Τετάρτη, Οκτωβρίου 30

Τριχόπτωση: Αιτίες και οδηγός αντιμετώπισης

Τριχόπτωση: Αιτίες και οδηγός αντιμετώπισης
Εκφράζουμε το στυλ μας, μεταξύ άλλων, και μέσω των μαλλιών μας αλλά η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας. Πρόκειται για μια εμπειρία που δεν αφορά μόνο άντρες αλλά και γυναίκες.
Οι αιτίες και ο τρόπος εκδήλωσης της τριχόπτωσης ποικίλλουν, αλλά μπορούμε να διαχωρίσουμε την τριχόπτωση σε δύο βασικές κατηγορίες, σε χρόνια και εποχική. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά ή σταδιακά, επηρεάζοντας μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή και όλο το σώμα.

Τα μαλλιά σας αποτελούνται από 100,000-150,000 τρίχες, με διάρκεια ζωής περίπου 1,000 μέρες η καθεμιά. Ο κύκλος ζωής μίας τρίχας αποτελείται από τρεις φάσεις (αναγενή, καταγενή και τελογενή) κατά τις οποίες τα μαλλιά δημιουργούνται, αναπτύσσονται και πέφτουν αντίστοιχα, για να αναγεννηθούν και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο μέσος άνθρωπος χάνει από 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, ποσοστό απώλειας που σε καμία περίπτωση δε γίνεται αισθητό, αφού η συνεχής ανανέωση των τριχών εμποδίζει την πρόκληση εμφανούς αραίωσης.
Η εποχική τριχόπτωση, που κάνει την εμφάνισή της κατά κύριο λόγο το φθινόπωρο και την άνοιξη εκδηλώνεται συνήθως με απώλεια μαλλιών κατά το λούσιμο ή/και το χτένισμα. Τη χρόνια τριχόπτωση συνειδητοποιούμε όχι μόνο στην μπανιέρα μας αλλά και κοιτώντας το μαξιλάρι ή τα ρούχα μας.
Χρόνια τριχόπτωση
Το πρόβλημα της αλωπεκίας (ο ιατρικός όρος για την τριχόπτωση) είναι σύνθετο και πολλές φορές δύσκολο να εντοπιστεί η αιτία του ή ο συνδυασμός των αιτιών που την προκαλεί.
Στη χρόνια τριχόπτωση κάνουμε συνήθως λόγο για ανδρογενετική αλωπεκία. Επηρεάζεται από ορμόνες που λέγονται ανδρογόνα, τα οποία είναι ένας μεγάλος καθοριστικός παράγοντας της κατανομής τριχών και στα δύο φύλα.
Η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι γενικά λιγότερο εμφανής από την τριχόπτωση στους άνδρες. Αντί για φαλάκρα, οι γυναίκες γενικά παρουσιάζουν αραίωση των μαλλιών, μια κατάσταση που λέγεται γυναικείου τύπου αλωπεκία. Οι γυναίκες που παράγουν περισσότερα ανδρογόνα, όπως αυτές που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πιο επιρρεπείς.
Αντιδραστική τριχόπτωση: Πού οφείλεται;
Όταν η τριχόπτωση είναι αιφνίδια και έντονη, τότε πρόκειται για περίπτωση αντιδραστικής τριχόπτωσης, με διαφορετικά αίτια και αντιμετώπιση. Παράγοντες που εξετάζονται για την αντιδραστική τριχόπτωση είναι οι εξής:
  • Ορμονικές αλλαγές
  • Ιατρικές συνθήκες και χειρουργικές επεμβάσεις
  • Φάρμακα
  • Εγκυμοσύνη
  • Καθημερινή και έντονη χρήση σεσουάρ
  • Άγχος
  • Ανεπάρκεια σιδήρου, φερριτίνης ή έλλειψη φυλλικού οξέος
  • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Δραματική απώλεια βάρους
Αντιμετώπιση
Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ανδρικής και γυναικείας τριχόπτωση, αλλά εξαρτώνται από την αιτία που την έχει προκαλέσει. Το πρώτο βήμα είναι μία επίσκεψη στον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις (τριχοριζόγραμμα και φωτοτριχοριζόγραμμα).
Ένα κοινό σαμπουάν δεν μπορεί να ενδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας ούτε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Τα τριχοτονωτικά σαμπουάν για άνδρες και γυναίκες, λοσιόν και μάσκα περιποίησης καθώς και προϊόντα ειδικής αγωγής, ενδυναμώνουν τον θύλακα της τρίχας, ενισχύουν την τριχοφυΐα και οξυγονώνουν τα κύτταρα της τρίχας αλλά κι αυτά δεν αρκούν καθώς χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αγωγή.
Η Frezyderm, λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς παράγοντες που συντελούν στην γυναικεία και ανδρική τριχόπτωση, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της που προστατεύει την τρίχα από τη φθορά και την ενδυναμώνει, ενισχύει την τριχοφυΐα και προλαμβάνει την αραίωση μαλλιών. Η σειρά περιλαμβάνει λοσιόν, ειδική αγωγή μονοδόσεων κατά της τριχόπτωσης, διαφορετικό σαμπουάν για τη γυναικεία και την ανδρική τριχόπτωση, μάσκα και συμπλήρωμα διατροφής*. Η σειρά HairForce της FREZYDERM προσφέρει τη φροντίδα που χρειάζονται τα μαλλιά για να δυναμώσουν και να παραμείνουν στη θέση τους.
Σχετικά με την εποχική τριχόπτωση, περιορίστε καλύτερα το λούσιμο στις δύο φορές την εβδομάδα και χρησιμοποιήστε όχι καυτό αλλά χλιαρό νερό για να μην επιβαρύνετε το πρόβλημα. Κάτι που θα σας βοηθήσει είναι η υγιεινή διατροφή, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και ό,τι περιέχει βιταμίνη B, C, ψευδάργυρο, σίδηρο, πρωτεΐνες, ωμέγα 3 λιπαρά και βέβαια αρκετό νερό για καλή ενυδάτωση. Όσο δεν πέφτει η κατανάλωση όλων αυτών καθημερινά, τόσο δεν θα πέφτουν και τα μαλλιά σας γιατί οι τρίχες θα δείξουν μεγαλύτερη αντίσταση στην εξασθένηση και την πτώση.
*HairForceCaps: Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.