Δευτέρα, Μαΐου 13

Η Στείρωση των Κουνελιών..

%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%8e%ce%bd
Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κουνελιών και άλλων κατοικίδιων ζώων, αποτελεί μεγάλο δίλημα. Κυρίως ηθικό! Έτσι, καταλήγουν να ρωτάνε από εδώ κι από εκεί, ψάχνοντας απεγνωσμένα μια σταθερή απάντηση, κρατώντας σκορ των «Ναι!» και των «Όχι!». Άλλοι πάλι καταφεύγουν στη συμβουλή ενός Κτηνίατρου, που εκεί ακούς τα περισσότερα «Ναι!» και σκέφτονται «Γιατρός είναι! Θα ξέρει καλύτερα!» Μην αυταπατάσαι, σκέψου λίγο! Τα χρήματα, που θα πάρει από εσένα, έχουν γλυκειά γεύση.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι Κτηνίατροι ίδιοι! Και, φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις υγείας που απαιτούν την την αφαίρεση των γεννητικών οργάνων, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους! Εγώ, όμως, σε αυτή την ανάρτηση, δε θα αναλύσω αυτή την περίπτωση.
Τι εστί στείρωση;
Πλέον αντιμετωπίζεται σαν μια απλή χειρουργική επέμβαση. Μια υπόθεση «ρουτίνας», όπως λένε. Η διαδικασία στείρωσης στα αρσενικά κουνέλια είναι απλή, αφού πραγματοποιείται μόνο μέσω της αφαίρεσης των όρχεων. Αντιθέτως, στα θηλυκά κουνέλια, αφαιρούνται όλα των αναπαραγωγικά τους όργανα, δηλαδή, η μήτρα. Αυτό επιτυγχάνεται με μια τομή που λαμβάνει χώρα στο κάτω μέρος της κοιλιάς και η οποία κλείνει με ράμματα, στο τέλος της επέμβασης.
Σύμφωνα με τις συμβουλές των κτηνιάτρων, μετά την επέμβαση, το κουνελάκι σας θα πρέπει να αναρρώσει πλήρως κι έτσι, χρειάζεται προσοχή κι εντατική φροντίδα.
Αυτό που πρέπει να τονίσω, αν έχετε πάρει την απόφαση μιας στείρωσης, είναι πως πρέπει να προσέξετε πολύ στην επιλογή του κτηνιάτρου. Δεν ξέρουν όλοι να κάνουν στειρώσεις και, κάποιοι από αυτούς που γνωρίζουν, δεν χρησιμοποιούν τις σύγχρονες μεθόδους.
Τα θηλυκά κουνέλια μπορούν να στειρωθούν σε ηλικία 4-6 μηνών, ενώ τα αρσενικά σε ηλικία 3-4 μηνών. Αυτό προσδιορίζεται μέσω της κατάλληλης ηλικία της σεξουαλικής τους ωριμότητας. Όσα κουνέλια, ανεξαρτήτου φύλου, είναι άνω των 1,5 χρόνων θεωρούνται ακατάλληλα για στείρωση, διότι διατρέχουν κίνδυνο τόσο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης όσο και μετά από αυτή!
Παρόλο αυτά, οι κτηνίατροι σπάνια θα σας πούνε ένα καθαρό «Όχι!» για την στείρωση, άσχετα από την ηλικία που βρίσκεται το κουνελάκι σας. Αν, παρόλο αυτά, είστε αποφασισμένοι για την στείρωση και το κουνέλι σας είναι άνω των 1,5 – 2 χρόνων, οφείλετε να το διευκρινήσετε στον κτηνίατρο και να του ζητήσετε να του κάνει μια εξέταση αίματος, πριν την επέμβαση.
Κάτι άλλο, που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως ένα αρσενικό κουνέλι, 3 εβδομάδες μετά τη στείρωση, αν ζευγαρώσει με κάποιο θηλυκό έχει πιθανότητες να το αφήσει έγκυο. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να αποφεύγετε να φέρνετε σε επαφή ένα στειρωμένο θηλυκό κουνελάκι με κάποιο αρσενικό. Τουλάχιστον, μέχρι να περάσει 1 μήνας!
Υπάρχει πιθανότητα θανάτου κατά την στείρωση;
Ναι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις θανάτου κατά τη στείρωση και, φυσικά, όχι μόνο στα κουνέλια! Αυτές οι περιπτώσεις όμως αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Είναι σπάνιο να συμβεί, αλλά όχι αδύνατο!
Ένας κτηνίατρος μπορεί να σας πει «Ναι!», διότι θέλει να σας προετοιμάσει ψυχολογικά ή να «ξελασπώσει» την θέση του, σε περίπτωση απειρίας. Μπορεί να σας πει «Όχι!», διότι είναι πραγματικά έμπειρος ή απλώς επειδή θέλει να πάρει τα χρήματά σας.
Όπως έχω ήδη αναφέρει (σε προηγούμενη ανάρτηση), μπορεί να έχετε έναν καταπληκτικό κτηνίατρο για το σκύλο ή τη γάτα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να ξέρει εξίσου καλά ένα κουνέλι. Παρόλο αυτά, είναι προτέρημα να έχετε μια καλή σύσταση κτηνιάτρου.
Χρησιμοποιείται κάποιο είδος αναισθησίας κατά την διάρκεια της στείρωσης;
Οι κτηνίατροι συνήθως προτιμούν τη μάσκα, αλλά υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν την ένεση. Απλώς, με την δεύτερη εναλλακτική, τα κουνελάκια συνέρχονται πιο δύσκολα και συνήθως παρατηρείται έλλειψη όρεξης. Η μη λήψη τροφής μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Μετά την στείρωση, χρειάζεται να μείνει στο ιατρείο για παρακολούθηση;
Εξαρτάται από το τί θα σας συμβουλέψει ο κτηνίατρος. Λογικά, αν σας πει «Ναι!», θα σας ζητήσει να φέρετε τροφή (ή ο,τιδήποτε άλλο θεωρείται απαραίτητο για εκείνο). 
Αν σας πει «Όχι!», θα πρέπει να λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε, όταν το κουνελάκι επιστρέψει στο σπίτι. Καλέστε τον κτηνίατρο αμέσως αν το κουνέλι σταματήσει να τρώει, να πίνει νερό ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή!
Πόσο κοστίζει μια στείρωση κουνελιού;
Όταν πήγα να ρωτήσω (μια σκέψη που τελικά δεν πραγματοποίησα ΠΟΤΕ), η κτηνίατρος μου είχε πει πως κοστίζει γύρω στα 150 €. Ίσως πλέον να κοστίζει λιγότερο ή περισσότερο και η τιμή μπορεί να διαφέρει μεταξύ δύο κτηνιατρείων.

