Σάββατο, Νοεμβρίου 30

Σπείρα ιερόσυλων: Ρήμαζαν εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα

Σπείρα ιερόσυλων: Ρήμαζαν εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα

nooz.gr
Στη σύλληψη έξι αλλοδαπών που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες κλοπές, κυρίως από Ιερούς Ναούς, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, προχώρησε η υποδιεύθυνση ασφάλειας Πειραιά σε συνεργασία με τη διεύθυνση ασφάλειας Αττικής.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 5 άτομα, εκ των οποίων το ένα είναι έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης, καθώς και άγνωστος αριθμός συνεργών τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία η εγκληματική ομάδα από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου είχε σημειώσει τουλάχιστον ένδεκα περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών από Ιερούς Ναούς και συγκεκριμένα από πέντε Ιερούς Ναούς σε Ύδρα, Σπάρτη, Αθήνα, Μαρκόπουλο Αττικής και Χαλάνδρι, καθώς και δυο στην Τήνο και τέσσερις στην Άνδρο.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας δράσης τους (modus operandi) αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τις διαρρήξεις, επισκέπτονταν προηγουμένως τους Ιερούς Ναούς και με πρόσχημα την προσκύνηση κατόπτευαν τους χώρους και τα αφιερωμένα αντικείμενα (τάματα).
Ενδεικτικές περιπτώσεις της εγκληματικής τους δράσης αποτελούν:
- Διάρρηξη Ιερού Ναού στην Ύδρα, όπου αφαίρεσαν περίπου πέντε κιλά χρυσό (!) σε τάματα και παλαιά κοσμήματα, εικόνα της Θεοτόκου, τιμαλφή και 200 ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας. Η αξία των αφαιρεθέντων ταμάτων υπολογίστηκε ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
- Διάρρηξη Ιερού Ναού στην Άνδρο, όπου αφαίρεσαν χρυσά και αργυρά τιμαλφή (τάματα) από εικόνες, ενώ επιπρόσθετα βεβήλωσαν προθήκη με Ιερά Λείψανα, πετώντας τις θήκες των λειψάνων στο πάτωμα του Ναού.
- Διάρρηξη Ιερού Ναού σε περιοχή της Σπάρτης όπου αφαίρεσαν χρυσά τάματα, 2 εγκόλπια και 2 σταυρούς, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.
Επιπλέον από έρευνα της αστυνομίας εξιχνιάστηκαν άλλες δυο περιπτώσεις και συγκεκριμένα ληστεία σε μονοκατοικία στο Κορωπί, όπου αφού έδεσαν και φίμωσαν τον ιδιοκτήτη αφαίρεσαν 750 ευρώ και διάρρηξη σε οικία σε περιοχή της Ρόδου, από όπου αφαίρεσαν 1.800 ευρώ και διάφορα τιμαλφή.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
- (2) τάματα σε λεπτό φύλλο χρώματος χρυσαφί,
- (2) βραχιόλια χρώματος χρυσαφί,
- (2) δαχτυλίδια χρώματος χρυσαφί,
- ρολόι χειρός,
- (8) κινητά τηλέφωνα και (12) κάρτες sim,
- (1.570) ευρώ,
- (2) φακοί και
- (2) αυτοκίνητα.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό όλου του εύρους της παράνομης δράσης τους συνεχίζονται.