Κυριακή, Νοεμβρίου 3

Στα "άδυτα" των Vegan

Στα "άδυτα" των Vegan
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτες: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας
Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς
Αθώα πλάσματα καταδικασμένα από τη στιγμή της γέννησής τους να βιώνουν για όλη τη σύντομη ζωή τους ένα μόνιμο βασανιστήριο... Μέχρι ο φριχτός -και διόλου ακαριαίος- θάνατος να αποτελέσει τη λύτρωση και τον τερματισμό της «μίζερής» τους ύπαρξης. Βάναυσες κακοποιήσεις και σφαγές, μαζικές εξοντώσεις κάθε λογής πλασμάτων, και εικόνες αίματος -ατελείωτου αίματος-
συνοδευόμενες με ήχους από κραυγές που ανατριχιάζουν ακόμη και τον πιο σκληρόπετσο άνθρωπο.
Αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα, βγαλμένη σαν σενάριο από ...splatter θρίλερ -αλλά πέρα για πέρα ρεαλιστική- παρουσιάζουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο με τον πιο ωμό τρόπο. Στοχος τους να περάσουν ένα σαφές, αλλά εντελώς ρηξικέλευθο για τον τρόπο που έχουν δομηθεί οι κοινωνίες μας μήνυμα: η ανθρωπότητα θα πρέπει να μάθει να ζει αλλιώς, χωρίς να σκοτώνει -ή να εκμεταλλεύεται- τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη. Κανένα έμψυχο ον.
Το zougla.gr παρουσιάζει το ανερχόμενο κίνημα των Vegan, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απασχολούν όλο και περισσότερο την επικαιρότητα, προκαλώντας αμείλικτα - αλλά και αμφιλεγόμενα - ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζούμε, τόσο από άποψη ηθικής, όσο και, διατήρησης της υγείας του οργανισμού μας... 
Ήδη, οι περισσότεροι πολίτες είναι εξοικειωμένοι με αυτόν τον όρο, ενώ «vegan-friendly» εστιατόρια αλλά και καταστήματα παντός είδους προϊόντων, ξεπηδούν σε πολλές περιοχές. Διάφοροι διάσημοι καλλιτέχνες, επίσης, με κάθε ευκαιρία διατρανώνουν την επιλογή τους για την «ολική μεταβολή» της ζωής τους, και καλούν τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Δεν λείπουν και οι φωνές, άλλωστε, διεθνώς, σύμφωνα με τις οποίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει η ανθρωπότητα να στραφεί στον vegan τρόπο διατροφής! Πρόσφατα, δε, η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον κάλεσε τον πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό να αφαιρέσει το γάλα και το κρέας από το μενού των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας για να βοηθήσει τον πλανήτη, αλλά και την υγεία των ομοσπονδιακών κρατουμένων και να εξοικονομήσει χρήματα για τους φορολογούμενους.
Το κίνημα αυτό, όσον αφορά στο επίπεδο της ειρηνικής διαμαρτυρίας και των νόμιμων δράσεων ενημέρωσης του κόσμου, εκπροσωπείται από το ελληνικό τμήμα των «Anonymous for the Voiceless», μιας παγκόσμιας οργάνωσης που ξεκίνησε από την Αυστραλία και έχει παραρτήματα σε 1.000 τουλάχιστον πόλεις σε όλες της ηπείρους.
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου το κίνημα γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Κύβου, μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που γίνεται παράλληλα σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας στο κέντρο των μεγαλύτερων πόλεων.
Το zougla.gr βρέθηκε στο Μοναστηράκι και σας παρουσιάζει όλα όσα συνέβησαν.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ακτιβιστών ήταν, για ακόμη μια φορά, ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κοψιδάς. Στον φακό του zougla.gr εξήγησε την επιλογή του αλλά και το πώς χάρη σε αυτή «έχει βελτιωθεί η ζωή του» σε όλα τα επίπεδα.

 

zougla.gr


Η προετοιμασία των μελών του κινήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καχυποψία αλλά και την άρνηση πολλών πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων θεωρούν τους Vegan κάτι σαν «ουτοπιστές» στην καλύτερη περίπτωση, ή και «τρελούς»στη χειρότερη, λαμβάνει χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με συναντήσεις, ενημερώσεις και workshops σε διάφορα, vegan-friendly πάντα, καταστήματα.
Το zougla.gr βρέθηκε σε ένα από αυτά στην Ηλιούπολη και κατέγραψε το modus operandi του κινήματος, ενώ οι επικεφαλής του μίλησαν στον φακό μας.



«Σημαία» του κινήματος αποτελεί η γνωστή ηθοποιός, Τάνια Τρύπη, η οποία τα τελευταία χρόνια μάλιστα... σημαδεύει το σώμα της για καλό σκοπό! Η καταξιωμένη ηθοποιός μοιράστηκε τις ευαισθησίες της μαζί μας, ενώ εξηγεί ποια είναι τα πρώτα βήματα ώστε να γίνει η θεωρία... πράξη.
Δείτε τη συνέντευξη:



Δείτε τις φωτογραφίες από όσα συνέβησαν στο Μοναστηράκι από το Animal rights shooting  

 












































zougla.gr/