Παρασκευή, Οκτωβρίου 11

Κύπρος>Η Τουρκία έχει εισβάλλει στα ύδατα μας, η ελληνική κυβέρνηση μας εγκατέλειψε για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα!

Παμε ολοταχως για νεα εθνικη τραγωδια και νεο φακελο της Κυπρου!
Ανατριχιαστικές καταγγελίες από την κυρπιακή σε βάρος της Ελλάδας. Καταγγελίες που θα φανούν χρήσιμες στους πολιτικούς και ιστορικούς του μέλλοντος για το άνοιγμα του Νέου Φακέλου της Εθνικής Τραγωδίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με άγνωστη συνέχεια-ειδικά εάν οι Τούρκοι σπάσουν τα μούτρα του στη Συρία.
Από την Αθηνά Δημητρίου

Η αγωνιώδης κραυγή του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Πρόδρομου Προδρόμου στον ΣΚΑΙ συνδυάζεται με τις καταγγελίες για εθνική προδοσία από μέρους της Ελλάδας η οποία εγκαταλείπει την Κύπρο στο έλεος του Ερντογάν στο θέμα της ηλεκτροδότησης αρνούμενη να συμμετάσχει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Κρήτης–Αττικής, η οποία στη συνέχεια θα ενωνόταν με το ευρωπαϊκό δίκτυο με λεφτά της Ευρωπαικής Ενωσης ενώ αρχικά η Ελλάδα είχε συμφωνήσει.
Μάλιστα η ίδια η Ε.Ε. που θα χρηματοδοτούσε το έργο Euroasia Interconnector είναι έξαλλη με την Ελλάδα ενώ και το Ισραήλ έκπληκτο ανακαλύπτει ότι έχει να κάνει με ένα αναξιόπιστο κράτος το οποίο μάλιστα αυτές τις ώρες βρίσκεται στο καναβάτσο καθώς οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κατασπαράξουν και την υπόλοιπη Κύπρο.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της κυπριακής πλευράς “ιδιωτικά συμφέροντα στην Ελλάδα θίχτηκαν και κινητοποιήθηκαν, το κράτος στάθηκε αδύνατον να αντιδράσει λόγω της διασύνδεσης του κεφαλαίου με τα κόμματα, και η ελληνική πλευρά άλλαξε στάση. Βλέπετε, η ηλεκτρική διασύνδεση δημιουργούσε συνθήκες για πιο χαμηλές τιμές ηλεκτρισμού και πιο έντονο ανταγωνισμό, κάτι που θα έπληττε τις τσέπες όσων επένδυσαν σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Παράλληλα, οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, κατασκευής και υποστήριξης, θα γίνονταν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και υπό εποπτεία, και όχι με τις συνήθεις διάτρητες διαδικασίες. Έτσι, επιχειρηματίες με πολιτικές πλάτες πίεσαν πολιτικούς με επιχειρηματικές εξαρτήσεις και η ελληνική πλευρά αποφάσισε μονομερώς να αλλάξει τους όρους….”
Πρόκειται για καταγγελία σε όρια εθνικής προδοσίας γιατί όπως θα δείτε στη συνέχεια η Κύπρος εγκαταλείπεται στο έλεος του Ερντογάν για την ηλεκτροδότηση.
Ας πάρουμε τα πράγματα σύμφωνα όπως διαμορφώνονται από λεπτό σε λεπτό>

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ βρίσκεται ήδη στο κυπριακό Οικόπεδο 7 και κάνει γεωτρήσεις συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά.
Ο κυβενρητικός εκπρόσωπος της Κύπρου βγήκε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ και μίλησε ανοιχτά για εισβολή της Τουρκίας:
-Είναι μια εισβολή στα ύδατα της Κύπρου, σίγουρα, η οποία το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αμφισβητεί και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας…, τόνισε ο κ. Προδρόμου μιλώντας για την τουρκική δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο ενός επεισοδίου στην περιοχή, τόνισε επεισόδιο είναι και όταν μπαίνουν τουρκικά πλοία σε οριοθετημένο τεμάχιο.
Tην ίδια στιγμή οι Κύπριοι εξαπολύουν μύδρους κατά του Ελληνα πρωθυπουργού>