_______________
Στην απόφασή σας να στειρώσετε το κουνελάκι σας, υπάρχουν προτερήματα (εφ’ όσων γίνεται σε σωστό χρόνο και από έμπειρο κτηνίατρο) αλλά και μειονεκτήματα.
Ας τα αναλύσουμε:
Τα Προτερήματα της Στείρωσης
Ένα στειρωμένο κουνέλι είναι πιο ήρεμο. Παύει να είναι επιθετικό και δεν παρουσιάζει συχνά τις γνωστές, καταστρεπτικές του συνήθειες. Επίσης, ζει περισσότερο κι αποκτά πιο υγιή ζωή αφού ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται κατά μεγάλες πιθανότητες.
Φυσικά, η ήρεμη συμπεριφορά του μεταδίδεται και προς τα άλλα κουνέλια, μιας και δεν έχει πια «ορέξεις». Όμως, αν το δείτε ποτέ να «καβαλάει» ένα άλλο κουνελάκι, μην σας ανησυχήσει! Θα πρόκειται για μια κίνηση που πλέον μεταφράζεται ως παιχνίδι ή ως ένδειξη ανωτερότητας (κυρίως αν γίνεται προς το ίδιο φύλο).
Τα Μειονεκτήματα της Στείρωσης
Όλα ωραία κι όλα καλά, σαν πάρεις την απόφαση να στειρώσεις το κουνελάκι σου. Ναι, είναι γεγονός: τα στειρωμένα κουνέλια γίνονται η καλύτερη συντροφιά! Μόλις αφαιρεθεί το ένστικτο της αναπαραγωγής, γίνονται πιο ήρεμα, πιο χαριτωμένα, πιο εύκολα στον χειρισμό, δεν δαγκώνουν, δεν επιτίθονται και.. μπλα, μπλα, μπλα!
Μια ερώτηση μόνο: ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ;
Δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι είναι τα κουνέλια: άλλα άγρια, άλλα ήμερα κι όλα σκάβουν, δαγκώνουν και μασουλάνε, καταστρέφοντας ό,τι βρουν μπροστά τους! Αυτή είναι η ΦΥΣΗ τους και ΔΕΝ μπορείς να τους την αλλάξεις! Δεν μπορείς να προσαρμόσεις το κατοικίδιο ζωάκι σου όπως θες εσύ!
Μήπως μπορεί κανείς να αλλάξει και προσαρμόσει τους ανθρώπους γύρω του όπως τον βολεύει; Όχι! Τότε, γιατί να το επιδιώξεις σε ένα ζώο; Ποια είδους σκέψη ή δικαιολογία το καθιστά μια σωστή και ηθική ενέργεια;
Κάθε κατοικίδιο ζώο πρέπει να αγαπιέται και να είναι αποδεχτό όπως είναι: με τα χαρακτηριστικά του είδους του και της φυλής του! Δεν εννοώ, να το αγαπάς μόνο για την αξιολάτρευτη φατσούλα του ή για το όμορφο τρίχωμά του αλλά για την προσωπικότητά του, ως έχει!
Λες πως αντιμετωπίζεις προβλήματα συμπεριφοράς;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να ηρεμίσουν το ζωάκι σου. Αν η μόνη λύση σε κάθε πρόβλημα ήταν η στείρωση, τότε για ποιο λόγο γράφω όλες αυτές τις αναρτήσεις; Τι άλλο θα είχα να πω;
Τα προβλήματα συμπεριφοράς δείχνουν πως δεν έχεις αφιερώσει τον κατάλληλο χρόνο και τον σωστό τρόπο για να καταλάβεις το κουνέλι σου. Άρα, το πρόβλημα πηγάζει από εσένα τον ίδιο. Διότι, αν αφιέρωνες χρόνο, θα είχες ήδη βρει λύση.
