Κυριακή, Φεβρουαρίου 23

Χαλκίδα: Καταστρέφουν αρχαιότητες για να κατασκευαστεί δρόμος με υπογραφή του Υπ. Πολιτισμού

Χαλκίδα: Καταστρέφουν αρχαιότητες για να κατασκευαστεί δρόμος με υπογραφή του Υπ. Πολιτισμού
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Καταστροφή των αρχαίων μνημείων της χώρας με την υπογραφή του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε κεντρικό σημείο της Χαλκίδας, όπου βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες, αλλά τελικά το «υπέρτερο» συμφέρον, δηλαδή αυτό της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου της πόλης, επέβαλε στις Αρχές την απόφαση της καταστροφής τους.

Το ζήτημα είχε αναδείξει με ρεπορτάζ το zougla.gr, στο οποίο αναφέραμε το μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε στην πόλη, αλλά και τις καταγγελίες ότι «σιωπηρά» οι μπουλντόζες καταστρέφουν τα αρχαία, ώστε να κατασκευαστεί ο δρόμος που θα συνδέει το νοσοκομείο (είναι έτοιμο) με την πόλη, αλλά και τα απαραίτητα φρεάτια και αγωγούς για τη λειτουργία του.
Τον περασμένο Αύγουστο, λοιπόν, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την καταστροφή των αρχαίων «αρχιτεκτονικών καταλοίπων» προκειμένου να γίνει το έργο, και η κατάχωση όσων μπορούν να διασωθούν (τα οποία, φυσικά, θα παραμείνουν για πάντα θαμμένα).


Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, η οποία στην εισήγησή της ζήτησε να διασωθεί το σύνολο της ανασκαφής. Η καταστροφή των αρχαίων και η διάνοιξη για τον δρόμο γίνεται υπό την εποπτεία της.
Δείτε το βίντεο με την μπουλντόζα να καταστρέφει τα αρχαία και τις φωτογραφίες:





Πάντως υπήρχε και... χειρότερο σενάριο. Όπως αναφέρουν αρχαιολόγοι στο zougla.gr, η αρχική απόφαση του ΚΑΣ ήταν η πλήρης καταστροφή των αρχαιοτήτων, όμως αυτή τροποποιήθηκε και προβλέπει την καταστροφή ορισμένων και την κατάχωση κάποιων άλλων... Η κατάχωση αρχαιοτήτων θεωρείται αποδεκτή επιστημονικά λύση, αν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.
Όμως, όπως επισημαίνουν φορείς της Χαλκίδας στο zougla.gr, υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή του δρόμου και των αγωγών, ώστε να διατηρηθούν και οι αρχαιότητες. Οι λύσεις αυτές δεν προκρίθηκαν λόγω προχειρότητας στον αρχικό σχεδιασμό του έργου, αλλά και της πίεσης του χρόνου να λειτουργήσει το νοσοκομείο, το οποίο είναι απαραίτητο για την πόλη και στοίχισε πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ...
Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ και το οδοιπορικό στον αρχαιολογικό χώρο:

 https://www.zougla.gr/greece/article/xalkida