Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16

Οι κερδοσκόποι είναι αυτοί που μόλυναν σε τερατώδη μορφή τον πλανήτη και ένα είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν.

(Προηγούμενο)
Έχει παρατηρηθεί, ότι μετά την υποχώρηση του μπολσεβικισμού τη δεκαετία του 1990, η αμερικανική αυτοκρατορία έχει εφαρμόσει μια παραλλαγή της παγκόσμιας κατάκτησης, δηλαδή μια «παγκόσμια αυτοκρατορία», μέσω του καθαρού υλισμού. Αυτή η υλιστική αντίληψη του κόσμου σημαίνει ότι όλες οι αξίες έχουν αλλάξει ερμηνεία, όλες οι προηγούμενες έννοιες της αξίας έχουν
καταργηθεί. Όλος ο κόσμος, δηλαδή όλοι οι άνθρωποι, οι ιδέες, η φύση και η ύλη, αποτελείται μόνο από «πράγματα» που δεν έχουν αξία αλλά τιμή. Όλα όσα έχουν μια τιμή είναι προς πώληση, επομένως αγοράζονται και πωλούνται.
Αυτό είχε ως συνέπεια, να βρεθεί στο στόχαστρο και αυτή η «ποιότητα της ζωής», ως έννοια. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, παγκόσμια, για την προστασία του φυσικού μας χώρου, έκανε τους υλιστικούς κοσμοκράτορες να εντοπίσουν ένα νέο «προϊόν» με αυξημένη ζήτηση, άρα αξία. Αυτό λέγεται: Περιβάλλον.

Δεν υπάρχει εταιρεία, παγκόσμια, που να μην έχει δημιουργήσει κάποιο σλόγκαν που να περιλαμβάνει την δήθεν «ευαισθητοποίηση» για το περιβάλλον.
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αμερικής δηλώνουν πως προτίθενται να αντικαταστήσουν τον φρενήρη αγώνα για ανάπτυξη με μια ευρεία και κάπως ασαφή έννοια της υποχρέωσης για «βελτίωση της κοινωνίας» με σεβασμό και ενδιαφέρον για τους υπαλλήλους, για το περιβάλλον και για την ηθική και όχι μόνον για τα συμφέροντα των μετόχων.
Μας έπεισαν!
Αιτία αυτής της φαινομενικά απροσδόκητης στροφής των επιχειρηματικών κολοσσών και των χρυσοπληρωμένων διευθυντικών στελεχών τους είναι η άνοδος λαϊκιστικών πολιτικών μορφωμάτων στην εξουσία, η δυσφορία της κοινής γνώμης για τη αυξανόμενη ανισότητα σε όλον τον κόσμο αλλά και η προφανής επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής με την ανησυχία που αυτή προκαλεί. Πρόκειται για ένα νέο περιβάλλον που καθιστά αναγκαίο το αίτημα για αναμόρφωση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει φιλικότερο προς την κοινωνία και ευαίσθητο προς τον πλανήτη. Η νέα τάση εκδηλώθηκε πρόσφατα στην τελευταία τακτική συνάντηση των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων στην Ουάσιγκτον, που είναι γνωστή ως Στρογγυλό Τραπέζι. Παρευρέθηκαν οι επικεφαλής 181 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της υπερδύναμης που συγκεντρώνουν αθροιστικά ετήσια έσοδα της τάξης των 7 τρισ. δολαρίων.
Υποσχέθηκαν πως αντί για τα συμφέροντα αποκλειστικά και μόνον των μετόχων, θα μεριμνούν εφεξής «προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, των πελατών, των υπαλλήλων, των προμηθευτών και των μετόχων». Εξέδωσαν μάλιστα «διακήρυξη αρχών και προθέσεων» στην οποία τονίζουν πως οι επιχειρήσεις οφείλουν «να προστατεύουν το περιβάλλον και να συμπεριφέρονται στους εργαζομένους με αξιοπρέπεια και σεβασμό».
Το νέο δόγμα διατυπώθηκε παρουσία του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου του κολοσσού της Amazon, του Τιμ Κουκ, επικεφαλής της Apple, και του Τζέιμι Ντίμον, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας JP Morgan. «Το αμερικανικό όνειρο είναι ζωντανό αλλά έχει διαρραγεί», τόνισε ο Ντίμον, ο οποίος το περασμένο έτος εισέπραξε από την JP Morgan αμοιβή ύψους 31 εκατ. δολαρίων. Ισχυρίστηκε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να επενδύουν στο προσωπικό τους και στις κοινότητες, καθώς αυτός «είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσουν την επιτυχία μακροπρόθεσμα».
Παρατηρήσατε την δήλωση του Τζέιμι Ντίμον; Ο άνθρωπος ήταν …ειλικρινής. Δήλωσε πως η στροφή αυτή είναι αναγκαία διότι είναι «…ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσουν [οι επιχειρήσεις] την επιτυχία μακροπρόθεσμα». Παραδέχτηκε δηλαδή πως μοναδικό τους μέλημα είναι η «επιτυχία». Όπως είναι φυσικό άλλωστε. Αυτός δεν είναι ο στόχος κάθε επιχείρησης;
Ας μη μας ξεγελάει λοιπόν αυτή η ξαφνική, γενικευμένη ευαισθητοποίηση. Οι κερδοσκόποι είναι αυτοί που μόλυναν σε τερατώδη μορφή τον πλανήτη και ένα είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Ίσως τώρα κάπως κεκαλυμμένα προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτό το νέο προϊόν.
Ακολουθεί μια έκθεση με διαφάνειες που επιμελήθηκαν ο Μανώλης Μαρκάκης και ο Νικόλας Μαλαχιάς:
.
.
Στο επόμενο άρθρο θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, τα αρνητικά αλλά και τα θετικά.
…συνεχίζεται.
.