Σάββατο, Μαρτίου 28

Κορωνοιός: 32 θάνατοι, 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1.061 συνολικά

Κορωνοιός: 32 θάνατοι, 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1.061 συνολικά
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

Στα 1.061 ανέρχονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του ιού Covid 19.
Σύμφωνα με τον κ . Τσιόδρα καταγράφηκαν 95 νέα. Συνολικά, έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα (25 άνδρες, 7 γυναίκες) στη χώρα μας. Η μέση ηλικία των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι τα 73 έτη.

Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί συνολικά 14.363 διαγνωστικά τέστ, ενώ 69 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτά, τα 65 νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ, ενώ 52 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Τσιόδρας: Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας

- Εγκρίναμε νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Θα ανανεώνεται με βάση τα διεθνή δεδομένα.
- Θέλω να κάνω ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, στους τραυματιοφορείς, τις καθαρίστριες, το διοικητικό προσωπικό, που έχουν υπερβάλει εαυτούς.
«Η κυβέρνηση θα δώσει και το χειροκρότημα [σε γιατρούς και νοσηλευτές] αλλά θα διαθέτει και τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας», είπε παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
- Η κοινωνική απόσταση, η αποστασιοποίηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει μοναξιά [ενν. αυτή την περίοδο].
- Η καρδιοτοξικότητα του νέου ιού φαίνεται πως ισχύει. Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο ο ιός είναι καρδιοτοξικός. Θα δώσουμε κάποιο φάρμακο που δοκιμάζεται και αλλού και ελπίζουμε να αποτρέψει επιπλοκές. - Το φάρμακο με βάση τη χλωροκίνη δίνεται με αυστηρά κριτήρια και παρακολούθηση. Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος διεξαγωγής του εργαστηριακού ελέγχου, που πλέον γίνεται παντού με αυστηρά κριτήρια.
«Η χλωροκίνη έχει εγκριθεί και είναι στο στάδιο παραγωγής στην Ελλάδα», δήλωσε παρεμβαίνοντας στο θέμα ο κ. Κοντοζαμάνης.
- Για τις εγκύους: Όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας συστήνεται ειδική παρακολούθηση και φάρμακα μόνο αν υπάρξουν επιπλοκές. Βασικό είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται, με βάση τα περιστατικά που γνωρίζουμε, δεν πεθαίνουν.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο τύπου Ιταλίας δεν ακολουθείται. Οι ακριβείς εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα. Σήμερα έχουμε και διαγνώσεις μέσω τεστ για ανθρώπους με ήπια συμπτώματα και δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις διασποράς.
- Δεν έχουμε παραβιάσεις καραντίνας. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται αντιληπτό στη συνείδηση του μέσου πολίτη που έχει κληθεί σε καραντίνα, η σημαντικότητα του να μείνει σπίτι. Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του ιού με σφοδρότητα. Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ υπάρχει απειλή. Στην Ιταλία αυτό δεν έγινε αντιληπτό και αυτό πληρώνουν και το ίδιο βλέπω και σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ.
- Φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει και μετά την ίαση. Παρόλ'αυτά πλέον δίνεται σαν οδηγία από τους διεθνείς οργανισμούς να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο μετά από επτά μέρες, τηρώντας κάποιες οδηγίες υγιεινής.

Χαρδαλιάς: Νέες οδηγίες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το εξωτερικό

 - Δυνατότητα να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές στο κινητό τους έχουν οι πολίτες από σήμερα, μέσω του http://www.gov.gr. Η υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης είναι προαιρετική.
- Για όσους είναι στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα: Από αύριο Κυριακή στις 3.00 π.μ. και μέχρι τις 15 Απριλίου, διακόπτονται οι πτήσεις προς και από την Ολλανδία. Επιστροφή πλέον γίνεται μόνο για πολύ ειδικούς λόγους. Δεν έχει νόημα να δημιουργούν φασαρίες όσοι δεν προβάλουν εξηγήσεις και αποδεικτικά των ειδικών λόγων που επικαλούνται.
- Ειδκές περιπτώσεις είναι οι έγκυες, όσοι έχουν μείνει άστεγοι κλπ. Χτες επέστρεψαν από το Χίθροου 30 άτομα με προβλήματα υγείας. Δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός, οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα.
- Στο νοσοκομείο Καστοριάς, έχουν αναλάβει υπηρεσία γιατροί και άλλο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει σταλεί προστατευτικό υλικό.
- Η ανταπόκριση των πολιτών για εθελοντική προσφορά είναι συγκινητική. Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις εθελοντών.
-  Όσοι βρίσκονται σε καραντίνα (κρούσματα χαμηλού ρίσκου που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό) είναι περίπου 6.800 και γίνονται καθημερινά έλεγχοι για αυτούς.
«Επιμένουμε και μένουμε σπίτι», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Μέτρα συνολικού κόστους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι το 2,5% το ΑΕΠ της χώρας, λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν τα εξαγγελθέντα μέτρα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στην ελληνική οικονομία.
Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αποζημίωσης ειδικού σκοπού και κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται ξεπερνά τα 3,5 δισ. , σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ επιπλέον κόστος 1,2 δισ. αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων (1 δισ.), τις επιπρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία (200 εκ.) και το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (80 εκ.).
Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Κλειστές επιχειρήσεις

Για τις κλειστές ρυθμίσεις όσον αφορά την ρευστότητα και τον τραπεζικό δανεισμό ισχύουν τα εξής
  • Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
  • Διάθεση 1,8 δισ. μέσα από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
  • Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς επιχειρήσεις
  • Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων και Ευρωπαϊκών κεφαλαίων: α) Υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την ΕΕ για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισ. β) Χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. γ) Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκ δ) Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
  • Αναστολή επιταγών κατά 75 ημέρες
Σχετικά με τις φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κλειστών επιχειρήσεων ισχύουν τα εξής:
  • Αναστολή πληρωμών φορολογικών (ΦΠΑ, βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ και δόσεις ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 4 μήνες σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού.
  • Δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.
  • Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
Επιπλέον, για την ίδια κατηγορία έχει προβλεφθεί: Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, λόγω των μέτρων έχει ανασταλεί η λειτουργία 249.474 ιδιωτικών επιχειρήσεων.