Τρίτη, Μαρτίου 3

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ : Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ


Του Παναγιώτη Αποστόλου 
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου 
egerssi@otenet.gr 
www.egerssi.gr 
Ανάμεσα στην ελληνική χερσόνησο και τη Μικρά Ασία έχει διαμορφωθεί μια σχεδόν κλειστή θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους, που έχει έκταση 250 χιλιάδες τ. χλμΈναντι 132 χιλιάδων τ. χλμ. συνολικής εκτάσεως της Ελλάδος.  

Το Αιγαίο χωρίζεται στο βόρειο, νότιο και κεντρικό και σε θαλάσσια πελάγη (Θρακικό, Μυρτώο, Ικάριο, Καρπάθιο, Κρητικό). Στο Αιγαίο Πέλαγος έχουν καταμετρηθεί 5 χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, από τα οποία μόνο τα 200 περίπου κατοικούνται. Αντιπροσωπεύοντας το 15% της ελληνικής επικράτειας και συγκεντρώνοντας περί το 1,2 εκατομμύρια πληθυσμό, δηλαδή το 10% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού!  
Το Αιγαίο παρουσιάζει μια ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία και αποτελεί μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι δε σε όλους γνωστό – και για τους μέχρι χθες κακόπιστους – πως το θαλάσσιο υπέδαφός του διαθέτει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης τα νησιά μας με τα 250 περίπου λιμάνια, σε σύνολο 520 πανελλαδικώς, με τα 21 αεροδρόμια επί του συνόλου των 38, αποτελούν τεράστιο σταθμό διακίνησης αγαθών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων, συνεισφέροντας κεφάλαια εθνικής σημασίας στην Πατρίδα.  
Η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα κι εμείς δεν διεκδικούμε ούτε τα αυτονόητα… 
Η Τουρκία γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, ειδικότερα μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο μας το 1974, στράφηκε με στρατηγικό σχεδιασμό και προς το Αιγαίο Πέλαγος. Έτσι, προκειμένου να προωθήσουν τις στρατηγικές θέσεις τους, εμφάνιζαν και εξακολουθούν να εμφανίζουν το Αιγαίο ως προβληματική περιοχή, επινοώντας στη διαδρομή του χρόνου έναν αριθμό τεχνητών προβλημάτων, που χρήζουν ανάλογης επίλυσης. Αυτές οι θέσεις των πονηρών, αλλά και μεθοδικών Τούρκων είναι: 
  • Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου 
  • Εθνικός εναέριος χώρος 
  • Το εύρος των χωρικών μας υδάτων 
  • Ο αφοπλισμός των νήσων του Αιγαίου 
  • Η εναέρια κυκλοφορία, η έρευνα και η διάσωση, και  
  • Οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες. 
Με τη δημιουργία αυτών των τεχνητών προβλημάτων που έχει επινοήσει για το Αιγαίο η Τουρκία, επιδιώκει σε πρώτη φάση τη σταδιακή αποξένωση του Ανατολικού αρχιπελάγους από το μητρικό ηπειρωτικό κορμό, με απώτερο σκοπό τον διαχωρισμό του Αιγαίου μας στη μέση, δηλαδή στον 25ο μεσημβρινό. Εξ ου και η αθρόα τουρκική στοχευμένη αποστολή στα νησιά μας από τα παράλια της Μικράς Ασίαςχιλιάδων παράνομων μεταναστών, που από φιλοξενούμενοι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έγιναν μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας επί της κυβερνήσεως της ΝΔ. 
Αυτός ο διαχωρισμός του Αιγαίου μας στη μέση, είναι η επιδίωξη της Άγκυρας προκειμένου να ελέγξει επιχειρησιακά το Αιγαίο, δημιουργώντας αποκλειστικότητα σε θέματα έρευνας και διάσωσης, καθώς επίσης και την ισομερή με την Ελλάδα εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του βυθού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας των νήσων μας.    
Γι΄ αυτό θέτει συνεχώς και συνολικώς εν αμφιβόλω (η Τουρκία) το καθεστώς στο Αιγαίο Πέλαγος και των νήσων του, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία. Αμφισβητώντας ειδικότερα, το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νήσων, παρ΄ ότι αποτελεί τούτο, ρητή επιταγή του Διεθνούς Δικαίου.  