Nέα βόμβα από την Κύπρο κατά Μητσοτάκη. Oι Κύπριοι κατηγορούν τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι υπέκυψε σε διαπλεκόμενα συμφέροντα και εγκαταλείπει τη Κύπρο στο στόμα του Λύκου, δηλαδή της Τουρκίας όσο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση!!!
Η προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής και να αξιοποιήσει προς όφελος της ίδιας της χώρας για μια φορά (έτσι, για αλλαγή) τη γεωγραφική της θέση και τους φυσικούς της πόρους, τείνει να εξελιχθεί σε όνειρο θερινής νυκτός-γράφει ο Ιορδάνης Κωνσταντινίδης στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.
Και εξηγεί>
Το έργο, που θα έθετε τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, βρίσκεται στον αέρα.
Στόχος, ήταν η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα εξασφάλιζε την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής, και στη συνέχεια θα ενωνόταν με το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Η Κύπρος, είναι το μοναδικό κράτος – μέλος της ΕΕ που δεν συνδέεται με τα υπόλοιπα και θα έφερνε στο νησί ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα εκτόξευε της προοπτικές παραγωγής ενέργειας και αξιοποίησης των φυσικών μας πόρων.
Παράλληλα, εξίσου σημαντικό (αν όχι σημαντικότερο) είναι το έργο και για το Ισραήλ, του οποίου το ενεργειακό σύστημα είναι επίσης ουσιαστικά απομονωμένο λόγω των σχέσεων του με τις γειτονικές χώρες.
Μάλιστα, αφού οι τρεις χώρες έδωσαν τα χέρια, το Ισραήλ προχώρησε σε επενδύσεις για αύξηση της παραγωγής ενέργειας.
Το έργο, στηρίζεται έντονα από τις Βρυξέλλες, αφού αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του παζλ για πλήρη σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων της ΕΕ.
Και ενώ όλα έβαιναν καλώς, τα τρία μέρη και η ΕΕ έδωσαν τα χέρια και οι σχεδιασμοί προχωρούσαν, παρουσιάστηκε η συνήθης εμπλοκή – στην Ελλάδα αυτή τη φορά.
Ιδιωτικά συμφέροντα θίχτηκαν και κινητοποιήθηκαν, το κράτος στάθηκε αδύνατον να αντιδράσει λόγω της διασύνδεσης του κεφαλαίου με τα κόμματα, και η ελληνική πλευρά άλλαξε στάση. Βλέπετε, η ηλεκτρική διασύνδεση δημιουργούσε συνθήκες για πιο χαμηλές τιμές ηλεκτρισμού και πιο έντονο ανταγωνισμό, κάτι που θα έπληττε τις τσέπες όσων επένδυσαν σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Παράλληλα, οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, κατασκευής και υποστήριξης, θα γίνονταν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και υπό εποπτεία, και όχι με τις συνήθεις διάτρητες διαδικασίες. Έτσι, επιχειρηματίες με πολιτικές πλάτες πίεσαν πολιτικούς με επιχειρηματικές εξαρτήσεις και η ελληνική πλευρά αποφάσισε μονομερώς να αλλάξει τους όρους.
Αποφασίστηκε η σύνδεση Κρήτης – Αττικής γίνει ως εθνικό έργο και όχι ως τμήμα του EuroAsia Interconnector. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρει συγχρηματοδότηση €375 εκατ. από την ΕΕ για το εν λόγω τμήμα του αγωγού, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα επωμιστούν ψηλό κόστος μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το έργο δεν θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη ΕΕ, αλλά μέχρι την Κρήτη, και από εκεί θα περνά από διαφορετικό δίκτυο. Κάτι που θέτει όλο το έργο σε κίνδυνο. Οι πιέσεις και παραινέσεις όλων των πλευρών προς την Ελλάδα φάνηκε ότι δεν είχαν αποτέλεσμα, και η απάντηση, που λαμβάνεται σε επίπεδο Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ήταν αρνητική.
Αν ο Μητσοτάκης σήμερα αποφασίσει ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μακριά, για εμάς, τα πράγματα θα είναι τραγικά. Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει και σε επιτάχυνση του τουρκικού ηλεκτρικού αγωγού που συνδέει το Άκκουγιου με την Κλεπίνη στην κατεχόμενη Κερύνεια.
Που συνεπάγεται αύξηση της τουρκικής επιρροής στα ενεργειακά όλου του νησιού, αφού τα δίκτυα ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών είναι πλήρως και συνεχώς συνδεδεμένα ως ένα σύστημα.
Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την ασφάλεια της Κύπρου, λόγω των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες όχι μόνο παρεμποδίζουν το πρόγραμμα της Κύπρου, αλλά δείχνουν την ανικανότητά της να αντιδράσει.
Και αυτό, πάλι για εσωτερικούς λόγους. Ενώ τα όπλα αντίδρασης είναι πάντα διαθέσιμα, με προσφυγή στον ΟΗΕ και κυρώσεις από την ΕΕ, ακόμη και μονομερείς ενέργειες (π.χ. οδοφράγματα), προϋποθέτουν ομοφωνία στο εσωτερικό για να μην υπάρχουν προσκόμματα.
Και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αφού υπάρχει απροθυμία, τόσο για ιδεολογικούς, όσο και για μικροπολιτικούς λόγους, πάντα με πρόσχημα το Κυπριακό.
Και όσο κάποιοι μιλούν για επικίνδυνες ιδέες που ρίχνει ο ΠτΔ στο τραπέζι, οι ίδιοι ρίχνουν ακόμη πιο επικίνδυνες ιδέες στο τραπέζι. Γιατί το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος μας μέχρι τη λύση, σημαίνει στην ουσία ομηρία από την Τουρκία και νέος μοχλός πίεσης στα χέρια της.
Από την άλλη, οι προτάσεις για συμμετοχή της Τουρκίας στις συζητήσεις για αποφάσεις για το φυσικό αέριο της Κύπρου, σημαίνει εξάρτηση από την Τουρκία όχι μόνο μετά τη λύση, αλλά και από πριν. Την ώρα που υποτίθεται ότι θέλουμε λύση που θα φέρει απαγκίστρωση από την Τουρκία και απεξάρτηση των Τ/κ από αυτήν.
Αλλά, για ακόμη μια φορά, μένουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε έναν αχόρταγο γείτονα και καταδικαζόμαστε σε αδυναμία, λόγω πολιτικοοικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα, και ιδεολογικών εμμονών και διχασμού στην Κύπρο.

