Ειρήνη Μαρούπα
Ξημέρωσε η 17 Νοέμβρη. Η ημέρα που συμβολίζει το ξεκίνημα της πτώσης της χούντας. Τα είχε όλα εκείνη η μέρα. Τάνκς, νεκρούς, αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό, την φωνή της ζάμπλουτης σήμερα Δαμανάκη και μερικούς άσημους που παρέμειναν ρομαντικοί, εραστές των ιδεών μιας καλύτερης κοινωνίας, μιας πραγματικής δικτατορίας. Που δεν εξαργύρωσαν…

Γιορτή ξημέρωσε. Γιορτή της δημοκρατίας. Ή μήπως όχι; Όχι της δημοκρατίας τουλάχιστον. Κρατεί ο δήμος σήμερα; Μην μου πείτε ότι υπάρχει έστω και ένας έλληνας πολίτης σήμερα που πιστεύει στ’αλήθεια μέσα του (αφήστε τι λέει για να κολακεύσει, για να εξαργυρώσει, ή έστω επειδή θέλει και να το πιστέψει), που να πιστεύει ότι στ’αλήθεια όσα συμβαίνουν στην χώρα μας είναι θέληση του ελληνικού λαού. Ότι εκείνο το «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους», που λέει το πανέμορφο Σύνταγμά μας στο άρθρο 1, συμβαίνει σήμερα, ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία….
Γιορτάζω σήμερα. Κι εγώ. Περίεργο τρόπο θα μου πείτε έχεις για να γιορτάσεις. Έτσι είμαι εγώ. Τα παράξενα μου είναι ξένα, τα ψέμματα θα τα στιγματίσω, την αλήθεια θα την αναδείξω, το σωστό θα το πω!Ο Γιάννης Ντεγιάννης, πρόεδρος του δικαστηρίου που δίκασε τους πραξικοπηματίες, γράφει στο βιβλίο του «Η Δίκη»: «Από τις αντιστασιακές οργανώσεις η πιο αποφασιστική απ’όλες ήταν εκείνη που χτύπησε στο ψαχνό – αποπειράθηκε να σκοτώσει τον δικτάτορα-. Ήταν η οργάνωση με αρχηγό τον «Αλέκο Παναγούλη»».
Τρίτη 13 Αυγούστου 1968. Εκείνη ήταν η αποφασιστική μέρα. Η μέρα που είχε ορισθεί για την ανθρωποκτονία (θα κάνω προς το παρόν τον νομικό χαρακτηρισμό, εκτέλεση για τον Αλέκο Παναγούλη, δολοφονία για το καθεστώς) του δικτάτορα Παπαδόπουλου.Διαβάζω από το βιβλίο του Στάθη Γιώτα «Μνήμες και Στοχασμοί από την Δικτατορία και την Μεταπολίτευση»:
«…πήρα τα πρώτα μου μαθήματα για την παράνομη δράση (από τον Αλέκο Παναγούλη). Ο ίδιος με εκπαίδευσε στην χρήση ωρολογιακών μηχανισμών, των πυροκροτητών και της τρινιτρολουόλης. Την συναρμολόγησή τους και την κατασκευή βομβών».«Η συνωμοτική μας απειρία από μόνη της δεν ήταν ικανή να δικαιολογήσει τις απανωτές παραβιάσεις των βασικών κανόνων επαναστατικής δράσης».
Στο ραδιόφωνο, μετά την απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου, ο εκφωνητής είπε «Εγένετο απόπειρα δολοφονίας του κ. πρωθυπουργού».Ο δικτάτορας την ίδια μέρα είπε «… διότι με την δημοκρατικότητα του καθεστώτος την οποίαν έχομεν, ο καθ’ ένας ημπορεί να κινηθή και να έχη είτε ένα πιστόλι εις την τσέπην του και να πιστολίση, είτε ένα κομμάτι δυναμίτιδος εις την τσάνταν του και να το βάλη κάπου να εκραγή».
Παρακάτω ο Στάθης Γιώτας λέει, αναφερόμενος στην στάση του Γέρου της Δημοκρατίας, Γεωργίου Παπανδρέου, αποδοκιμασίας του χαρακτηρισμού της πράξης του Παναγούλη από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ως πράξης ηρωϊσμού:«Τρομοκρατήσατε τους τρομοκράτες ο επαναστατικός του λόγος τότε. Υποκύψατε στους τρομοκράτες έμοιαζε να λέει ο λόγος του σήμερα.
Γιατί τάχα θα’πρεπε να αντισταθούμε τότε στους πρώτους και να υποταχθούμε τώρα στους δεύτερους και να περιμένουμε την εξ ύψους βοήθεια για να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της χούντας; Κι εμείς άλλωστε δεν φιλοδοξούσαμε να γίνουμε ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ. ΤΥΡΑΝΝΟΚΤΟΝΟΙ θέλαμε να γίνουμε. Κι η τυρρανοκτονία ήταν για μας όχι μόνο μια πράξη ΗΘΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, αλλά και ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΥΜΒΑΤΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΗ»…..
Σας μοιάζουν όλα αυτά με όσα ζούμε σήμερα; Και τελικά ο Αλέκος Παναγούλης τι ήταν;  (Ζητώ ταπεινά συγγνώμην από την ιστορία για όσες φορές παρασυρμένη, τον μέγιστο Αλέκο Παναγούλη, τον είπα Αλέξη, εξαιτίας της πλύσης εγκεφάλου που έχω υποστεί γύρω από το όνομα του σημερινού υβριστή του, Αλέξη, πρωθυπουργού).
