Παρασκευή, Φεβρουαρίου 7

Στο προσκήνιο και πάλι 2.500 τίτλοι «μαϊμού», που έδιναν και δυο ΤΕΕ της Άρτας

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ!

- Να απολυθούν πάραυτα από το Δημόσιο και να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα απαιτεί η κοινή γνώμη, σε αντίθεση με το Υπ. Παιδείας που προωθεί νομιμοποίησή τους

PTYXIA PLASTA
 • Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα σε όλη τη χώρα, με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να δώσει… συγχωροχάρτι σε 2.500 περίπου δημόσιους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί, προσκομίζοντας πλαστό πτυχίο!
Αν και το θέμα αυτό κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια έβγαινε στην επικαιρότητα, κυρίως μετά από τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος
(ΟΙΕΛΕ), μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί ένα οριστικό τέλος από την Πολιτεία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Δημόσια Διοίκηση, η οποία έχει ταυτιστεί με την αδιαφάνεια στην συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών! Και για να συμβεί αυτό, κατά γενική ομολογία, θα πρέπει, χωρίς δεύτερη σκέψη, να απομακρυνθούν όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις υπηρεσίες τους, και να επέμβει ο Εισαγγελέας.
Η Ήπειρος, δυστυχώς, σε όλο αυτό το παράνομο αλισβερίσι των προηγούμενων χρόνων, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού στην κομπίνα των πλαστών τίτλων σπουδών εμπλέκονταν δυο Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια της Άρτας,  από τα οποία 2.000 σπουδαστές είχαν λάβει παρανόμως τα πτυχία τους! (Κατά καιρούς ο «Π.Λ.» έχει αναδείξει το θέμα, βάσει των καταγγελιών και ανακοινώσεων της ΟΙΕΛΕ).
Να απομακρυνθούν!
Και μπορεί τώρα, μετά τις νέες πιέσεις πανταχόθεν η Κυβέρνηση να καλείται να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση «πλαστά πτυχία», ενεργοποιώντας τον ανενεργό Νόμο Γιαννάκου, σύμφωνα με τον οποίο οι παρανομούντες μπορούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις για να νομιμοποιήσουν τους τίτλους τους (!), αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση! Αντίθετα, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως στην ελληνική κοινωνία, που βλέπει έτσι απλά να νομιμοποιείται η παρανομία! Και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά που χθες ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (ο οποίος εδώ και χρόνια έχει καταγγείλει τις παρανομίες), τάχθηκε υπέρ της διενέργειας εξετάσεων και όχι της απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων, όπως απαιτούν οι πολίτες και η κοινή λογική!
Διευκρινίσεις Γιαννάκου
Και αυτό όταν η ίδια η κα Γιαννάκου με χθεσινή δήλωσή της, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Συγκεκριμένα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, διευκρίνισε ότι  «ο νόμος που είχε θεσπιστεί επί των ημερών μου στο υπουργείο  δεν αφορούσε σε πλαστά,  αλλά σε παράτυπα πτυχία που είχαν εκδοθεί από εκπαιδευτήρια τα οποία είχαν χάσει την άδεια τους ή είχαν τιμωρηθεί για άλλους λόγους. Έτσι  οι εξετάσεις που προβλέπονταν αφορούσαν το διάστημα 2004 έως 2008 προκειμένου οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να πάρουν τον κατάλληλο βαθμό», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «πλαστό πτυχίο σημαίνει απόλυση και Εισαγγελέας».
Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα περάσει λάθος μηνύματα στην ελληνική κοινωνία και θα προκαλέσει ακόμη περισσότερο τους χιλιάδες νέους ανέργους, που με δυο και τρία πτυχία και μεταπτυχιακά βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους της ανεργίας ή έχουν ήδη μεταναστεύσει σε άλλες χώρες!
Μπαράζ αντιδράσεων
Στο μεταξύ, αφ’ ότου έγινε γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καταθέσει σύντομα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διεξαχθούν ειδικές εξετάσεις για τους δημόσιους υπάλληλους που κατέχουν πλαστούς τίτλους σπουδών, ξέσπασε μπαράζ αντιδράσεων από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝ.ΕΛ.
- Να μην επιτρέψει σε υπάλληλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο κάλεσε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι. Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί. Νοιάζομαι προσωπικά για αυτήν την υπόθεση, γιατί αγωνίστηκα και ως Υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους Δημοσίους Υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε….», τονίζει μεταξύ άλλων σε χθεσινή γραπτή δήλωση του.