Αμφισβητώντας την κυριαρχία των νήσων και των βραχονησίδων με τη θεωρία των γκρίζων ζωνώνΑμφισβητώντας το εύρος του εθνικού μας εναερίου χώρου, προσπαθώντας με τις συχνές και σε καθημερινή βάση παραβιάσεις του, με τα μαχητικά αεροσκάφη, να τον συρρικνώσει από τα 10 ν.μ. στο εύρος των θαλάσσιων χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. Αμφισβητώντας το απορρέον από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. Κάτι που η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει στην Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο. Μια επέκταση από ελληνικής πλευράς, που αποτελεί για την Άγκυρα αιτία πολέμου (casus belliκαι που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τον πατριωτισμό, τον τσαμπουκά, τη λεβεντιά να αγνοήσει και να προβεί στο αυτονόητο και επιβεβλημένο από το Διεθνές Δίκαιο, που επικαλείται συνεχώς και ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης! Αμφισβητώντας το στρατιωτικό καθεστώς του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων!     
Αφού δεν πάει Χάγη η Τουρκία, να την “εξυπηρετήσουμε” εμείς με τον Σάρατζ… 
Παλαιότερα η Ελλάς αναγνώριζε ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι μια διαφορά μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών και γι΄ αυτό πρότεινε τη δικαστική διευθέτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πάντα σύμφωνα με όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ η Τουρκία έθετε το ζήτημα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται σαφές, πως οι διεκδικήσεις της υπερβαίνουν κατά πολύ τα δικαιώματά της και τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Αποβλέποντας φυσικά στην απόκτηση δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας δυτικά των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, με συνέπεια τον εγκλωβισμό αυτών στη ζώνη της τουρκικής κυριαρχίας. Σκοπός της λοιπόν ήταν και είναι αυτή η ουσιαστική διαφορά της να μετατραπεί από νομική σε πολιτική!  
Γι΄ αυτό μας προκαλεί ιδιαίτερα έντονη ανησυχία, πως η προ ημερών εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ υπό την επιμέλεια του Προέδρου του, με καλεσμένους ομιλητές τους Γιώργο Παπανδρέου, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργο Κατρούγκαλου (ο οποίος απουσίασε λόγω τραυματισμού του) και Χρήστο Ροζάκη, με θέμα: “Μας συμφέρει η Χάγη;, επικεντρώθηκε – επικεντρώθηαν στο ότι η προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να γίνει με την διεθνώς (;;;) αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης! Ποιας κυβέρνησης δηλαδή; Της Τρίπολης; Αυτής του Φαγέζ αλ Σάρατζ που ελέγχει από το σύνολο της Λιβυκής Επικράτειας, μόνο την πρωτεύουσά της; Του τουρκόφιλου Φαγέζ αλ Σάρατζ, που με τουρκικές πλάτες και τουρκικά στρατεύματα πολεμάει τον φιλέλληνα Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ; Με τον οποίο συνομιλεί η ελληνική κυβέρνηση (Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας); Δηλαδή, αλλού τρώμε και πίνουμε, αλλού πάμε και το δίνουμε; 
Ωστόσο, η διατυπωμένη θέση του ΕΛΙΑΜΕΠ και της πολιτικής κάστας που συμμετείχε στην εν λόγω εκδήλωση, μόνο εκ του πονηρού μπορεί να εκληφθεί, για να μην πω ότι εδώ διαπράττεται προδοσία κατά της Πατρίδος! Αφού γνωρίζουν, ότι η Τουρκία δεν γουστάρει την  επίλυση των διαφορών μας στην Χάγη, να τους εξυπηρετήσουμε εμείς, πηγαίνοντας εκεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης! Και γρήγορα, γιατί δεν φαίνεται να αντέχει και για πολύ (η κυβέρνηση της Τρίπολης) 
Ύποπτη στάση, προδοτική ίσως, πώς να την χαρακτηρίσουμε; 
Αυτοί (ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παπανδρέου – ΚΙΝΑΛ, Ντόρα Μπακογιάννη – ΝΔ, Γιώργος Κατρούγκαλος – ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν γνωρίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο, που αναφέρεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας το αποτελούν η Σύμβαση της Γενεύης του 1958, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που έχει καταστεί νομολογία, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας το 1969, όπου σύμφωνα με τα ανωτέρω, τα νησιά μας έχουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας, παρά τους αντίθετους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η οποία δεν την έχει δολίως επικυρώσει, καθώς και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 
Γι΄ αυτό θεωρώ τη διατυπωμένη άποψή τους περί προσφυγής της Ελλάδος στη Χάγη, όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα αλλά για όλες τις διατυπωμένες τουρκικές διαφορές” στο Αιγαίο (επίσημη θέση του σημερινού Πρωθυπουργού), ως καταρχήν ύποπτη και γιατί όχι και υπό μια έννοια προδοτική!! 

.triklopodia.gr