Κυριακή, Φεβρουαρίου 2

Απρόβλεπτος παράγοντας για την Ελλάδα: «Σταματήστε τώρα την Τουρκία»


Εξελίξεις αργά ή γρήγορα με την γείτονα…
«Πρέπει κάποια στιγμή, απέναντι σε ένα καθεστώς που δεν βλέπει πλέον όρια στη δράση του, να πούμε στοπ», εκτιμά ο Μαρκ Πιερινί, πρώην πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και ερευνητής στο κέντρο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες, προκαλώντας ερωτηματικά,
καθώς κάνει λόγο για «τουρκικό καθεστώς που πρέπει να σταματηθεί άμεσα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Πολιτικά είναι εύκολο να το κάνεις, αυτό έχει μόλις κάνει στο Παρίσι. Προφανώς, επί του πεδίου, είναι πολύ πιο πολύπλοκο (…) ‘Όμως μόνο η γλώσσα της ισχύος γίνεται κατανοητή στην Άγκυρα», προσθέτει.
Για τον Ζαν-Σιλβέστρ Μονγκρενιέ, ερευνητή που συνεργάζεται με το ευρωπαϊκό ινστιτούτο Thomas More, το Παρίσι «μάλλον αντιδρά παρά αναλαμβάνει δράση απέναντι στην τουρκική πίεση στην Λιβύη, παρά το γεγονός πως η Γαλλία έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή στην Ευρώπη απέναντι στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας, επιδεικνύοντας τα στρατιωτικά μέσα της στην ανατολική Μεσόγειο.
Ενόψει της ενίσχυσης αυτής, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ έφθασε την Πέμπτη στην ανατολική Μεσόγειο, επισήμως προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Την παραμονή, το γαλλικό πλοίο εντόπισε, μαζί με την Ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη.
Η δήλωση του Γάλλου «ειδικού» ήδη συζητείται και προκαλεί σάλο στην Ευρώπη, καθώς κρύβει μέσα της μια μεγάλη αλήθεια: Πως οι Τούρκοι υποχωρούν ΜΟΝΟ, αν αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο να πετύχουν κάτι.
Ο Μονγκρενιέ ζητά μάλιστα να νιώσει η Τουρκία την ισχύ στο πεδίο της μάχης.
Αν εισακουστεί η παραίνεση του Γάλλου αξιωματούχου, τότε δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρει με το μέρος της έναν απρόβλεπτο παράγοντα που θα επιδιώξει να ελέγξει ή ακόμα και να αποδυναμώσει την Τουρκία με ή χωρίς τον Ερντογάν.
Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο με την υπογραφή στα τέλη Νοεμβρίου μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και στην ΚΕΕ για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Με τις διάφορες αυτές παρεμβάσεις, «η λιβυκή κρίση επεκτείνεται στο σύνολο της Μεσογείου», παρατηρεί ο Φρανσουά Εσμπούρ, από το Ίδρυμα για τη στρατηγική έρευνα (FRS) στο Παρίσι.
«Η Γαλλία παίρνει θέση ανάμεσα σε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ υπέρ της Ελλάδας, που απειλεί να χρησιμοποιήσει το βέτο της αν η ΕΕ εγκρίνει εχθρικά για τον Χάφταρ και ευνοϊκά για την Τρίπολη μέτρα. Δεν είναι μικρό πράγμα», υπογραμμίζει ο ειδικός.
ΦΩΤΟ UNSPLASH
el.gr
 .triklopodia.gr