Τρίτη, Οκτωβρίου 1

Απεργία 2 Οκτωβρίου: Έτσι θα κινηθούν τελικά μετρό, λεωφορεία και τρένα

Απεργία 2 Οκτωβρίου: Έτσι θα κινηθούν τελικά μετρό, λεωφορεία και τρένα
Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, μετρό και ηλεκτρικός συμμετέχουν κανονικά στην απεργία, και οι συρμοί θα είναι ακινητοποιημένοι στις γραμμές 1, 2 και 3.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν αύριο από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι χτες ήταν γνωστό πως το μετρό θα κάνει στάση εργασίας, και τα λεωφορεία και τα 24ωρη απεργία, ωστόσο αυτό άλλαξε.
Το τραμ τελικά θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.
Τα σωματεία τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας και μεθαύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. «Προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00» με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019 δεν τίθεται σε ισχύ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των σωματείων που προσθέτουν και τα εξής: «Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

Ενδεχόμενο στάσης και την Πέμπτη

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ.
«Ενώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας -Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες- ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ως αντίδραση, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατέθεσε στη Βουλή για διαβούλευση, το οποίο περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και καλεί τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία και σχολεία

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, κατά την 24ωρη απεργία, θα κάνουν στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί, πολεοδομίες, νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.
Η απεργία αποτελεί αντίδραση στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για ψήφιση στη Βουλή.
Το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό, καθώς θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της απεργίας. Ειδικότερα τα προεδρεία των ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ και ΕΚΑ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις από τις 9:45 σε πλατεία Κάνιγγος (Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα) και σε Ομόνοια  (ΟΒΣΑ, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, γυναικείοι σύλλογοι της ΟΓΕ, σωματεία συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αθήνας).

Απεργιακά ρολά στις τράπεζες

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (30.9.2019), τη συμμετοχή της στην απεργία ανακοίνωσε και η ΟΤΟΕ, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στις τράπεζες.
Έτσι, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, που έχει προγραμματιστεί η απεργία, οι τράπεζες θα είναι κλειστές.
Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της και προχωρά σε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και σε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα τοπικά ΜΜΕ για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητάει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, «για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου».

Απεργία και στον ΟΑΣΘ

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για τις 2 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισαν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης.
Η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε με σημερινή ανακοίνωση από το συνδικάτο των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Παράλληλα, με την ανακοίνωσή του, το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).