Σάββατο, Φεβρουαρίου 8

ΕΚΑΒ:Ευρείας κλίμακας άσκηση για ύποπτα περιστατικά Κορωνοϊού 2019-nCoV, στον Διεθ.Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο Γ.Ν.«Η Σωτηρία».

ΕΚΑΒ: Ευρείας κλίμακας, συνδυαστική άσκηση ετοιμότητας & προσομοίωσης για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Το ΕΚΑΒ, βάσει του Πανελλαδικού σχεδίου δράσης του σχετικά με την επιχειρησιακή συνεργασία με φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα για τον συντονισμό και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων,
πραγματοποίησε με επιτυχία σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2020, προγραμματισμένη συνδυαστική, ευρείας κλίμακας άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού Κορωνοϊού 2019-nCoV, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και στο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την άφιξη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» πτήσης Αεροπορικής Εταιρείας, όπου ο πιλότος (λίγη ώρα προ της άφιξης) ενημέρωσε τον Πύργο Ελέγχου του Αερολιμένα πως ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχαν 3 άτομα που είχαν εκδηλώσει πιθανά συμπτώματα Κορωνοϊού 2019-nCoV (εμπύρετη κατάσταση, εκδήλωση εμετών με πόνους στην κοιλιακή χώρα) και τα οποία τα είχαν ήδη απομονώσει στα τελευταία καθίσματα του αεροσκάφους. Άμεσα ο Πύργος Ελέγχου ενημέρωσε για το περιστατικό το Κέντρο Επιχειρήσεων Αερολιμένα (ASOC) αλλά και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Στη συνέχεια η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε ταυτόχρονα το Αεροϋγειονομείο, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και την Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα του ΕΚΑΒ (ΥΕΙΒΑ-ΕΚΑΒ). Για τις ανάγκες της άσκησης η Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα του ΕΚΑΒ (ΥΕΙΒΑ-ΕΚΑΒ) επικοινώνησε άμεσα με το ΕΚΑΒ (166) και ζήτησε ασθενοφόρα για την διακομιδή των ύποπτων περιστατικών. Κατόπιν της ενδοϋπηρεσιακής συνεννόησης του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) στάλθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» τρία (3) ασθενοφόρα για να διακομίσουν τα ύποπτα περιστατικά Κορωνοϊού 2019-nCoV στο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία». Ταυτόχρονα το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) ενημέρωσε για την επικείμενη υποδοχή, των εν λόγω περιστατικών, το Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κατά την άφιξη των τριών (3) ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», ενεργοποιήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη συνδυαστική, ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας και προσομοίωσης, για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV ανάμεσα στους συναρμόδιους Φορείς και τις Δομές Υγείας (ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Νοσοκομείο Αναφοράς υποδοχής ύποπτου Περιστατικού Κορωνοϊού 2019-nCoV) με φορείς του ιδιωτικού τομέα (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»), πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ κου Στάθη Παναγιώτη, του Υπεύθυνου Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ κου Μίχου Νίκου, του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ κου Πύρρου Δημήτρη, της Διευθύντριας του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ κας Ζυγούρα Αναστασίας, της Υπεύθυνης ΥΕΙΒΑ-ΕΚΑΒ κας Γκέσουρα Δήμητρας, εκπροσώπων του ΕΟΔΥ αλλά και στελεχών του Κέντρου Επιχειρήσεων Αερολιμένα (ASOC).
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
Κεντρική Υπηρεσία:
Τέρμα Οδού Υγείας,115 27 Αθήνα
T.: 213 214 3000, F.: 213 214 3222
E.: ekab@ekab.gr, url:www.ekab.gr