Τρίτη, Απριλίου 14

Κορονοϊός : Ποιο είναι το φάρμακο στο οποίο «στρέφουν το βλέμμα» οι επιστήμονες - Χορήγηση και σε 7 ελληνικά νοσοκομεία

Ευρύτερη πρόσβαση και στους ασθενείς στην Ελλάδα στο ερευνητικό αντιικό φάρμακο remdesivir, το οποίο κατά το Σωτ. Τσιόδρα έχει περισσότερες ενδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό. Όπως ανέφερε ο Καθηγητής, συνολικά 7 ελληνικά νοσοκομεία εντάσσονται σε κλινικές μελέτες, ενώ πρόσφατα η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήδη ξεκινά σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, πρόγραμμα δωρεάν διευρυμένης πρόσβασης.

 
Το πειραματικό φάρμακο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, πως βάσει των δεδομένων μέχρι στιγμής δείχνει ότι έχει περισσότερες ενδείξεις πως «δουλεύει» κατά του κορονοϊού, είναι η ρεμντεσιβίρη (remdesivir).
Οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι θετικές. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν μόλις 61 ασθενείς, που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση με Covid-19 και στους οποίους έγινε παρηγορητική χρήση του remdesivir, κλινική βελτίωση παρουσίασε το 68% των ασθενών (36 από τους 53, καθώς σε 8 δεν ήταν δυνατόν να αναλυθούν δεδομένα).
Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως για την πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας κατά του νέου κορονοϊού, χρειάζονται τα δεδομένα από τις εν εξελίξει τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα των μελετών αναμένονται μετά τα τέλη Απριλίου, ίσως και το Μάιο.


«Από το εξωτερικό μας έρχονται ελπιδοφόρα μηνύματα για τη χρήση ενδοφλέβιου φαρμάκου, που έχει πρόσβαση η χώρας μας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Αποκάλυψε, δε, πως η πρόσβαση σε ασθενείς στην Ελλάδα θα γίνει με τουλάχιστον 3 τρόπους. Αυτοί είναι:
  1. Αμερικάνικη κλινική μελέτη στην οποία συμμετέχουν 4 ελληνικά Νοσοκομεία,
  2. Δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε άλλα 4 ελληνικά Νοσοκομεία, που έχουν επιλεγεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων,
  3. Μέσω της μελέτης Solidarity του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας.
«Αυτό γίνεται για να επιταχύνουμε και να έχουν πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο ασθενείς και στην Ελλάδα. Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν και από τις νέες αναδυόμενες θεραπείες για τον κορονοϊό, ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται από κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα αποτελεσματικότητας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Εκτός από την αμερικανική μελέτη, που ακολουθεί το πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή την περίοδο «τρέχουν» και άλλες μελέτες, ανάμεσα τους και μια ευρωπαϊκή, που επίσης ακολουθεί το πρωτόκολλο ΠΟΥ. 

Ποια είναι η Ρεμντεσιβίρη

Το remdesivir είναι ένα ενδοφλέβιο πειραματικό φάρμακο, που επιβραδύνει τη μόλυνση των υγειών κυττάρων, μπλοκάροντας τη δυνατότητα αναπαραγωγής του ιού. Η έρευνα για την ανάπτυξη του ξεκίνησε προ δεκαετίας από την εταιρεία Gilead για την αντιμετώπιση επιδημιών από νεοεμφανιζόμενους ιούς.
Αρχικά, είχε δοκιμαστεί στη μάχη κατά του Έμπολα, αλλά αποσύρθηκε κατά την κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ. Το φάρμακο, όμως, είχε δείξει πως δρα κατά των κορονοϊών ήδη από τις εργαστηριακές μελέτες (in vitro). Αυτή η δράση της ρεμντεσιβίρης την επανέφερε στο προσκήνιο και στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού.
Το ερευνητικό αυτό φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από καμία κανονιστική αρχή στον κόσμο και για καμία ένδειξη.  Οι θεραπευτικές του δυνατότητες όμως ήταν εμφανείς και έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι αποτελεί πιθανή θεραπεία κατά του SARS-CoV-2. Έτσι, η εταιρεία έσπευσε να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του remdesivir ως δυνητικής θεραπείας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ σε χώρες με σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ υποστηρίζει και τις κλινικές μελέτες επιστημονικών φορέων, μεταξύ αυτών ο NIAID, η μελέτη στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ο ΠΟΥ, WHO κλπ.
h3 id="article_introduction" class=" o-article-body__section o-article-body__section--collapsible Η δέσμευση της Gilead 
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο Γενικός  Διευθυντής Ελλάδος – Κύπρου Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης (μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ) εκτός από τις κλινικές μελέτες, στις οποίες διατίθεται δωρεάν το φάρμακο, το remdesivir έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν για τη θεραπεία περισσότερων από 1.700 ασθενών, στο πλαίσιο προγράμματος εξατομικευμένων αιτημάτων παρηγορητικής φροντίδας.
Το φάρμακο, θυμίζουμε, έχει δοθεί και σε συγκεκριμένους ασθενείς στη χώρα μας, μέσω αιτημάτων για ατομική παρηγορητική χρήση. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, ήδη ξεκινά σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, πρόγραμμα δωρεάν διευρυμένης πρόσβασης, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να φθάσει το φάρμακο στους ασθενείς που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τη θεραπεία.
«Ήδη από τον Ιανουάριο έχουμε αυξήσει κατά 30 φορές τη δυνατότητα παραγωγής του remdesivir, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο επάρκειας καμία άλλη από τις θεραπείες μας. Επίσης μειώσαμε τον χρόνο της εξαιρετικά πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας παραγωγής του από 12 σε 6 μήνες. Επιπλέον, δημιουργούμε μια κοινοπραξία φαρμακευτικών και χημικών εταιρειών, προκειμένου να επιταχύνουμε περαιτέρω την παραγωγή. Στόχος μας είναι να έχουμε έτοιμες προς διάθεση θεραπείες για 1 εκατομμύριο ασθενείς μέχρι το τέλος του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.
https://www.news4health.gr/health-news/koronoios-koryfaio-institoyto-ygeias-ton-ipa-vlepei-sto-telos-apriliou-tin-koryfosi-stin-ellada