Σάββατο, Απριλίου 25

Εκθετος και πάλι ο ΕΟΔΥ, ανησυχία για τους νεφροπαθείς

Κρίσιμες απαντήσεις σε σοβαρότατα ερωτήματα έχει να δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ως προς τη διαχείριση της κρίσης στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι ● Οι πρώτοι που δικαιούνται τις απαντήσεις είναι βέβαια οι νεφροπαθείς, που δεν ενημερώθηκαν σωστά και πήγαν και χθες για αιμοκάθαρση ● Ο εισαγγελέας προχώρησε στην κατάσχεση όλων των φακέλων των ασθενών, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας
που διενεργείται μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων κορονοϊού στην κλινική.
«Μην ανησυχείς, όλα είναι υπό έλεγχο». Την καθησυχαστική αυτή απάντηση έλαβε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, στο ερώτημα που του έθεσε τηλεφωνικά το απόγευμα της Πέμπτης αν έχουν ενημερωθεί οι 75 αιμοκαθαιρόμενοι της Γενικής Κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού χθες για το πού θα πάνε.
Η καθησύχαση, όπως μας λέει, υπήρξε προσωρινή, καθώς χθες νεφροπαθείς προσέρχονταν στην κλινική για να υποβληθούν στην προκαθορισμένη, απαραίτητη για τη ζωή τους, διαδικασία.
Η μεγάλη κινητικότητα σε μια σφραγισμένη μονάδα υγείας από την Πέμπτη το μεσημέρι, όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση της Πέμπτης, έφερε για δεύτερη φορά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα στην κλινική του Περιστερίου και οδήγησε σε δηλώσεις του για «σημαντική επιδημία σε έναν χώρο αυξημένου κινδύνου», στον οποίο «έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, είμαστε κοντά τους για να σταματήσει το κακό».
Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του καθηγητή για ελεγχόμενη κατάσταση μεταφέρονταν έξι νεφροπαθείς θετικοί στον κορονοϊό από την κλινική στο ΝΙΜΤΣ.
Ηδη η υγειονομική μονάδα μετράει τρεις θανάτους και 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα -ασθενείς και εργαζομένους- από σύνολο 226, ενώ αναμένονταν και άλλα αποτελέσματα.
Απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» τι έγινε με τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και επέστρεψαν χθες στην κλινική, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μάς απάντησε πως «από την πρώτη στιγμή έγινε σύσκεψη και αποφασίστηκε ότι η διαχείριση των περιστατικών αιμοκάθαρσης θα γίνεται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ο,τι αποφασίσει ο ΕΟΔΥ. Εμείς θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν». «Εχει σφραγιστεί η δομή, ολόκληρη ή εν μέρει;», επιμένουμε. «Ως τώρα ο ΕΟΔΥ δεν μας έχει δώσει απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Γιατί κι εμείς τις έχουμε και δεν έχουμε επίσημη απάντηση για το θέμα», πρόσθεσε.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Από το γραφείο Τύπου του ΕΟΔΥ έριχναν το βάρος της ευθύνης στην ιδιωτική κλινική. «Σφραγίστηκε η κλινική και έμπαιναν άνθρωποι από την πλαϊνή πόρτα», μας έλεγαν. Ωστόσο, πρόσθεταν ότι «στεγανοποιήθηκε μία αίθουσα της κλινικής την Πέμπτη το βράδυ όπου θα γίνονταν τρεις διαδικασίες αιμοκάθαρσης χθες νωρίς το πρωί, οι υπόλοιποι ασθενείς θα πήγαιναν σε νοσοκομεία αναφοράς». Είχαν ενημερωθεί; «Ναι», μας απαντούσαν, «ίσως τους πήραν από την κλινική να επιστρέψουν εκεί για την αιμοκάθαρση».
