Ο εχθρός εντός των πυλών…


Ιδού ποιοι αποενοχοποιούν την Τουρκία και συντηρούν τον επεκτατισμό της!
Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*
Την ώρα που ο διευθυντής του Κέντρου «Penn Biden» με έδρα την Ουάσινγκτον, Μ. Κάρπεντερ, υποδεικνύει ότι «η Τουρκία εμποδίζει την πρόοδο για επίλυση του Κυπριακού», στην Κύπρο αναδεικνύονται
φωνές –περιθωριακές μεν, αλλά κάνουν την ζημιά– που επιμένουν να αποενοχοποιούν την Τουρκία, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Την ώρα που ο Μάικλ Ρούμπιν, πρώην σύμβουλος στο Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, προτάσσει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως προϋπόθεση για αποκαστάση των σχέσεων Τουρκίας-Δύσης, οι «στρατευμένοι» στην Κύπρο καλλιεργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία πρότεινε αποχώρηση του κατοχικού στρατού, αλλά εμείς οι Ελληνοκύπριοι την παρεμποδίζουμε.
Παραθέτω αυτούσια μια μόνο πρόταση του διευθυντή σύνταξης ημερήσιας εφημερίδας, ο οποίος στιγματίζει «το 70% των Ελληνοκυπρίων» που προτιμά την στασιμότητα και το «λαικιστικό αφήγημα της κακής Τουρκίας και των αδικημένων Ελληνοκυπρίων»!
Προφανώς, για τον ίδιο δεν υπάρχει εγκληματική Τουρκία, ούτε αδικημένοι Ελληνοκύπριοι…
- Στην Ελλάδα παράλληλα, ο περίγυρος των Σημιτο-Πάγκαλων (από το «ΕΛΙΑΜΕΠ» στο «PRIO» μέχρι στο Υπουργείο Εξωτερικών) ουδέποτε λησμόνησε το 2004 και την μετέπειτα πολιτική του συντριβή.
Φυσικά, κρίθηκαν στην πράξη όταν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος επέμενε διορατικά στη ρύθμιση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου αλλά οι εν λόγω «γνωστικοί» εναντιώνονταν, αντιπροτείνοντας συνεργασία με τον Ερντογάν.
Παρεμπιπτόντως, τις προάλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξόριστοι Τούρκοι ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, στιγμάτισαν το τουρκικό καθεστώς για την βαναυσότητά του, ζητώντας αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ένα καθεστώς που υιοθετεί μεθόδους (π.χ. περί ζωτικού χώρου) που παραπέμπουν στον επεκτατισμό του χιτλερικού καθεστώτος των Ναζί.
Στην πρόσφατη διείσδυση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η στάση της Αθήνας υπήρξε απογοητευτική.
Ενώ προηγήθηκαν αλλεπάλληλες δηλώσεις περί αποφασιστικότητας και ότι «θα παρεμποδιστεί οποιαδήποτε τέτοια τουρκική ενέργεια», το τουρκικό σκάφος δεν παρεμποδίστηκε και το συμβάν αποδόθηκε στις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ξεκαθαρίζουμε ότι, παρεμπόδιση δεν σημαίνει βύθιση, αλλά υπερτονίζουμε ότι η πτωχευμένη πολιτική δεκαετιών έφερε την Τουρκία δίπλα στην Κρήτη.
- Η πρόσφατη στάση της Αθήνας έχει προδιαγράψει ότι η Τουρκία θα επανέλθει δριμύτερη, όπως το προβλέπαμε πριν πολλές βδομάδες.
Ο Ερντογάν ανάγγειλε ήδη την επόμενη επεκτατική του ενέργεια και όπως δήλωσε «η αποφασιστικότητα του άρχισε να γίνεται αποδεκτή και από την Ελλάδα».
Η πολιτική της Αθήνας παραμένει για δεκαετίες χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς αποφασιστικότητα και χωρίς διορατικότητα, ενεργώντας στη βάση ενός μίγματος φοβίας και νεοταξικής προσαρμογής που προωθούν συστηματικά διάφορα εγχώρια κέντρα απέναντι στον επελαύνοντα τουρκικό επεκτατισμό.
Η αναξιοπιστία και η προσαρμοστικότητα της Αθήνας στον τουρκικό επεκτατισμό, δεν μπορεί να αντισταθμιστούν με παχιά λόγια.
*Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu – Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο.
ΣΧΟΛΙΟ Διαχειριστή: Κυρία Μπακογιάννη, τα αποβατικά του τουρκικού στρατού για ποιον ακριβώς λόγο κάνουν συνεχώς ασκήσεις απόβασης ;
Τα ένοπλα ΜΕΑ που μεταφέρθηκαν στον κατεχόμενο Λευκόνοικο στην Κύπρο δεν είναι απειλή ;
Η Απειλή Πολέμου που έχει αποφασίσει η Τουρκία Εθνοσυνέλευση στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων δεν αποτελεί απειλή;
To ότι ο τ. Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι σύμβουλος του Cούλη, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι για τις γνωστές απόψεις του Πρωθυπουργού και της Παρέας του Σημίτη - Ροζάκη  και Παπανδρέου και τα λοιπά ορφανά;;;