Σάββατο, Νοεμβρίου 2

Αγαύη το φυτό που μας δίνει τεκίλα

Αγαύη το φυτό που μας δίνει τεκίλαΓράφει η
Η αγαύη είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται εγγενώς στα νότια των ΗΠΑ, στη Νότια Αμερική και κυρίως στο Μεξικό. Ενώ πρόσφατα άρχισε να γίνεται γνωστή η αγαύη παγκοσμίως, ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί στο Μεξικό για εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) χρόνια.
Στο παρελθόν, οι Μεξικανοί χρησιμοποιούσαν την αγαύη για διάφορους σκοπούς και πιστεύαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, έβραζαν το ζαχαρούχο υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο φυτό, για να παρασκευάσουν την γλυκαντική ουσία γνωστή ως σιρόπι αγαύης (miel de agave).
Αλλά η πιο κοινή χρήση της αγαύης ήταν η ζύμωση των σακχάρων της για την παρασκευή του αλκοολούχου ποτού τεκίλα. Στην πραγματικότητα, η τεκίλα είναι η πιο κοινή εμπορική χρήση της αγαύης σήμερα και ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα εξαγωγής του Μεξικού.
Όπως συμβαίνει με πολλά φυτά στη φυσική τους κατάσταση, έτσι και η αγαύη ίσως έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι συχνό φαινόμενο, όταν το προϊόν επεξεργάζεται, τείνει να χάνει μερικές (ή όλες) από αυτές τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία. Αυτή φαίνεται να είναι και η περίπτωση με το επεξεργασμένο σιρόπι αγαύης που οι άνθρωποι καταναλώνουν σήμερα.Το σιρόπι αγαύης έχει περίπου 60 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, ενώ η ίδια ποσότητα ζάχαρης έχει περίπου 45 θερμίδες. Επειδή όμως το σιρόπι αγαύης είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη ποσότητα. Για συνταγές κάθε φλιτζάνι ζάχαρης μπορεί να αντικατασταθεί με το ήμισυ έως τα 2/3 φλιτζανιού σιρόπι αγαύης.
Το σιρόπι αγαύης προβάλλεται στο εμπόριο ως φυσικό προϊόν και φιλική γλυκαντική ουσία στο διαβήτη διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
.pharmacybee.gr