Σάββατο, Δεκεμβρίου 14

Θεραπεία Οστεοπόρωσης |

Θεραπεία Οστεοπόρωσης

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που οδηγεί σε πολλαπλά Χρόνια Νοσήματα τις γυναίκες και οφείλεται άμεσα στην πτώση των Ορμονών τους, είναι η Οστεοπόρωση.
  • Η Οστεοπόρωση, προσβάλλει τις γυναίκες 8 φορές περισσότερο, σε σχέση με τους άντρες, συνολικά.
  • Μια στις δυο γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών, θα υποφέρει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή της από κάταγμα, που οφείλεται σε Οστεοπόρωση.
  • Η Οστεοπόρωση πλήττει 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως ανά έτος.
  • Σε Εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 40 ετών έως 60 ετών, τα Κατάγματα αυξάνονται κατά 10 φορές, κάτι που δε συμβαίνει στους άντρες.
Οι συχνότερες θέσεις εντόπισης καταγμάτων στις γυναίκες κατά την Εμμηνόπαυση είναι: Κατάγματα Σπονδύλων, Αυχένα, Κεφαλής Μηριαίου Οστού, Καρπού ιδίως στο άκρο της κερκίδας (κάταγμα Colles).Tα κατάγματα Colles στην κερκίδα, συμβαίνουν 10 φορές συχνότερα στις γυναίκες ηλικίας 55 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες ηλικίας 35 ετών.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Οστεοπόρωση τι είναι

Μόλις πέφτουν τα επίπεδα Οιστρογόνων και Προγεστερόνης στη γυναίκα, τα οστά της αρχίζουν να γερνούν πολύ γρήγορα. Η σχέση αυτή Ορμονών και Οστεοπόρωσης είναι γνωστή από το 1941.
Ανεξάρτητα δε της ηλικίας της γυναίκας, μόλις βρεθεί σε Εμμηνόπαυση, εμφανίζει Οστεοπόρωση. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο εντονότερη γίνεται.
Οστεοπόρωση ηλικίαΤα Οστά, έχουν το δικό τους κύκλο ζωής και μεταβολισμού. Έναν ρυθμό ανάπτυξης, ζωής και θανάτου που κυβερνάται από τα Οιστρογόνα και την Προγεστερόνη.
Η πτώση των Οιστρογόνων κατά την Περιεμμηνόπαυση, σημαίνει ότι μεσοκυκλικά τα Οιστρογόνα, δε φτάνουν σε μέγιστες τιμές (peak) για 48 περίπου ώρες, όπως θα έπρεπε κανονικά, για να γίνει Ωοθυλακιορρηξία.
Με την Ανωοθυλακιορρηξία που συμβαίνει, δε μπορεί να παραχθεί Προγεστερόνη και δεν γίνεται ενεργοποίηση των υποδοχέων της, για να κατασκευαστεί οστό.
Έτσι, ξεκινά η Οστεοπενία αρχικά και κατόπιν η Οστεοπόρωση.
Οστεοπόρωση σχεδιάγραμμα
Τα Οιστρογόνα επίσης, ελέγχουν την Οστεοκλαστική δραστηριότητα. Οι Οστεοκλάστες (osteoclasts) είναι οστικά κύτταρα , τα οποία τρώνε το παλιό οστό και το αποδομούν.
Η Προγεστερόνη από την άλλη, ελέγχει την Οστεοβλαστική δραστηριότητα. Οι Οστεοβλάστες (osteoblasts)είναι οστικά κύτταρα, τα οποία χτίζουν φρέσκο,καινούργιο οστό.
Στην περίπτωση των οστών, η Προγεστερόνη αναπτύσσει νέο οστό, ενώ τα Οιστρογόνα αποδομούν, ώστε να κατασκευαστεί και πάλι φρέσκο οστό, τον επόμενο μήνα με τον επόμενο κύκλο,περίοδο,της γυναίκας.

Οστεοπόρωση και η εξέλιξη στις Θεραπείες έως σήμερα.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κυριότερη μορφή Πρωτοπαθούς Οστεοπόρωσης είναι η «Μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση» στις γυναίκες, που με τη σειρά της οφείλεται στην έλλειψη Οιστρογόνων και Προγεστερόνης. Όμως, πέρασαν πολλές δεκαετίες, χωρίς ουσιαστική θεραπευτική προσέγγιση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και το 1982 δεν υπήρχαν ούτε αξιόπιστες διαγνωστικές μέθοδοι, ούτε σοβαρές θεραπείες. Η Οστεοπόρωση δηλαδή θεωρείτο μέχρι τότε ως ένα «φυσιολογικό» επακόλουθο των «γηραιών» ανθρώπων (ανθρώπων της τρίτης ηλικίας), οι οποίοι  «με το που πέφτουν, σπάνε τα κόκκαλά τους».
Την εποχή εκείνη μάλιστα,  κυκλοφορούσαν στο εμπόριο ελάχιστα σκευάσματα ασβεστίου, συνδυασμοί βιταμίνης D3 και σκευάσματα Aλφακαλσιδόλης ( προμεταβολίτη της Βιταμίνης D3).
Ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό γεγονός που προέκυψε την ίδια περίοδο, πυροδότησε τη μεγάλη χρηματοδότηση ερευνών διεθνώς, σχετικά με το μεγάλο αυτό πρόβλημα της Οστεοπόρωσης. Δεν ήταν άλλη από την εμφάνιση Οστεοπόρωσης σε Αμερικανούς και Σοβιετικούς αστροναύτες- κοσμοναύτες διαρκείας,  που εμφάνισαν μετά την πολύμηνη παραμονή τους στους διαστημικούς σταθμούς Skylab (NASA) και Μιρ (ΕΣΣΔ), αντίστοιχα.