Γίνεται να έχει ενημερωθεί ο νεφροπαθής από τον καθ’ ύλην αρμόδιο ΕΟΔΥ ότι θα πάει στο Θριάσιο, για παράδειγμα, για την αιμοκάθαρσή του και να πηγαίνει στη Γενική Κλινική «Ταξιάρχαι» επειδή τον πήραν τηλέφωνο; «Αδύνατον», μας λέει ο πρόεδρος των νεφροπαθών. «Προσπαθώ δύο μέρες να μάθω κι εγώ τι λάθος έχει γίνει. Τι πήγε στραβά. Καμία αρμόδια ενημέρωση. Ο ΕΟΔΥ δεν απαντάει», μας λέει και ο Γρ. Λεοντόπουλος. «Από το πρωί (χθες) με καλούν ασθενείς. Οφείλω να τους καθησυχάσω. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος και το έλλειμμα ενημέρωσης, εκτός του ότι δεν κρύβεται, τον εντείνει», προσθέτει. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών, Ξενοφώντα Λύρα, μας λέει, αποφάσισαν να παραπέμπουν τους νεφροπαθείς στον ΕΟΔΥ.
«Αν κολλήσει ένας νεφροπαθής, θα κολλήσει άλλους 15. Στις αίθουσες οι καρέκλες απέχουν εξήντα πόντους η μία από την άλλη, καθόμαστε τέσσερις ώρες και επιστρέφουμε τρεις φορές την εβδομάδα», μας λέει και προσθέτει ότι η ομοσπονδία είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή από το υπουργείο Υγείας να συμπεριληφθούν οι νεφροπαθείς στις ευπαθείς ομάδες, κάτι που δεν εισακούστηκε. «Αφέθηκαν οι άνθρωποι αυτοί να εργάζονται, να κυκλοφορούν. Είναι ακατανόητο να μετριέται η ανθρώπινη ζωή με τη λογική του κόστου-οφέλους», υπογραμμίζει.
Οι νεφροπαθείς στη χώρα μας είναι 10.500, ενώ οι αιμοκαθαιρόμενοι στην κλινική στο Περιστέρι περίπου 150. Η υγειονομική μονάδα διαθέτει επιπλέον μία Παθολογική-Γηριατρική Κλινική και Χειρουργικό Τομέα όπου πραγματοποιούνται μικροχειρουργεία.
Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Προασπίζουν οι αρμόδιες αρχές (Υγειονομικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας, ΕΟΔΥ) την ασφάλεια στους χώρους που μπορεί να γίνει υπερμετάδοση, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, οι δομές προσφύγων, οι συνοικισμοί Ρομά, οι υγειονομικές δομές όπου τις τελευταίες ημέρες έχουμε μεγάλη κινητικότητα; Και με ποιον τρόπο; Υπάρχει συστηματική παρακολούθηση, έλεγχος, έγκαιρη παρέμβαση; Τι συνέβη στις δύο ιδιωτικές κλινικές με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι ψυχικά ασθενείς, οι νεφροπαθείς και οι ηλικιωμένοι, και μετράμε τρεις νεκρούς και δεκάδες θετικούς στον κορονοϊό;
Επιτόπια έρευνα πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, ενώ την ίδια ώρα ο εισαγγελέας προχώρησε στην κατάσχεση όλων των φακέλων των ασθενών, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων κορονοϊού στην κλινική. Η εισαγγελική παρέμβαση, το βράδυ της Πέμπτης, του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη αφορά και βαριά αδικήματα -επισύρουν ποινές ώς και ισόβια- αν αποδειχθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι υγειονομικοί κανόνες και δεν προστατεύτηκε η ζωή των ασθενών.

