Σάββατο, Νοεμβρίου 9

«Βόμβα» ΑΔΑΕ: Όλοι παρακολουθούν τους πάντες

«Στην εποχή μας που η τεχνολογία έφτασε στα ύψη, δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής.
Όλοι πρέπει να ζητήσουμε η ΑΔΑΕ να ενισχυθεί με προσωπικό και τεχνολογικά μέσα.
Όποιος θέλει, παρακολουθεί τον οποιονδήποτε.
Τα περίφημα «βαλιτσάκια» σίγουρα υπάρχουν.
Έχουν ελεγχθεί ποιους παρακολουθούν;
Αν είναι νόμιμοι ή όχι;
Θα τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους να παρακολουθούν τους πάντες;» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος.



ΑΔΑΕ: Όσο προχωρά και εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο μειώνεται το ποσοστό διασφάλισης του απορρήτου των προσωπικών μας δεδομένων.

Αυτή ήταν η κοινή παραδοχή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου ο πρόεδρος, Χρήστος Ράμμος, και ο αντιπρόεδρος, Μιχάλης Σακκάς, της Αρχής Διασφάλισης του
Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) παρουσίασαν την έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής για τα έτη 2017 και 2018.

«Ο ρόλος της ΑΔΑΕ στην Ελλάδα ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων είναι πολύ σημαντικός. Φιλοδοξία μου είναι να γίνει πιο ορατό το δικαίωμα του πολίτη, πιο αποτελεσματικό για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων», επισήμανε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, λέγοντας χρακτηριστικά «Δείτε τι γίνεται με τα WikiLeaks» και προσέθεσε:

«Δεν είναι εύκολο για την ΑΔΑΕ να τα διασφαλίσει στο 100%. Μπορεί, αν μας δοθούν αρμοδιότητες και τα μέσα σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, να μπορέσουμε να το κάνουμε ίσως και στο 90%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ Μιχάλης Σακκάς, ενώ επισήμανε:

«Με 38 υπαλλήλους η ΑΔΑΕ έναντι 200 υπαλλήλων της ΕΕΤΤ και με δυο εκατομμύρια ετήσιο προϋπολογισμό αλλά και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, πώς μπορεί να διασφαλίσουμε το απόρρητο των επικοινωνιών, εκτός και αν είναι συνειδητή η επιλογή να υπολειτουργεί η ΑΔΑΕ».

«Πράγματι, όσο η τεχνολογία προοδεύει, τόσο τα πράγματα δεν είναι καλά και δυσκολεύουν τους πολίτες σε θέματα ουσίας και δημοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας.

«Ο «μεγάλος αδελφός» παρακολούθησης είναι πλέον ασφυκτικός για τα δικαιώματα των πολιτών», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.


«Βαλιτσάκια» και παράνομες παρακολουθήσεις

Στο επίκεντρο των επισημάνσεων των μελών της Επιτροπής Θεσμών, τέθηκε με ένταση και το θέμα με τα «βαλιτσάκια» και τις παράνομες παρακολουθήσεις.

«Οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ περιορίζονται από το νόμο για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων στους παρόχους. Στις αρμοδιότητες μας δεν ανήκει η παρακολούθηση κάποιου με «βαλιτσάκι». Για το πόσα «βαλιτσάκια» υπάρχουν και κυκλοφορούν στην επικράτεια έχω αδυναμία να απαντήσω. Θα ήταν επιπόλαιο να κάνω εκτίμηση. Ακούγονται πολλά, ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα ακόμα και ντεντέκτιβ που τους βάζουν άτομα γιατί χωρίζουν όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω», ανέφερε ο κ. Ράμμος. 

«Τι κάνετε για τα «βαλιτσάκια»; Κυκλοφορούν παντού «βαλιτσάκια». Όλοι παρακολουθούν όλους», είχε σημειώσει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης.

«Πόσοι ιδιώτες έχουν πρόσβαση μέσα από ιδιωτικά «βαλιτσάκια» να κάνουν παρακολουθήσεις; Υπάρχει έλεγχος πάνω σε αυτό; Έχει δικαιοπρακτική η ΑΔΑΕ να παρέμβει;» ρώτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Στην εποχή μας που η τεχνολογία έφτασε στα ύψη, δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής. Όλοι πρέπει να ζητήσουμε η ΑΔΑΕ να ενισχυθεί με προσωπικό και τεχνολογικά μέσα. Όποιος θέλει, παρακολουθεί τον οποιονδήποτε. Τα περίφημα «βαλιτσάκια» σίγουρα υπάρχουν. Έχουν ελεγχθεί ποιους παρακολουθούν; Αν είναι νόμιμοι ή όχι; Θα τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους να παρακολουθούν τους πάντες;» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Ο κ. Ράμμος, έκανε λόγο για σοβαρή υποστελέχωση της ΑΔΑΕ ενώ χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» τόσο την πρόσληψη προσωπικού δυναμικού όσο και επάνδρωση της Ανεξάρτητης Αρχής με τεχνολογικό εξοπλισμό, γιατί όπως είπε οι σοβαρές αυτές ελλείψεις δημιουργούν πρόβλημα στους ελέγχους.

Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου

Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα όπως είπε, είναι η βαριά γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμων και τόνισε ότι είναι σημαντικός ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ διότι είναι εντελώς απηρχαιωμένοι οι νόμοι.

«Υπάρχουν ασάφειες ως προς τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε μια εποχή που ήρθαν τα πάνω κάτω», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Εξίσου απηρχαιωμένο είναι και το καθεστώς για την άρση του απορρήτου. Η διαδικασία είναι αδιαφανής. Για παράδειγμα όταν ζητείται από εισαγγελείς η άρση του, με το αιτιολογικό της προστασίας της εθνικής ασφαλείας δεν προσδιορίζονται επακριβώς οι λόγοι», ανέφερε.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές έθεσαν το θέμα της αύξησης των εισαγγελικών παραγγελιών για άρση του προσωπικού απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.



Πηγήattikanea.blogspot.com