Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13

Τα ΑΤΜ αιτία της μετανάστευσης και όχι οι πόλεμοι

Αν ρωτήσει κανείς κάποιον αριστερό τι φταίει για το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης, θα του πει ότι φταίνε ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, ο πόλεμος και τα λοιπά. Στην λογική του αριστερού, όλοι αυτοί οι οποίοι άφησαν τα σπίτια τους πίσω και έφυγαν για να έλθουν στην Ευρώπη αναγκάστηκαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να το κάνουν. Κάποιοι άλλοι, στα δεξιά, με πολύ μεγαλύτερη ευκολία, θα σου πουν ότι φταίει ο Ερντογάν. Που σπρώχνει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα τους μετανάστες.

Ανάμεσα στους δύο περισσότερο δίκαιο φαίνεται να έχει ο πρώτος, ο αριστερός. Εκεί τουλάχιστον που λέει ότι φταίει ο ... καπιταλισμός. Όχι φυσικά με τον τρόπο που η Αριστερά το εννοεί, αλλά μάλλον με το ακριβώς αντίθετο. Ότι οι μυριάδες των ανθρώπων από την Αφρική και την Ασία που έρχονται στις χώρες της Δύσης έρχονται επειδή αυτές έχουν πετύχει ένα επίπεδο ζωής – ακόμη και με δεδομένα τα σημερινά χάλια της χώρας μας – που δεν το έχουν φανταστεί στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση θέλει να το αντιμετωπίσει. Δεν αντιμετωπίζεται δίνοντάς τους επιδόματα που ισούνται με μισθούς μηνών για πολύ σκληρή εργασία στις χώρες τους, δεν αντιμετωπίζεται δίνοντάς τους σπίτια δωρεάν, δεν αντιμετωπίζεται προσφέροντάς τους όσα τους προσφέρονται αυτή την στιγμή.
Οι φωτογραφίες με τους μετανάστες σε ουρές έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών είναι η βάση, είναι η αιτία της μετανάστευσης. Και δεν τις βλέπουμε μόνο εμείς στην χώρα μας. Τις βλέπουν και τα ξαδέλφια τους, τις βλέπουν και οι συμπατριώτες τους. Όπως βλέπουν και τα προπαγανδιστικά βιντεάκια από αυτούς που πανεύκολα πηδάνε τον φράχτη στον Έβρο και περνάνε εντός ευρωπαϊκού εδάφους. Όσο αυτά που έχουν να κερδίσουν είναι τόσα περισσότερα από αυτά που έχουν να χάσουν, με δεδομένη την πληθυσμιακή έκρηξη στις χώρες τους, οι ροές δεν θα σταματήσουν.
Είναι τόσο απλό. Όσο θα παίρνουν τηλέφωνο οι εδώ παραμένοντες και θα λένε για τα δωρεάν σπίτια, τις παροχές, τα σχολεία, το ρεύμα και το νερό που τόσο απλόχερα τούς προσφέρονται τόσο περισσότεροι θα παίρνουν την απόφαση να έλθουν προς τα εδώ. Γιατί ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος αυτό θα έκανε.
Οι μόνοι παράλογοι σε όλη αυτή την κατάσταση είμαστε εμείς, οι χώρες υποδοχής, που παραδίδουμε αυτά που με τόσο κόπο έφτιαξαν οι πρόγονοί μας σε αυτούς. Και αυτούς θα χρησιμοποιεί, θα εργαλειοποιεί ο Ερντογάν.