Τρομοκράτης, όπως αισθάνεται ο τότε σύντροφός του Στάθης Γιώτας ότι ήταν ΚΑΙ τους θεωρούσαν, παρότι αυτοί έπρατταν το πατριωτικό τους καθήκον;Δολοφόνος, όπως τον αποκαλούσε το δικτατορικό καθεστώς (δημοκρατικότατον κατά τον Παπαδόπουλο);Επαναστάτης και ήρωας όπως τον αποκατέστησε στην ιστορική συνείδηση η δημοκρατία της μεταπολίτευσης; Πολιτικό έγκλημα το είπαν. Και του χορήγησαν Αμνηστία.
Όπως ο Ναπολέων το είχε πει και ισχύει απολύτως, το αν κάποιος είναι δολοφόνος ή επαναστάτης το καθορίζουν οι ημερομηνίες (εξαρτάται από την κρατούσα άποψη, δηλαδή αυτού που βρίσκεται στην εξουσία).Ο Αλέκος Παναγούλης συνελήφθη και βασανίστηκε από την χούντα. Γράφει σχετικά ο Στάθης Γιώτας ότι ο βασανιστής του Παναγούλη βρίζει και απειλεί τον Αλέκο.
«Ό,τι και να γίνει, είτε μιλήσεις είτε όχι, εμείς θα πούμε ότι μίλησες. Είτε υπογράψεις είτε όχι, εμείς θα πούμε ότι υπέγραψες». Ο Ιωαννίδης, αρχηγός της ΕΣΑ, έριξε μία παγερή ματιά στον Αλέκο, παραμέρισε τον Θεοφιλογιαννάκο και του είπε «Φτάνει, μην τον ξαναγγίξετε. Είναι ανώφελο. Δεν πρόκειται να μιλήσει. Συμβαίνει αυτό μία φορά στο εκατομμύριο. Γι’αυτήν την περίπτωση πρόκειται».
(Ο υβριστής του ονόματός του, Αλέξης πρωθυπουργός, δεν άντεξε 17 ώρες κλεισμένος στο δωμάτιο με τα κοράκια των τραπεζιτών, τους οικονομικούς δολοφόνους των κρατών και των λαών τους Μέρκελ και Ντάϊσελμπλουμ και παρέδωσε την Ελλάδα στον διαμελισμό και τον ελληνικό λαό στην γενοκτονία, αντιστρέφοντας το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα του 2015).
 «Προσπάθησαν ακόμα και την μέρα που θα γινόταν η δίκη, (αναφέρει ο Αλέκος Παναγούλης) να με ντύσουν βίαια με την στολή του στρατιώτη της χούντας. Αρνήθηκα λέγοντας, πως ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΣ Ή ΔΕΙΛΟΣ Ή ΒΛΑΚΑΣ. Στους δύο λοχαγούς που βρίσκονταν εκεί, τους έλεγα ότι οι στρατιώτες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στους τρεις χαρακτηρισμούς. Αλλά για τους αξιωματικούς της χούντας ισχύουν και τα τρία».
Αδέλφια μου Έλληνες. Ξεμπερδευτείτε.
Στο βιβλίο που μου έκανε την τιμή να μου χαρίσει πέρυσι τέτοια μέρα ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, «συνωμοτικός» σύντροφος του Παναγούλη, Στάθης Γιώτας γράφει προεισαγωγικά: «Αφιερώνεται στην Νεολαία της Πατρίδας μας που επωμίζεται το ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ».Το βιβλίο ο Στάθης Γιώτας, που έκανε φυλακή μαζί με τον Παναγούλη και καταδικάστηκε επίσης από το στρατοδικείο που καταδίκασε τον «δολοφόνο» Παναγούλη  δις εις θάνατον, σε ηπιότερη ποινή, συνέγραψε το 2011.Και μας λέει ξεκάθαρα.
Ενεργοποιήστε το άρθρο 120 του Συντάγματος.
Αποκαταστήστε την δημοκρατία και την νομιμότητα στην πατρίδα μας με ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ.
Οδηγήστε σε Δίκη τους υπαιτίου του σύγχρονου πραξικοπήματος. Επωμίζεστε το βάρος του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας.Αλλιώς είστε ή παλιάνθρωποι, ή δειλοί, ή βλάκες.Και οι πιο έξυπνοι από εσάς, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι επιστήμονες, οι ενταγμένοι στο σύστημα, στην συνωμοσία δηλαδή, είστε και παλιάνθρωποι και δειλοί και βλάκες.
Κι οπωσδήποτε, ελπίζω χωρίς να κάνω ιεροσυλία, θα προσθέσω στα λόγια του ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΗΡΩΑ ΑΛΕΚΟΥ (έναντι του επιεικώς παλιανθρώπου, δειλού, βλάκα, Αλέξη πρωθυπουργού) Παναγούλη ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.Κάνε το σωστό. Από σένα εξαρτάται. Κι από μένα. Από ΕΜΑΣ.
Υστερόγραφο: Χρόνια πολλά θα ευχηθώ και θα γιορτάσω όταν αποκατασταθεί η δημοκρατία και η νομιμότητα στην πατρίδα μας.
 https://odosdrachmis.gr/?p=33249