Αναστάτωση στα φαρμακεία: Μόνο τα γενόσημα δωρεάν – Για τα πρωτότυπα φάρμακα υπάρχει χρηματική επιβάρυνση!

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στα φαρμακεία της χώρας, καθώς επικρατεί σύγχυση σχετικά με τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους συνταξιούχους, πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με την τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020, απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι στερήθηκαν οριστικά το ΕΚΑΣ. Η απαλλαγή ισχύει για το 2020, από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020.

Ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) υποστηρίζει ότι «αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες, που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε, εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τους χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής».

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται στα φαρμακεία και επιμένουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν τίποτε, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τούς χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση, εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ώστε να διευκρινιστεί το ζήτημα και να σταματήσει η στοχοποίησή τους, καθώς δέχονται όλη αυτή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων, χωρίς να φταίνε καν οι ίδιοι, όπως λένε.newsbreak.gr