Εξονυχιστικός έλεγχος

Ο διενεργών την κατεπείγουσα έρευνα Νικόλαος Αντωναράκος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε κρίσιμα έγγραφα από την κλινική, ενώ το κλιμάκιο της Αρχής Διαφάνειας επιτόπου ερευνά στοιχεία για την εισαγωγή των ασθενών και την παροχή σε αυτούς υπηρεσιών υγείας, καθώς και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους από την πανδημία. Σημειώνεται ότι εισαγγελική έρευνα έχει διαταχθεί και για την κλινική στο Ελληνικό, όπου επίσης εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και οι ευθύνες για τους «Ταξιάρχες»

Οι περιφέρειες με τις ειδικές υπηρεσίες στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και ο ΕΟΔΥ έχουν την ευθύνη αφ’ ενός ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών με βάση τους αντίστοιχους ισχύοντες νόμους και αφ’ ετέρου διερεύνησης με ειδικά κλιμάκια για το αν εφαρμόζονται πλήρως στις ιδιωτικές κλινικές τα ισχύοντα σε κάθε περίσταση μέτρα. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις ευθύνες του κλινικάρχη για τη διασπορά του κορονοϊού, παραμένει αναπάντητο το γιατί, όπως εκ του αποτελέσματος συνάγεται, ούτε ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υγείας ούτε ο ΕΟΔΥ προχώρησαν στους ενδεδειγμένους και επιβεβλημένους ελέγχους για το αν εφαρμόστηκαν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (και) στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου. Εχουν ευθύνη η περιφέρεια και ο ΕΟΔΥ;
Σημειώνεται εδώ ότι αντιπεριφερειάρχης Υγείας του Γ. Πατούλη είναι ο γιατρός Αθ. Βαθιώτης, πρώην πολιτικό στέλεχος του ΛΑΟΣ και πρώην μέλος της παράταξης του Γ. Σγουρού από την οποία στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε. Υπήρξε επιπλέον πρόεδρος της Πατριωτικής Λαϊκής Συμμαχίας (ΠΑΛΑΣ). Ο ίδιος φέρεται να είναι ένας από τους συνεργαζόμενους γιατρούς με τη συγκεκριμένη κλινική «Ταξιάρχαι», σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα της. «Επί σειρά ετών υπήρξε αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος στον Δήμο Περιστερίου. Εργάζεται από το 1988 ως ειδικός παθολόγος στο ΙΚΑ Περιστερίου και συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές. Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αγωγής Υγείας. Διηύθυνε τα ιατρικά περιοδικά «Υγεία και Διατροφή» και «Υγεία και Οικολογία», ενώ επιμελείται και παρουσιάζει ιατρικές εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο».

Τι προβλέπουν οι νόμοι του 2019

Επιτροπές ιδιωτικών κλινικών: Σε κάθε περιφέρεια συνιστώνται και συγκροτούνται, με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη, μία ή περισσότερες επιτροπές οι οποίες αποτελούνται από τους […] με αρμοδιότητα (και) την εποπτεία και τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών. Η εποπτεία των ιδιωτικών κλινικών αφορά κυρίως τον έλεγχο του τρόπου παροχής υπηρεσιών υγείας στους νοσηλευομένους, τη διασφάλιση ικανοποιητικής συντήρησης, αξιοπιστίας και βαθμονόμησης των ιατρικών μηχανημάτων, τον έλεγχο του τρόπου άσκησης του ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού και τυχόν εκπαιδευτικού έργου και την εν γένει τήρηση των νόμων και διατάξεων για τις ιδιωτικές κλινικές.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας εξειδικεύονται τα κριτήρια του άρθρου 138 του ν. 4512/2018 για τον καθορισμό της συχνότητας των διενεργούμενων ελέγχων κατά τη διάρκεια της ισχύος των βεβαιώσεων καλής λειτουργίας. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ο έλεγχος από την επιτροπή του άρθρου 4 διενεργείται, τακτικά μεν, μία φορά τουλάχιστον το έτος, έκτακτα δε, όταν ειδικοί λόγοι το επιβάλλουν.
[…] ο ΕΟΔΥ συνιστά το επιχειρησιακό κέντρο σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας με προληπτικό, λειτουργικό και παρεμβατικό χαρακτήρα, με ετοιμότητα απόκρισης σε έκτακτους κινδύνους υγείας, συντονίζοντας τις λειτουργίες του με τις εκάστοτε ανάγκες της χώρας