- Ο υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Μιχάλης Κατρίνης, σχολιάζοντας το θέμα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εν μέσω πανελληνίων εξετάσεων και διαλόγου για τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η όποια προσπάθεια τακτοποίησης περιπτώσεων δημοσίων υπαλλήλων που προσελήφθησαν κάνοντας χρήση πλαστών τίτλων σπουδών.
Κάθε έννοια αξιοκρατίας, λογικής και κράτους δικαίου καταπατάται, την ίδια στιγμή που χιλιάδες νέα παιδιά δίνουν έναν δύσκολο, αλλά έντιμο αγώνα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση…».
- Απαράδεκτη και ως σκέψη από την κυβέρνηση χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ, την ενδεχόμενη νομιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών, κατόπιν υποβολής τους σε εξετάσεις προκειμένου να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους.
«Πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών τίτλων σπουδών, διότι αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που πλήττει το δημόσιο εκπαιδευτικό αγαθό, προκαλεί ανισότητες και αναπαράγει εστίες διαφθοράς και διαπλοκής. Είναι αδιανόητο, με την ανεργία στα ύψη και την αξιοκρατία να αναζητείται, να υπάρχει έστω και η υπόνοια επιβράβευσης της χρήσης πλαστών δικαιολογητικών για πρόσληψη στο Δημόσιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος.
- «Kατά το δοκούν ή καλύτερα όποτε τους συμφέρει, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, άλλοτε καταγγέλλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και άλλοτε τις μνημονεύει όπως τώρα κάνει και ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, προκειμένου να βρει ένα άλλοθι για την ειλημμένη απόφασή του να «νομιμοποιήσει» τα πλαστά πτυχία μιας μερίδας δημοσίων υπαλλήλων μέσω εξετάσεων», σημειώνει το Ποτάμι και προσθέτει στην ανακοίνωσή του: «η Κυβέρνηση αντί να κάνει το αυτονόητο και να απομακρύνει από τη θέση τους όσοι εν γνώσει τους απέκτησαν πλαστά και παράνομα πτυχία σε συνεννόηση με επιτήδειους ιδιοκτήτες σχολείων, και κατέλαβαν μια θέση στο Δημόσιο εις βάρος άλλων συμπολιτών μας, εφευρίσκει έναν ακόμη τρόπο να ενδυναμώσει το πελατειακό κράτος που χτίζει εδώ και 16 μήνες. Κι εν τω μεταξύ χιλιάδες νέοι και νέες με προσόντα που απέκτησαν με θυσίες και κόπο αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, προκειμένου κάποιοι που "κόβουν δρόμο" να συνεχίζουν να απολαμβάνουν ασυλία και να σιτίζονται από την ιερή αγελάδα του δημοσίου…».
- Ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝ.ΕΛ. προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και με μια σκληρή ανακοίνωσή της η Γραμματεία Παιδείας του κόμματος, απαιτεί, μεταξύ άλλων, «να παυθούν άμεσα, να ασκηθεί δίωξη περί πλαστογραφίας και να προσαχθούν, ως ηθικοί αυτουργοί, όσοι πολιτικοί μεσολάβησαν για ή υπέγραψαν τους διορισμούς τους. Για όσους ο πλαστός τίτλος δεν αποτέλεσε στοιχείο διορισμού αλλά ωφελήθηκαν στη μισθολογική και διοικητική εξέλιξή τους, να αποδώσουν αναδρομικά τα ποσά της ωφελείας τους, να επιστρέψουν στο κλιμάκιο του εισαγωγικού τους τίτλου και να στερηθούν κάθε δικαιώματος διοικητικής εξέλιξης. Επιπλέον, να διωχθούν για πλαστογραφία με δόλο κατά του Δημοσίου. Για όσους, τέλος, ο πλαστός τίτλος σπουδών δεν αποτέλεσε προσόν διορισμού ή διοικητικής- μισθολογικής εξέλιξης, να διωχθούν για πλαστογραφία».
Παράλληλα, προσθέτει ότι αν η «κυβερνητική ρύθμιση οδηγεί στην διενέργεια γραπτού διαγωνισμού, πέραν των ανωτέρω ζητούμε κι επιμένουμε: ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί άμεσα ώστε να μην υπάρξει ικανός χρόνος προετοιμασίας και να πραγματοποιηθεί στη γλώσσα προέλευσης του τίτλου».
Πάρτι παρανομίας!
Το ζήτημα των πλαστών πτυχίων, πολλά από τα οποία έχουν εκδοθεί από Ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια στο Νομό Άρτας, θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις καταγγελίες, την παρέμβαση μέχρι και στην Κομισιόν, άνθρωποι χωρίς ίχνος αξιοκρατίας κατέλαβαν θέσεις στο Δημόσιο, αφήνοντας έξω άλλους άξιους πτυχιούχους που μπορεί να είχαν τα προσόντα, όχι όμως και τις γνωριμίες, για να αποκτήσουν εύκολα πλαστά πτυχία με άριστα!
