’70 και φυσικά συνεργάτης του αφού έχει γράψει μια σειρά από χρονογραφήματα στον «Αδέσμευτο Τύπο» εφημερίδα που εξέδιδε ο Δημήτρης Ρίζος για πολλά χρόνια.
Τα social media πήραν φωτιά.
Παλιοί εργαζόμενοι στον Αδέσμευτο Τύπο, συνεργάτες στενοί του εκδότη, σχολίασαν τη σύλληψη του ανθρώπου που έφτασε 83 χρόνων.
«…Τέτοιο εκδότη – διευθυντή δεν θα ξαναβρείς. Όλα πήγαινα καλά. Εκτός από τον τελευταίο χρόνο. Ποτέ δεν καθυστέρησε μισθούς. Αυτό θέλω να πω. Ο Ρίζος στο τέλος ακολούθησε τον κανόνα των άλλων εκδοτών που κρατούσαν και κρατούν όμηρους τους εργαζόμενους χωρίς να καταβάλουν τους μισθούς τους. Κακώς, πολύ κακώς αυτό, αλλά το έκανε. Τα τελευταία χρόνια πλήρωσε πολύ ακριβά την αμαρτία του. Νομίζω ότι φτάνει…», γράφει μια εργαζομένη παλιά στο Αδέσμευτο Τύπο.
Δεν έλειψαν και εκείνοι οι χρήστες, που με καθολου κόσμιους χαρακτηρισμούς θεωρήσαν πως η κυρία Πέγκυ Ρίζου κάνει μεγάλη ζωή και πως, ενώ ο σύζυγος της μπαίνει φυλακή για… 15.000 ευρώ, η πολυτελής και ξέφρενη ζωή εκείνης κόστισαν στον σύζυγο της όχι μόνο την ελευθερία του, αλλά και τη γαλήνη της μεγάλης ηλικίας του.
Όμως ο Δημήτρης Ρίζος σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο, εφημερίδα της οποίας υπήρξε επικεφαλής και δημιουργός της δυναμικής της, είχε δηλώσει για την σχέση του με τα χρήματα πως φταίει ο ίδιος αν δεν τα χειρίζεται καλά.
«Είμαι ο πλέον άχρηστος οικονομολόγος» είχε δηλώσει, «δεν κάνω για επιχειρηματίας! Όταν ήμουν ρεπόρτερ περνούσα ζωή χαρισάμενη! Τώρα δεν έχω ύπνο, έχω εφιάλτες! Χρήματα, όμως, έβγαλα όταν πήρα τον Seven-X που τον πουλούσε ο Κουλουκουντής για ένα πιάτο φαΐ. 160 εκατ. δώσαμε, μισά εγώ και μισά ο Κοπελούζος, και σε έναν χρόνο τον πουλήσαμε ενάμιση δισεκατομμύριο. Έβγαλα χρήματα και από τον «Λάμψη». Γενικότερα, αυτή η δουλειά με δυσκόλεψε στη ζωή μου, γιατί έχω καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου 897 φορές -όπου να ‘ναι θα μπω στα ρεκόρ Γκίνες- και παρόλα αυτά -άλλο ρεκόρ αυτό- έχω λευκό ποινικό μητρώο!»
… ώσπου βρέθηκε στην φυλακή της Κω.
Πέγκυ Ρίζου
Πέγκυ Ρίζου
Πέγκυ Ρίζου
Πέγκυ Ρίζου
Πέγκυ Ρίζου

Η Πέγκυ της χαράς και του κεφιού

Η συνήθης ανδρικά σοβινιστική νοοτροπία, που υποστηρίζουν πρώτες και πιο έντονα κάποιες ομόφυλες τους, θέλει τις γυναίκες πάντα να ευθύνονται για τη μοίρα του ανδρός τους, ειδικά αν αυτές είναι πολύ νεότερες τους, πολύ ωραίες, πολύ εύθυμες και ζωντανές.
Η Πέγκυ Ρίζου είναι όλα αυτά και για αυτό ένας εύκολος στόχος, συν του ότι είναι και εξαιρετικά φωτογενής.
Τα παλιά εκείνα χρόνια που η Ελλάδα έμοιαζε να ζει ένα αχαλίνωτο, ανέμελο ξεφάντωμα, η Πεγκυ Ρίζου ήταν η «ψυχή του πάρτι» σε Μύκονο, Κολωνάκι και κοσμικά στέκια. Πάντα καλοντυμένη, φιγουράριζε στις κοσμικές στήλες για το τι φοράει, σε ποιο πάρτι πήγε, με ποιους έκανε παρέα!
Φίλες της και συντροφιά στα νυχτερινά ξεφαντώματα ήταν οι Βίκυ Βωβού, Νατάσα Λιακουνάκου, Ρίτα Αττάλα, Εύη Καρατζά και Χρύσα Φιλιππή.
Τα καλοκαίρια φυσικά τα περνούσε στην γραφική αλλά πολυτελή έπαυλη  του συζύγου της, Δημήτρη Ρίζου, στην Μύκονο.
Ήταν εκείνη που ως  διευθύντρια -manager λέγαμε τότε!- έστησε τον ραδιοφωνικό σταθμό των ελληνικών σουξέ «Λάμψη» αλλά έκανε και εκπομπές.
Φωτογραφίες, γέλια, ξενύχτια, πάρτι και η ζωή έμοιαζε να είναι ένα ατέλειωτο καλοκαίρι σε κοσμικό μάλιστα θέρετρο με υπεροχή θερμοκρασία και χωρίς συννεφιές.
Και όμως αυτές, πλάκωσαν αγριεμένες. Οι εκδοτικές επιορκήσεις του Δημήτρη Ρίζου πτωχεύσαν.
Η ίδια, στις 12 Ιανουάριου του 2015, μες στη νύχτα, είχε συλληφθεί και είχε μεταφερθεί στο Αστυνομικό τμήμα Γλυφάδας για δικαστική απόφαση χρεών της προς το Δημόσιο.
Το πάρτι τέλειωσε και η περίοδος της ωριμότητας ξεκίνησε παταγωδώς.
Η Πεγκυ Ρίζου σταμάτησε τις πολλές εμφανίσεις και όταν αυτές γίνονται είναι πάντα με την κόρη της παρέα.
Η ζωή συνεχίζεται και γράφει από μονή της το δικό της σενάριο… Πολλά δημοσιεύματα χάθηκαν από το διαδίκτυο και η Πέγκυ Ρίζου μοιάζει να κλείστηκε στον εαυτό της με μικρά διαλείμματα διαδικτυακής, ελεγχόμενης κοινωνικότητας.
Ενοχλημένη; Μπορεί! Αλλά, «όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας» αφόριζε ο Καρλ Γιουνγκ και εδώ μοιάζει να χει σχεδόν μαθηματική εφαρμογή…

