Τρίτη, Απριλίου 28

Κορωνοϊός: Θετικό το νέο τεστ της 31χρονης που είχε πάρει εξιτήριο μετά από αρνητικό έλεγχο

evaggelismos
Η 31χρονη γυναίκα είχε νοσήσει με Covid-19 και πήρε εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό στις 6 Απριλίου 
Θετικό βγήκε το νέο τεστ για κορωνοϊό στο οποίο υποβλήθηκε η 31χρονη γυναίκα που είχε νοσήσει με Covid-19 και είχε πάρει εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» στις 6 Απριλίου μετά από αρνητικό έλεγχο.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ασθενούς είχε αναφερθεί εχθές ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ότι εξετάζεται ενδελεχώς το ιστορικό της και ότι δεν τεκμηριώνεται προς το παρόν περιστατικό επαναλοίμωξης με την Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι η 31χρονη
έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 6 Απριλίου, έχοντας βρεθεί αρνητική στον ιό, αλλά από το περασμένο Σαββατοκύριακο νοσηλεύεται και πάλι στο ίδιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μερικές εβδομάδες μετά το εξιτήριό της η ασθενής εμφάνιση μια υποτροπή συμπτωμάτων που παρέμπεμπαν στον ιό, έκανε νέες εξετάσεις, βρέθηκε θετική και διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό, με τους γιατρούς να ερευνούν την συγκεκριμένη υπόθεση. Σήμερα, βγήκαν τα αποτελέσματα του τελευταίου της τεστ, το οποίο βγήκε θετικό.

Τσιόδρας: «Δεν τεκμηριώνεται περιστατικό επαναλοίμωξης»

Δεν τεκμηριώνεται περιστατικό επαναλοίμωξης από τη νόσο COVID-19, δηλαδή να έχει ιαθεί ο ασθενής και να ξανανοσήσει, στη χώρα μας, ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, απαντώντας εχθές σε ερώτηση του ygeiamou.gr, του ιατρικού site του «Πρώτου Θέματος».

Ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε την περίπτωση της ασθενούς με νόσο COVID-19 που έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 6 Απριλίου, αλλά από το περασμένο Σαββατοκύριακο νοσηλεύεται και πάλι στο ίδιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, ο οποίος έλαβε γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού προχθές Κυριακή από συναδέλφους του στον «Ευαγγελισμό» ζήτησε να μελετήσει το ιστορικό της, το οποίο και του εστάλη.

«Όντως πρόκειται για μια ασθενή που ήταν θετική στον κορωνοϊό, είχε συμπτωματολογία, νοσηλεύθηκε και εξήλθε του νοσοκομείου με αρνητικό έλεγχο, αλλά σε κάποια υποτροπή των συμπτωμάτων που έμοιαζαν με τον ιό, λίγες ημέρες μετά βρέθηκε θετική. Παρακάλεσα να επαναληφθούν οι έλεγχοι, όντως ήταν αρνητικοί οι ενδιάμεσοι έλεγχοι και θετικός ο πρόσφατος», είπε.

Αναλύοντας το περιστατικό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πως ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα γιατί, «έχουν δημοσιευθεί αντίστοιχες περιπτώσεις και από τη Νότια Κορέα με κάποιο αριθμό ατόμων οι οποίες δείχνουν ότι μάλλον, συμβαίνει αυτό που είχαμε πει και τότε, όταν πρωτο-συζητήσαμε αυτές τις μελέτες, ότι δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος για το τί συνέβη».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν περιπτώσεις που ένα δείγμα ήταν θετικό και το άλλο αρνητικό κι αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δείγματα είχαν ληφθεί από δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος, π.χ. τις βρογχικές εκκρίσεις και τον φάρυγγα, ή η ποιότητα των δειγμάτων να επηρεάζει την ανίχνευση του ιού ή μπορεί όντως ο οργανισμός να έχει καταπολεμήσει τον κορωνοϊό και κάτι συμβαίνει και ο ιός αναζωπυρώνεται ή το γενετικό υλικό του αναζωπυρώνεται.