Αν πάλι λες πως δεν είχες αρκετό χρόνο για να ασχοληθείς μαζί του τότε, λυπάμαι αλλά, δεν ήσουν ακόμα κατάλληλος για να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο ζώο. Είναι σαν να κάνεις παιδί και να μην έχεις χρόνο να το μεγαλώσεις… είναι δυνατόν;
Λες πως δεν θες άλλα κουνελάκια;
Ωραία, τότε μην το ζευγαρώσεις! Το ζευγάρωμα δεν καθιστάται απαραίτητο. Φυσικά, ούτε αυτό είναι φρόνιμο αλλά, από το να κάνεις στείρωση, είναι σαφώς μια καλύτερη επιλογή.
Η Abigail, η κουνέλα μου, ήταν 3 χρονών όταν την ζευγάρωσα αλλά δεν έμεινε έγκυος. Αν παρόλο αυτά έμενε, όντας κατά του εμπορίου ζώων, τα κουνελάκια θα τα χάριζα σε κάποιο γνωστό (φίλο ή συγγενή) που θα εμπιστευόμουν ή, πάνω στην ανάγκη, σε κάποιο Pet Shop.
Λες πως θέλεις να αποφύγεις τις αρρώστιες, όπως ο καρκίνος;
Η ποιότητα ζωής του κουνελιού σου εξαρτάται από εσένα! Η σωστή διατροφή και η άσκηση, το φρέσκο και καθαρό νερό, η προσοχή μας γύρω από τις ενδείξεις κάποιας πιθανής μόλυνσης ή αρρώστιας, αλλά και η συμπεριφορά μας προς αυτό, είναι δική μας ευθύνη! Αν προσφέρεις στο κουνέλι σου όλα όσα χρειάζεται, τι έχεις να φοβηθείς;
Έπειτα, ποιος σου είπε ότι με την στείρωση εξαφανίζεται κάθε πιθανότητα καρκίνου; Ή μήπως σου είπε κανείς πως, αν δεν κάνεις στείρωση στο κουνελάκι σου θα πάθει καρκίνο; Όλα είναι πιθανά γιατί αποτελούν μέρος της ζωής! Αν αυτό το θεωρείς σωστό τρόπο σκέψης, τότε πήγαινε να κάνεις ολική αφαίρεση στα δικά σου γεννητικά όργανα, ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ και αποκτήσεις ποτέ καρκίνο!
Ένα κουνέλι μπορεί να «φύγει» από πολλές άσχημες αιτίες. Αλλά, θα μπορούσε να «φύγει» και από γεράματα! Όπως «έφυγε» και το δικό μου κουνέλι, σε ηλικία 9μιση χρονών, πριν από 1 μήνα. Τι πιο όμορφο να βλέπεις το κατοικίδιο ζωάκι σου να κάνει το κύκλο της ζωής του!
Το καθήκον σου, λοιπόν, είναι να του συμπαραστέκεσαι! Να το φροντίζεις και να το αγαπάς μέχρι το τελευταίο του δευτερόλεπτο!
_______________

Η στείρωση αποτελεί μια άκρως εγωιστική πράξη. Απλώς, σκέψου: Θα σου άρεσε να σου αφαιρούσαν τα γεννητικά όργανα χωρίς την έγκρισή σου; Μην κάνεις, λοιπόν, αυτά που δεν θα ήθελες να σου κάνουν!

Εν τέλει, η επιλογή είναι δική σου!
Εγώ οφείλω να είμαι όσο πιο αντικειμενική μπορώ, γι’ αυτό και παραθέτω πληροφορίες και συμβουλές γύρω από κάθε θέμα.
Τέλος, όλα όσα αναφέρω αποτελούν δική μου άποψη και ζητώ συγγνώμη αν κάποιος αναγώστης προσβλήθηκε! Δεν ήταν αυτός ο στόχος μου!