Ο Δημήτρης, ο γεννημένος ρεπόρτερ

Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών, στο χωριό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ήταν στενός προσωπικός φίλος του πατέρα του.
Λόγω αυτής της σχέσης από μικρός ο Ρίζος βρέθηκε προστατευόμενος του «εθνάρχη», και στη συνέχεια έκανε καριέρα δημοσιογράφου, ελεύθερου επαγγελματία και εκδότη. «Βραδυνή», «Ακρόπολη», «Ελεύθερος Τύπος». Εκδοτης του «Αδέσμευτου Τύπου».
«…Στα 17,5 που τελείωσα το Γυμνάσιο Δράμας, ο πατέρας μου ήταν Αριστερός-κομμουνιστής αλλά και ο πιο στενός φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή» έχει θυμηθεί και διηγηθεί ακόμα πως «ήταν μαζί στο σχολείο, μαζί στο Πανεπιστήμιο, μαζί παντού… Τον πήρε, λοιπόν, στο τηλέφωνο και του είπε: “Σου στέλνω τον μικρό”. Πήρα τότε ένα βαλιτσάκι, ήρθα στην Αθήνα και βρέθηκα στο ιδιαίτερο γραφείο του. Το πρώτο εξάμηνο ήμουν το παιδί για όλες τις δουλειές, μετά με έβαλαν να κάνω τα ρουσφέτια του Υπουργείου Άμυνας, καμιά μετάθεση στρατιώτη. Εκεί έμεινα με διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου τον Αχιλλέα Καραμανλή μέχρι τη μέρα που ανέλαβε ο Κανελλόπουλος πρωθυπουργός για έναν μήνα, γιατί μετά ήρθε η Χούντα. Είχα πάρει προαγωγή και ήμουν στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Μετά τη Μεταπολίτευση με πήρε στο τηλέφωνο ο Καραμανλής -που είχε επιστρέψει από την εξορία του στο Παρίσι και εγώ υπηρετούσα στην έκτακτη επιστράτευση που έκαναν τότε στον Έβρο- και μου είπε να κατέβω κάτω Έκτοτε, ήμουν ο πιο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ταξίδεψα μαζί του σε όλο τον κόσμο, είμαι ίσως ο μόνος δημοσιογράφος που έχω μπει τρεις φορές στο Λευκό Οίκο, στα Ηλύσια Πεδία, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ήταν η εποχή που εκείνος αλώνιζε όλο τον κόσμο -και ιδίως την Ευρώπη-, γιατί είχε πάθος να επισπεύσουμε την ένταξή μας στην ΕΟΚ».
Έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά, τον Χρήστο, τον Απόστολο, που τελείωσε Οικονομικά στο Λονδίνο και το στερνοπούλι του, τη Δήμητρα, από τον πολυετή του -περισσότερα από 20 χρόνια- με την Πέγκυ.
Σαν όλους τους ανθρώπους της γης, πέρασε μεγάλες ώρες αγωνίες και τα δικά του δράματα.
Ο γιος του, Απόστολος έπεσε θύμα τροχαίου, κάποια Μεγάλη Εβδομάδα, χειρουργήθηκε και αντιμετώπισε μια κρίσιμη περίοδο, βγαίνοντας νικητής.
Ο ίδιος ο Δημήτρης Ρίζος είχε εμπλακεί σε δυστύχημα με θύμα έναν 85χρονο, που έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο του.
Του είχε στοιχίσει πολύ το ότι έχασε την αγαπημένη του ανιψιά του, τη Σοφία, κόρη του αδελφού του Γιώργου Ρίζου, σε ηλικία μόλις 25 ετών.
Και ήταν ήδη, το 2016, όταν στον αντίποδα των συνήθειων της Πέγκυς, έλεγε πως «αρνούμαι να ακολουθήσω το lifestyle, δεν μου αρέσει η κοσμική ζωή, μου αρέσουν τα ρεμπετάδικα, έχω πέντε στέκια που πηγαίνω και περνάω καλά με τα φιλαράκια μου».
Λοιπόν; Γνώρισε τους σπουδαιότερους μιας εποχής και συνδιαλλάχτηκε μαζί τους, γύρισε όλο το κόσμο, έκανε παιδιά, εφημερίδες, ραδιόφωνα, μια πολύ ωραία σύζυγο και περνά τώρα, στο τέλος, μια ακόμα περιπέτεια…
Τι να κάνεις; Βιοί γαρ ουδείς ον προαιρείται βίον*!
* «κανένας δεν ζει τη ζωή που διαλέγει να ζήσει» (Μένανδρος, κωμωδιογράφος)

.makeleio.gr