Παρασκευή, Μαρτίου 6

Συνιστάται ψυχραιμία και όχι πανικός

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Συνιστάται ψυχραιμία και όχι πανικός
Έτοιμο για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν το Υπουργείο Υγείας.
Τα κρούσματα από 10 έγιναν 31 χθες και, όπως ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για 21 άτομα μεταξύ των 24 που μετείχαν στο ταξίδι στο Ισραήλ και επέστρεψαν στην Ελλάδα
στα τέλη του Φλεβάρη.
«Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τσιόρδας και πρόσθεσε ότι τα «καθ' υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός».
Παράλληλα υπογράμμισε πως στις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα.
 «Η ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα. Ο ιός μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία» είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό αυτόν και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;» είπε χαρακτηριστικά. «Θέλει, λοιπόν, προσοχή ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τον ιό. Πόσοι θα προσβληθούν; Όχι πάντως το 70%. Σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών» συμπλήρωσε.
Επισήμανε ακόμα ότι «σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω. Η καταγραφή εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης» δήλωσε παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δυσκολία να ανιχνευθούν- ταυτοποιηθούν κρούσματα σε χώρες της Ασίας ή της Αφρικής.
Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως ο 67χρονος -ένατο κρούσμα- νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία, ενώ από τα επιπλέον κρούσματα δύο άτομα παρουσιάζουν ήπια πνευμονία και άλλοι 6 παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Στους υπόλοιπους έχει συσταθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε  ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλες τις επαφές τους.
Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι ελέγχεται ένας φοιτητής από το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου ως ύποπτο κρούσμα. Για αυτόν τον λόγο έχει κλείσει για δύο μέρες το πανεπιστήμιο της πόλης.
Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, ενώ συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα. zougla.gr