Η τελευταία εξέλιξη>Παρέμεινε μέχρι τέλους σκληρά αρνητική η ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο για υποστήριξη του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει Ισραήλ – Κύπρο – Κρήτη – Αττική, γνωστού ως Euroasia Interconnector.
Οι αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και των υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, Γ. Λακκοτρύπη και Κ. Χατζηδάκη, χθες στο Κάιρο και τις παράλληλες τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ελάχιστα απέδωσαν, αφήνοντας μόνο κάποιο παράθυρο για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου μέσω του ηλεκτρικού αγωγού.
Συγκεκριμένα, έμεινε μόνο ένα μικρό παράθυρο πολιτικών υποσχέσεων από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη, για κάποια ευελιξία ώστε το τμήμα Κρήτης – Αττικής να κατασκευαστεί από την Ελλάδα, έτσι που να μειώνει το κόστος διαλειτουργικότητας σε μια σύνδεσή του με τον Euroasia Interconnector.
Προφανώς, πάντως, το μήνυμα για διαλειτουργικότητα, για την οποία ήταν επίσης εντελώς αρνητική η ελληνική πλευρά μέχρι και χθες, έφτασε από το Κάιρο στην Αθήνα, αφού επιδείχθηκε κάποια αρχική συγκατάβαση από πλευράς Ελλάδας.
Στην κατάληξη, η Ελλάδα θα κατασκευάσει μόνη της τον αγωγό που θα συνδέει την Κρήτη με την Αττική, ως «εθνικό» αντί ως ευρωπαϊκό έργο, με πρότυπα που ευνοούν κυρίως Κινέζους κατασκευαστές, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το ότι δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες, αλλά θα μετακυλήσει όλο το κόστος στους καταναλωτές της χώρας.
Παράλληλα, όμως, η κυπριακή πλευρά πέτυχε να εξασφαλίσει από την Ε.Ε. τη συγκατάθεσή της ώστε τα άλλα δύο τμήματα του αγωγού, δηλαδή η σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου και Κύπρου – Κρήτης, να συνεχίσουν να θεωρούνται ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. και θα έχει την ισχυρή οικονομική, τεχνική και πολιτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν με την εξής συμφωνία: Θα γίνει μελέτη για να καταδείξει το επιπλέον κόστος -περίπου €500 εκατ. σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς- των επιπλέων έργων που θα γίνουν για να είναι συμβατά τα δύο συστήματα.
Στόχος θα είναι, μετά και τις υποσχέσεις του Κ. Μητσοτάκη προς τον Ν. Αναστασιάδη, να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις τεχνικές προδιαγραφές του καλωδίου Κρήτη – Αττική, ώστε να μειωθεί το αναγκαίο επιπλέον κόστος υποδομών διασύνδεσης και να είναι εφικτό να συνδεθεί ο Euroasian Interconnector με το ελλαδικό καλώδιο.
Οι Βρυξέλλες, δεν έκρυψαν την έντονη δυσφορία τους προς την ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη άρνηση να συνεργαστεί.

Aκολουθούν ταπεινωτικές φωτογραφίες από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο το 1974 που εμφανίζουν Κύπριες γυναίκες με τα παιδιά τους να υποδέχονται τους Τούρκους στρατιώτες και να τους προσφέρουν νερό.
Στη συνέχεια θα ακολουθούσαν οι σφαγές και οι βιασμοί. Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προπαγάνδα.
Σήμερα (Οκτώβριος 2019) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κραυγάζει στον ΣΚΑΙ ότι η Τουρκία εισέβαλλε στη κυπριακή θάλασσα και εμείς σαν στρουθοκάμηλοι κάνουμε ότι δεν ακούμε.
Ετσι με το κεφάλι στην άμμο θα έλθει-σύντομα-η σειρά μας…

kourdistoportocali.com