Τρίτη, Νοεμβρίου 26

Αυτό είναι το χειμωνιάτικο υπερτρόφιμο που μειώνει την χοληστερόλη και τονώνει την άμυνα

kastana
Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών όπως συνηθίζεται να αποκαλούμε το κάστανο εμφανίζεται με τα πρώτα κρύα και συμβολίζει την έλευση του χειμώνα.
Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν κυρίως σε ορεινές περιοχές της Κρήτης, της Λέσβου, στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Οι καρποί αυτοί που τρώγονται είτε ψητοί είτε βραστοί, έχουν
αρκετές θερμίδες, αλλά λιγότερες από άλλους ξηρούς καρπούς. Στη νωπή τους μορφή περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικά έλαια.
Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που όταν καταναλώνονται σε λογική ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.
  • Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Έχουν τη σύσταση αμυλωδών τροφίμων, ενώ περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους είναι ισάξια με αυτή του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
  • Έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (διατήρηση οστικής μάζας, νευροδιαβιβαστής), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες), φώσφορο (οστά και όραση), σίδηρο νάτριο και κάλιο.
  • Έχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάνοντας τα μια καλή επιλογή για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα κάστανα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Τα φύλλα της καστανιάς χρησιμοποιούνται για τους ρευματισμούς.
  • Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ έχουν περίπου 8,1 γρ φυτικών ινών, δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτό τα καθιστά ιδανικό υποκατάστατο των δημητριακών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, διατηρώντας έτσι χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ η επαρκής λήψη του από τη διατροφή την περίοδο πριν τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.
  • Ιδανική τροφή για χορτοφάγους αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Το αλεύρι του κάστανου είναι χωρίς γλουτένη οπότε μπορεί να καταναλωθεί από ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
  • Ρόφημα με γάλα αμυγδάλου και κάστανα είναι ιδανικό για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μέταλλα και φυτικές ορμόνες, κατευνάζει τις διαταραχές της κλιμακτηρίου, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης.
  • Τα κάστανα χαρακτηρίζονται και όχι άδικα ο σούπερ καρπός του χειμώνα λόγω των θρεπτικών τους συστατικών. Αποτελούν ιδανικό σνακ του χειμώνα, γίνονται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα ακόμα και γέμιση για τσουρέκι. Τα Χριστούγεννα το κάστανο έχει την τιμητική του αφού είναι απαραίτητο συστατικό για την γέμιση της γαλοπούλας ,μέσα σε σαλάτες ακόμα και σαν συνοδευτικό με τη μορφή πουρέ δίπλα σε όλα τα κρέατα.
Συμπερασματικά το κάστανο ωμό, ψητό ή βρασμένο είναι μία πλούσια, θρεπτική και υγιεινή επιλογή του χειμώνα.