Δευτέρα, Ιανουαρίου 6

Τον EastMed που καίει το Ισραήλ τον υπέγραψαν,την δική μας ΑΟΖ πότε θα την ΑΝΑΚΗΡΥΞΟΥΜΕ;;;;

Αυτό που πέρασε στα «ψιλά» είναι ποιούς «καίει» να προχωρήσει ο αγωγός αυτός και ποιοί έντεχνα κάθονται στο σκοτάδι!!!

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η χώρα η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Μεσογείου και τις τελευταίες ημέρες κάνει την «χαζή» είναι η Αίγυπτος.
Όποιος παρατήρησε θα είδε ότι δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου και έχει αρνηθεί μάλιστα να προχωρήσει στην διευθέτηση του ζητήματος της ΑΟΖ με την Ελλάδα.
Στο Ζάππειο πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αλλά η Αίγυπτος περιμένει να δει τις εξελίξεις και κυρίως να δει αν είναι αποφασισμένοι στην Αθήνα και στο Τελ Αβίβ να εφαρμόσουν αυτό που υπέγραψαν.
Την Λευκωσία δεν την αναφέρουμε γιατί την στρατιωτική ισχύ την διαθέτουν Ελλάδα και Ισραήλ.
Η Αίγυπτος θα «μετρήσει» τις δύο χώρες και αν δει ότι όντως είναι αποφασισμένες τότε θα αποδεχτεί το τετελεσμένο δημιουργίας ΑΟΖ όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Εάν όμως δει δισταγμούς και πισωγυρίσματα τότε δεν θα αποδεχτεί ποτέ να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα για τον πολύ απλό λόγο ότι όντως την βολεύει πολύ περισσότερο η συμφωνία της Άγκυρας με το καθεστώς της Τρίπολης, τόσο απλά...
Την Αίγυπτο προσπαθεί να δελεάσει η Τουρκία, γνωρίζοντας την διστακτικότητα από το Κάιρο να προχωρήσει σε υπογραφή οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ελλάδα.
Γιατί μεν διστακτικότητα υπάρχει από τους Αιγύπτιους, αλλά επιχειρεί να «δωρίσει» στη χώρα αυτή, μια θαλάσσια έκταση η οποία δεν της ανήκει, επιχειρώντας να «σπείρει» τη διχόνοια ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο.
Aν η Αίγυπτος συμφωνήσει τελικά με την Αθήνα τότε όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ θα χάσει (ή πιο σωστά ΔΕΝ θα κερδίσει) τουλάχιστον 15 χιλιάδες τ.χλμ. θαλάσσιας έκτασης, τα οποία μπορεί να κερδίσει με την Τουρκία, αφού η συμφωνία της με τη Λιβύη αφήνει αυτά τα 15 χιλιάδες τ.χλμ. εκτός, που σημαίνει ότι το Κάιρο μπορεί να τα διεκδικήσει!
Η Άγκυρα πολύ έξυπνα πέταξε το «τυρί» στο Κάιρο.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος ήδη έχασε με τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 21.500 χιλιάδων τ.χλμ. και αν φτάσει σε ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και για τα νησιά της, τότε το Κάιρο θα χάσει συνολικά 36.500 τ.χλμ.
Μάλιστα οι Τούρκοι έξυπνα έπαιξαν το παιχνίδι των «δολωμάτων» και με άλλες χώρες, αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι κατά τον ίδιο τρόπο έχουν χάσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο το Ισραήλ (4.600 τ.χλμ) και ο Λίβανος (3.957 τ.χλμ), από τη στιγμή που επέλεξαν να συνάψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία αντί με την Τουρκία.
Φυσικά δεν γίνεται λόγος για αλλαγή πλεύσης από το Ισραήλ, αλλά ο Λίβανος «παλαντζάρει».
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται όσοι είχαν εκτιμήσει ότι την επόμενη κρίση θα την είχε η Αθήνα με τον Λίβανο λόγω της προσέγγισης και της ισχυρής σχέσης Άγκυρας-Βηρυτού. 
Όπως ανέφεραν  προ δέκα ημερών τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Λίβανος προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για την αποστολή ελληνικού πλοίου το οποίο, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουν οι Λιβανέζοι, εργάζεται για το ισραηλινό Ναυτικό και το οποίο παραβίασε τα  εθνικά τους  χωρικά ύδατα.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Avn δήλωσε ότι :
«η είσοδος ελληνικού πλοίου το οποίο είναι στην υπηρεσία του ισραηλινού Ναυτικού στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Ο Λιβανέζος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών David Hale στην Βηρυτό.
Στο τέλος της συνάντησης ο  Avn είπε τα ακόλουθα:
«Η πράξη της εισόδου του ελληνικού πλοίου που εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα, της δικής μας ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου.
Ζητούμε από τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην διερεύνηση του συμβάντος», είπε ο Λιβανέζος πρόεδρος.
Όμως ο Λίβανος δεν είναι το πρόβλημα, γιατί απλούστατα πλέον έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ του με την Κύπρο.
Η Αίγυπτος είναι όμως πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.
Σε δηλώσεις που σαν στόχο έχουν να «διαρραγεί» ο άξονας Αθήνας - Καΐρου προχώρησε πριν τέσσερις ημέρες ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο Καλίν είπε:
«Έχουμε γίνει αποδέκτες πληροφοριών από επίσημα και ημιεπίσημα κανάλια ότι η Αίγυπτος είναι απόλυτα ικανοποιημένη με την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που έχουμε υπογράψει με τη Λιβύη.
Η δική τους ΑΟΖ (σ.σ. με την συμφωνία μας με τη Λιβύη) έχει επεκταθεί».
Τα πράγματα είναι απλά.
Ο Καλίν αυτά δεν τα είπε επειδή έτσι ξύπνησε το πρωί.
Η Αίγυπτος θα ήθελε την ΑΟΖ που περιέχει την «πηγή» του ΖΟΡ, γιατί βρίσκεται στην «λάθος» πλευρά και το Κάιρο είναι δυσαρεστημένο με αυτό.
Γι' αυτό τι κάνουν;
Κάνουν τους «χαζούς» κρατάνε την «αναπνοή» τους και περιμένουν να δουν ποιος θα μείνει όρθιος για να πράξουν ανάλογα.
Φυσικά εννοείται ότι δεν θέλουν να δουν τουρκικά στρατεύματα στην Λιβύη.
Δεν τους αρέσει να έχουν δίπλα τους δυνάμεις φιλικές προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα και αυτός είναι και ο λόγος που καταδίκασαν και την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατευμάτων στην διχοτομημένη χώρα.
Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα ως προς το πως βλέπουν και πως θα δουν τα συμφέροντά τους ανάλογα με τις περιστάσεις.
Εάν δουν μια Ελλάδα αποφασιστική, αλλά και ένα αποφασισμένο Ισραήλ να εφαρμόζουν, με επιθετική μορφή (enforce δηλαδή), τα όσα υπέγραψαν, τότε θα αποδεχτούν οι Αιγύπτιοι, να δοθούν τα νόμιμα σε αυτόν που του ανήκουν.
Εάν όμως δουν φόβο, δισταγμό και στο τέλος υποχώρηση και επανάληψη χαριτωμένων δηλώσεων για προσφυγή στην Χάγη, τότε ξεχάστε το, θα προτιμήσουν να ακολουθήσουν το σύμφωνο μισής Λιβύης-Τουρκίας που τους συμφέρει άλλωστε...
Αλήθεια το κατάλαβαν αυτό στην Αθήνα;
ΠΗΓΗ

 https://shmantikanea.blogspot.com/2020/01/ea