Το πάρτι της παρανομίας στα ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, περιέγραφε αρχές του 2016 σε αποκαλυπτικό δημοσίευμά της η «Καθημερινή». Όπως ανέφερε,  τα δύο σχολεία –Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) λειτούργησαν πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας και ηθικής μεταξύ 1999-2006, με τη συμμετοχή στο κύκλωμα εκπαιδευτικών, στελεχών και γονέων. Η βασική πρακτική τους ήταν να χορηγούν πτυχία με άριστα σε άφαντους μαθητές. Οι μαθητές αυτοί στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τους βαθμούς για να διοριστούν στο Δημόσιο ή να εξελιχθούν υπηρεσιακά.
 Κατόπιν καταγγελιών που έγιναν το 2004 και το 2006, τα δύο ΤΕΕ έκλεισαν (οριστικά το 2009). Σύμφωνα με νόμο που προώθησε η τότε υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου (3577 /2007), τα πτυχία των σχολικών ετών 2004-2008 Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων «στα οποία έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής της άδειας λειτουργίας ή της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας» θα θεωρούνταν άκυρα. Θα απαιτούνταν νέες εξετάσεις για τη χορήγηση των πτυχίων, ο τρόπος διεξαγωγής των οποίων θα καθοριζόταν από την ίδια την υπουργό.
Δεν έγιναν ποτέ εξετάσεις…
Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ στην Άρτα. Ας σημειωθεί ότι η ΟΙΕΛΕ είχε στείλει στο Υπουργείο Παιδείας CD με 2.000 ονόματα πτυχιούχων που είχαν λάβει παρανόμως τα πτυχία τους από τα δύο ΤΕΕ την περίοδο 2000-7. Η έκθεση του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών (ΣΕΕΔΕ) αποκαλύπτει ότι «μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 28 πράξεις ανάκλησης πτυχίων».  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η «Καθημερινή», οι «πτυχιούχοι» εξακολουθούν να διορίζονται, όχι απλά στη δημοτική αστυνομία και τη ΔΕΗ, αλλά πολλοί και σε νοσοκομεία. Μάλιστα κάποια –όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που έχει στο προσωπικό του διψήφιο αριθμό πτυχιούχων από τα δύο ΤΕΕ– έχουν θέσει υπηρεσιακά το ζήτημα της εγκυρότητας των πτυχίων.
Παρά τις προσπάθειες του ΣΕΕΔΕ, με τη συνδρομή της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τα ελλιπή στοιχεία στο CD δεν επέτρεψαν τον ασφαλή εντοπισμό όλων των πτυχιούχων των δύο εκπαιδευτηρίων, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο (από τις διασταυρώσεις προέκυψαν τουλάχιστον 539 άτομα).
Τεράστια απάτη!
Το μέγεθος της απάτης αποκαλύπτεται από τη διεξοδική ΕΔΕ που διενεργήθηκε. Σύμφωνα με όσα δήλωσε καθηγήτρια σε ένα εξ αυτών: «Θα έπρεπε το γραπτό να βαθμολογείται πάντα με είκοσι. Στην πρώτη εξεταστική που βαθμολόγησα αντικειμενικά τα πρώτα δέκα γραπτά, απειλήθηκα με απόλυση».
Η ίδια εκπαιδευτικός ανέφερε ότι οι καθηγητές του Δημοσίου που ήταν μέλη ή επικεφαλής των εξεταστικών επιτροπών προέβαιναν σε «αλλοιώσεις βαθμών» αλλά και σε «αλλαγές ολόκληρου του γραπτού» σε εξετάσεις.
Τα πιο σημαντικά έγγραφα των εκπαιδευτηρίων, από το μητρώο μαθητών και το βιβλίο πράξεων του συλλόγου διδασκόντων ώς τους βαθμούς των τετραμήνων, ήταν γραμμένα «όχι με στυλό διαρκείας, αλλά με στυλό του οποίου τα αποτυπώματα διαγράφονται χωρίς ίχνος διαγραφής». Ένας από τους λόγους ήταν για να διευκολυνθεί εγγραφή μαθητών πέρα από το επιτρεπόμενο όριο.
Μαθητές με αδικαιολόγητες απουσίες, πολύ περισσότερες από το όριο των 64 (έως και 170) προάγονταν κανονικά ή έπαιρναν πτυχίο…proinoslogos.gr