Τετάρτη, Δεκεμβρίου 25

ΜΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΝΕΙΣ; MEΓΑΛΗ «ΒΡΩΜΙΑ» ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ! (ΦΩΤΟ)

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !

Bakogiannis exo
Το θέαμα εντυπωσιακό μεν αλλά τι σχέση έχει αυτό που έγινε στην Αθήνα με Χριστούγεννα… στην πρωτεύουσα της Ελλάδας;
Mας φλόμωσαν τα φιλοκυβερνητικά κανάλια για τα … καταπληκτικά φαναράκια που γέμισαν τον ουρανό της Αθήνας για την γιορτή των Χριστουγέννων.

Κι εδώ γελάμε, τι σχέση έχει το έθιμο με τα φαναράκια όταν μιλάμε για Χριστούγεννα στην Ελλάδα;
Διαβάζουμε από το wikipedia:
«Ένα ουράνιο φανάρι (απλοποιημένα Κινέζικα: 天灯, παραδοσιακά Κινέζικα: 天燈, πινγίν: tiāndēng), γνωστό και ως φανάρι Κονγκμίνγκ ή Κινέζικο φανάρι, είναι μικρό αερόστατο θερμού αέρα κατασκευασμένο από χαρτί, με άνοιγμα στο κάτω μέρος όπου είναι αναρτημένη μια μικρή φωτιά.
Στην Ασία και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τα ουράνια φανάρια κατασκευαζόταν παραδοσιακά για αιώνες, ώστε να λάβουν μέρος σε παραστάσεις μακροχρόνιων γιορτών. Η ονομασία «ουράνιο φανάρι» είναι μετάφραση της Κινεζικής ονομασίας αλλά ακόμη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι ονομασίας ουράνιο κερί ή αερόστατα φωτιάς.»
Δείτε πως περιέγραψαν τα ΜΜΕ αυτό που συνέβη στην Αθήνα, που κάποτε ήταν Ελληνική..!
Εκατοντάδες ήταν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι που επέλεξαν να περάσουν την φετινή παραμονή Χριστουγέννων στην πλατεία Κοτζιά, συμμετέχοντας στο έθιμο της «Νύχτας των ευχών» που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων.
Μικροί και μεγάλοι, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, πήραν χάρτινα φαναράκια και τα άφησαν να πετάξουν αναμμένα στον αθηναϊκό ουρανό μαζί με τις ευχές τους και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.


Το θέαμα συμπληρώθηκε με ένα projection mapping από το Athens Digital Arts Festival, με φόντο το δημαρχιακό μέγαρο της πρωτεύουσας.
Ο ρυθμός, οι αρχιτεκτονικές γεωμετρίες και η επιβλητική μουσική δημιούργησαν μια εντυπωσιακή εικόνα για όσες και όσους, κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά αυτή την εμπειρία, ενώ το ρεβεγιόν συνεχίστηκε στην πλατεία Συντάγματος, στο πάρτι που έστησαν οι Onirama.

Παράλληλα, η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, σε συνεργασία με το Athens Digital Lab παρουσίασε μια ψηφιακή έκθεση παιδικών χριστουγεννιάτικων έργων.
fx4
fx1
fx2
fx3
fx5
makeleio.gr/