Δευτέρα, Μαρτίου 2

Η ποιότητα και η ιχνηλασιμότητα των ευρωπαϊκών φρούτων πόλος έλξης για τους καταναλωτές

Η ποιότητα και η ιχνηλασιμότητα των ευρωπαϊκών φρούτων πόλος έλξης για τους καταναλωτές
Τα ευρωπαϊκά φρούτα αναγνωρίζονται ως κορυφαία σε ποιότητα και ασφάλεια, καθώς πληρούν αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές τόσο κατά τη διάρκεια παραγωγής τους όσο και κατά τη συγκομιδή και εμπορία τους.
Το γεγονός αυτό δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στον Ευρωπαίο παραγωγό για την προσέλκυση του σύγχρονου απαιτητικού καταναλωτή, τόσο στις ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Βερολίνο αποτέλεσε πόλο έλξης για τον παγκόσμιο
κλάδο παραγωγής και εμπορίας φρούτων, καθώς για μια ακόμα χρονιά πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η σημαντικότατη έκθεση FRUIT LOGISTICA, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 3.300 εκθέτες από 90 χώρες, ενώ την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 72.000 αγοραστές, εμπορικοί αντιπρόσωποι και λοιποί επαγγελματίες από 135 χώρες.
Στη φετινή παγκόσμια έκθεση φρούτων FRUIT LOGISTICA 2020, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα βιωσιμότητας, ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας των φρούτων, σημεία στα οποία οι ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν υψηλή ανταγωνιστικότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης και εφαρμογής διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας.
Δυναμικό παρών στην έκθεση έδωσαν οι Έλληνες και Κύπριοι παραγωγοί μέσω του προγράμματος προώθησης EU FRUITS, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχο έχει την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των Ευρωπαϊκών φρούτων προωθώντας ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας που τα καθιστούν τόσο δημοφιλή στους εμπόρους οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στους καταναλωτές.
Οι συμμετέχοντες αγροτικοί συνεταιρισμοί NESPAR, ΝΕΣΤΟΣ, ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΣΚ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ, ΣΥΜΒΟΛΟ και CYPROFRESH CYPRUS ΣΕΔΙΓΕΠ είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δεκάδες συναντήσεις τόσο με υφιστάμενες, όσο και με νέες επιχειρηματικές επαφές, αποδεικνύοντας ότι η ισχύς βρίσκεται πράγματι εν τη ενώσει!
Παράλληλα με την έκθεση, διοργανώθηκε προωθητική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν 70 επιφανή εμπορικά στελέχη από περισσότερες από 10 χώρες. Το ενδιαφέρον του κοινού κέντρισε η ομιλία του καθηγητή Γιώργου Μαγγανάρη, από το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο κ. Μαγγανάρης ανέλυσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις φυτοχημικές ιδιότητες των ευρωπαϊκών φρούτων, αποσπώντας τα θετικά σχόλια των κλαδικών προσκεκλημένων.