Ο κορωνοϊός «προτιμά» συγκεκριμένες περιοχές του σώματος

«Υπάρχουν κάποια σημεία του σώματος που ο ιός δείχνει να έχει προτίμηση, όπως ο στοματοφάρυγγας και να μην ισχύουν όλα αυτά που γνωρίζουμε για την ακριβή παθογένεια του ιού. Επαναλοίμωξη, θεωρώ ότι δεν έχει καταγραφεί επίσημα και δεν την περιμένουμε επιστημονικά να συμβεί. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει ένας τροπισμός (προτίμηση) του ιού σε κάποια σημεία του σώματος και αυτό φαίνεται από παθολογοανατομικές μελέτες. Θεωρώ λοιπόν ότι οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό εμφανίζεται θα προσπαθούμε να το εξηγήσουμε και να διακριβώσουμε αν είναι επανανίχνευση του ιού ή του γενικού υλικού του ιού, ή απλά μια μακρά παραμονή του ιού στο σώμα. Έχουν καταγραφεί περιστατικά μέχρι και έναν μήνα μετά να είναι θετικά στον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο και το περιστατικό που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι ένα τέτοιο. Έχει θετική PCR στο γενετικό υλικό του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε ότι «δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε και να πούμε ότι είναι επαναλοίμωξη ή ότι κινδυνεύει κάποιος να μεταδώσει έναν τέτοιο ιό».

Ο «χρυσός» κανόνας για τη μεταδοτικότητα

Αποκάλυψε ωστόσο έναν κανόνα που βοηθά τους γιατρούς να αξιολογήσουν πότε σταματά να είναι μεταδοτικός ο νέος κορωνοϊός.

«Το χρυσό κριτήριο (gold standard) είναι να πάρεις δείγμα και να το κάνεις καλλιέργεια σε εδικά κύτταρα, υπό ειδικές συνθήκες βιοασφάλειας. Τέτοια πειράματα έχουν γίνει στη Γερμανία. Στις δέκα ημέρες από την παρουσία του ιού στον οργανισμό πήραν δείγμα από τον στοματοφάρυγγα και το καλλιέργησαν σε κυτταρικές σειρές για να δουν τη μολυσματικότητα, δηλαδή αν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. Και μετά τις 10 ημέρες η μολυσματικότητα πέφτει σε πολύ χαμηλό βαθμό. Γι' αυτό οι οδηγίες που δίνουμε και εφαρμόζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς είναι το δεκαήμερο το χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταματήσει η μετάδοση. Μάλιστα, πολλοί έχουν σταματήσει και πιο πριν στις επτά ημέρες, αν έχουν περάσει τρεις ημέρες απυρεξίας και χωρίς συμπτωματολογία θεωρούν ότι ο οργανισμός έχει καταπολεμήσει τον ιό. Και πιστεύω ότι ένας νέος οργανισμός που πάει καλά στις επτά ημέρες έχει καταπολεμήσει τον ιό και δεν τον μεταδίδει. Αλλά ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια σε χώρους, όπως νοσοκομεία, και είμαστε πιο αυστηροί στη τήρηση των 14 ημερών με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας για να είμαστε 100% βέβαιοι. Φαίνεται όμως ότι μετά τις 10 ημέρες δεν ισχύει αυτή η μεταδοτικότητα», ανέφερε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Τέλος, είπε ότι η περίπτωση της ασθενούς στη χώρα μας είναι ένα σύνδρομο που δεν έχει σχέση με την παρουσία του ιού στον οργανισμό της. «Είναι κάτι άσχετο και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι σε επικοινωνία με την ιατρική ομάδα που νοσηλεύει την ασθενή και αν υπάρχουν τυχόν επιστημονικές εξελίξεις θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση της κοινής γνώμης.

«Αλλά προς το παρόν το περιστατικό δεν φαίνεται να διαφέρει από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Και μάλλον τα περισσότερα εξ αυτών έχουν να κάνουν με μια παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.


https://www.protothema.gr/greece/