Tα αποτελέσματα, ωστόσο, όλων των πολλαπλών συνθετικών-χημικών θεραπειών, ήταν και φαίνεται να είναι πενιχρά. Αφενός λόγω των διαφόρων και πολλαπλών παρενεργειών τους, βάσει των οποίων οι θεραπείες αυτές δε γίνονται καλώς ανεκτές από τους ασθενείς, αφετέρου δε, λόγω της μη αντιμετώπισης του βασικού αιτίου που προκαλεί την Οστεοπόρωση στις γυναίκες.
Διότι Οστεοπόρωση δεν υφίσταται στις γυναίκες, όσο η Ορμονική τους Ισορροπία είναι άριστη, ενώ Οστεοπόρωση δεν υπάρχει επίσης,  όταν τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη της γυναίκας, βρίσκονται σε βέλτιστη αρμονία.

Τα είδη της Οστεοπόρωσης, συμπτώματα.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, κάθε γυναίκα που παρουσιάζει πτώση των Φυλετικών της Ορμονών (SexHormones), δηλαδή Οιστρογόνων και Προγεστερόνης, θα εμφανίσει σταδιακή ελάττωση της οστικής της μάζας, κατόπιν Οστεοπενία και τελικά Οστεοπόρωση.
Οι τύποι Οστεοπόρωσης είναι συνοπτικά οι ακόλουθοι:
  1. Η Πρωτοπαθής Οστεοπόρωση, στην οποία ανήκουν η
    1. Μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση – Πρόωρη Εμμηνόπαυση
    2. Γεροντική Οστεοπόρωση
  • Ιδιοπαθής Οστεοπόρωση σε νεαρή ηλικία
  1. Η Δευτεροπαθής Οστεοπόρωση, η οποία αναπτύσσεται ως συνέπεια ενός προϋπάρχοντος νοσήματος, όπως: Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπερπαραθυρεοειδισμός, Υπερθυρεοειδισμός, Νόσος Cushing, Υπογοναδισμός, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Σύνδρομο Δυσαπορρόφησης, Πολλαπλούν Μυέλωμα, Δρεπανοκυτταρική Αναιμία. Μπορεί επίσης να προκύψει εξαιτίας μιας κατάστασης, όπως είναι η παρατεταμένη σωματική ακινητοποίηση ενός ασθενούς και τέλος, η Δευτεροπαθής Οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από τη λήψη ορισμένων κορτικοειδών, ύστερα από χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών κατά τη θεραπεία υποθυρεοειδισμού κ.ά.
Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι Διαταραχές, Ανεπάρκειες και Ανισορροπίες στα επίπεδα Ορμονών, προκαλούν, μεταξύ άλλων, και Οστεοπόρωση.

Οστεοπόρωση εξετάσεις

Η γενικευμένη, λοιπόν, άποψη ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την Οστεοπόρωση είναι λανθασμένη.
Αντίθετα, απάντηση στο βασικό πρόβλημα της Οστεοπόρωσης αποτελεί η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ενδελεχούς Ιατρικού ιστορικού όλων των συστημάτων της ασθενούς (Head to Toe) και την κατοπινή σύσταση εξατομικευμένων εξετάσεων (βιοχημικών, ορμονικών, απεικονιστικών, εξειδικευμένων μεταβολικών, κ.ά.). Με βάση τις παραπάνω εξατομικευμένες ενέργειες, ανιχνεύονται οι πιθανές δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι υπάρχουσες ελλείψεις.
Το κλειδί είναι η λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία
Με βάση δηλαδή τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων (Evidence Based Medicine) και αφού πρώτα αυτά ερμηνευθούν και αναλυθούν επακριβώς στην ασθενή, συστήνεται κατόπιν η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή, προσαρμοσμένη στις δικές της ανάγκες.

Λεπτομερειακή Θεραπεία Οστεοπόρωσης και αποκατάσταση της Οστικής μάζας.

Υπάρχουν πολλαπλοί συνδυασμοί θεραπευτικών σχημάτων, που μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης μόνο με Φυσικές Ορμόνες.
  • Θεραπείες Micro-Macronutrients (Μικρο και Μακρο-θρεπτικά συστατικά)
  • Μοριακή Διατροφή
Με τη θεραπευτική αυτή προσέγγιση, επιτυγχάνουμε σταδιακή αναστροφή εγκατεστημένης Οστεοπενίας και Οστεοπόρωσης στη γυναίκα. Όσο νωρίτερα δε ηλικιακά, ξεκινήσει η αποκατάσταση, τόσο συντομότερα η γυναίκα, επανέρχεται στο βέλτιστο επίπεδο υγείας της, συνολικά.
Η θεραπεία αναπροσαρμόζεται κάθε φορά, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας. Δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στη διάρκεια της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης, η οποία ταυτόχρονα παρέχει και μέγιστη αντικαρκινική προστασία.

Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού

θεραπεία οστεοπόρωσης

https://emminopausi.com