Τετάρτη, Απριλίου 1

Τεχνοφάρμες στα βουνά, Ελλάδα χωρίς δημοσίους υπαλλήλους και κτίρια-φαντάσματα στη Κηφισίας το μέλλον;

Απο τον Covid-19 στο χρεος
Το αμεταρρύθμιστο ελληνικό δημόσιο που αρνήθηκε πεισματικά είτε να αξιολογηθεί, είτε να περάσει στη ψηφιακή εποχή είναι μοιραίο να καταρρεύσει

kourdistoportocali.com
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας στο London School of Economics Άλμπρεχτ Ριτσλ, ο οποίος μίλησε στη  Deutsche Welle,  κινητήριος δύναμη για την ανάκαμψη μετά από μια κρίση είναι το χρέος. Όταν μια χώρα έχει σχετικά χαμηλό χρέος πριν ξεσπάσει μια κρίση -και συνεπώς περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών- τότε μπορεί να εξέλθει γρηγορότερα και ευκολότερα από την κρίση.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, αντίθετα, βρίσκονται αντιμέτωπες μετά το τέλος της κρίσης και με διογκούμενα χρέη. Οι χώρες της νοτίου Ευρώπης
προ της κρίσης του 2008 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και έτσι θα είναι και αυτή τη φορά».
Η Γερμανία αντίθετα, σύμφωνα με τον ειδικό, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

«Με την αμφιλεγόμενη πολιτική των μηδενικών ελλειμμάτων η Γερμανία δεν έχει εξαντλήσει τα πυρομαχικά της και μπορεί τώρα να λάβει εκτεταμένα μέτρα. Υπό αυτή την έννοια η Γερμανία είναι σε πλεονεκτική θέση. Ωστόσο στη Γερμανία το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σχεδόν περισσότερο από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία σε σχέση αλληλεξάρτησης με τους υπόλοιπους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από άλλους το να είναι καλά οι γείτονές μας».
Η τελευταία διαπίστωση του κ. καθηγητή είναι πολύ ουμανιστική για τον τρόπο δράσης της Γερμανίας. Πίσω από τις γραμμές το μόνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι νέα μνημόνια πιο δυσβάσταχτα από τα προηγούμενα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.
Ήδη η Goldman Sachs πετσοκόβει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τα γραφεία των εταιριών στην λεωφ. Κηφισίας, στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι ετοιμάζονται για το βίαιο σενάριο να μην χρειαστεί να φιλοξενούν πλέον υπαλλήλους. Όσες εταιρίες μπορούν να λειτουργήσουν με τους υπαλλήλους στα σπίτια τους είναι εκείνες που θα επιβιώσουν.
Το μεγαλύτερο χτύπημα όπως όλα δείχνουν θα το δεχθούν οι δομές του εγχώριου πελατειακού κράτους το οποίο ο COVID-19 θα το μεταρρυθμίσει βίαια και σαρωτικά.
Καθώς ο coronavirus θερίζει ζωές οι γιατροί και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μετατρέπονται σε ήρωες- ακόμη και εάν οι ίδιοι από ταπεινοφροσύνη δηλώνουν ότι απλά κάνουν τη δουλειά τους. Στην αντίπερα όχθη οι υπηρεσίες φαντάσματα του Δημοσίου όπως το Κτηματολόγιο για παράδειγμα το οποίο έχει κατεβάσει για τα καλά τα ρολά και δεν εξυπηρετούν κανένα, ούτε καν ηλεκτρονικά. Πάπαλα.
Η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων ταμπουρωμένη στα σπίτια της  περιμένει κάθε μήνα να βλέπει τα μισθό να πιστώνεται στο λογαριασμό της. Αλήθεια, τι υπέροχη φαντασίωση. Το αμεταρρύθμιστο ελληνικό δημόσιο που αρνήθηκε πεισματικά είτε να αξιολογηθεί, είτε να περάσει στη ψηφιακή εποχή είναι μοιραίο να καταρρεύσει. Στη θέση του θα δημιουργηθούν ευέλικτες εταιρίες από ιδιώτες που θα αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, οι λογιστές για παράδειγμα, είχαν αντικαταστήσει τους γραφειοκράτες του υπ. Οικονομικών. Όσο κι αν προσπαθήσουν ο Μητσοτάκης και ο Σταικούρας να ανταποκριθούν στη καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που θα κάνουν ότι δουλεύουν από το σπίτι τους αυτό θα είναι αδύνατο.
Ευέλικτες ομάδες εργαζομένων-κομμάντο οι οποίοι θα εργάζονται από τα σπίτια τους και θα είναι πιο συμφέροντες από τους υπαλλήλους ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον των μεγάλων πολυεθνικών και ομίλων οι οποίες θα διασπασθούν σε μικρές ομάδες κρούσης για να επιβιώσουν.
Άλλωστε ποια εταιρία θα θελήσει από εδώ και στο εξής να αντιμετωπίσει περιστατικά όπως αυτό σε κτίριο των Βρυξελλών με τον γερανό να βγάζει έναν ασθενή από το παράθυρο για να μην μολυνθεί το κτίριο;

Ο τρόπος εργασίας αλλάζει για πάντα και στο νέο θα αναγκασθούν να προσαρμοσθούν και οι ζωές των ανθρώπων. Όσο για το μέλλον του real estate το πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι να πάρουν τα βουνά και να ανακοπεί το μεγάλο κύμα αστυφιλίας. Τεχνο-φάρμες στα βουνά και σε απόσταση η μία από την άλλη θα είναι το νέο lifestyle ενώ οι instagramers θα φωτογραφίζονται με τις κατσίκες τους.
Μείνετε συντονισμένοι στο Κουρδιστό Πορτοκάλι καθώς ο νέος άγνωστος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά μας…