Πέμπτη, Απριλίου 30

Κοροναϊός: «Βουλιάζουν» Μαγιόρκα και Ίμπιζα

«Οι επιπτώσεις της Covid-19 θα είναι ανάλογες με εκείνες ενός πολέμου»
Στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκας, που εξαρτάται από τον τουρισμό, το κλείσιμο των ξενοδοχείων εξαιτίας του κοροναϊού έχει πλήξει ανεπανόρθωτα πολλούς τομείς και εργαζόμενους σε αυτούς, από τους υπαλλήλους στην υποδοχή των καταλυμάτων ως τους αγρότες που προμηθεύουν τα εστιατόρια με προϊόντα προς κατανάλωση.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, μεγαλύτερο νησί των οποίων είναι η Μαγιόρκα, αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Ισπανίας και το 2019 υποδέχτηκαν σχεδόν 84 εκατομμύρια τουρίστες διατηρώντας έτσι την δεύτερη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο με τους δημοφιλέστερους παραθεριστικούς προορισμούς.
Ως εκ τούτου η Μαγιόρκα νιώθει πολύ έντονα το βάρος από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης στην Ισπανία, την χώρα που έχει δεχτεί το δεύτερο μεγαλύτερο πλήγμα από τον ιό σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την Ιταλία.
Επιδιώκοντας απεγνωσμένα να ανοίξουν και πάλι, έστω με μειωμένη ζήτηση, οι ξενοδόχοι ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να επιτρέψει τις περιορισμένες μετακινήσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Μαγιόρκας καθώς αμφότερες έχουν σχετικώς χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων, λέει ο Σίσκο Πορθέλ, ο αντιπρόεδρος της Ξενοδοχειακής Ένωσης Peguera και Cala Fornells του νησιού.
Πολλοί κάτοικοι που εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία στο αρχιπέλαγος απασχολούνται με βάση ένα σχήμα “έξι μήνες εργασίας, έξι μήνες εκτός”.
Το τεράστιο κύμα αναστολής συμβάσεων στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια έχει αφήσει πολλούς χωρίς μετρητά.
“Τον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ”, λέει ο 34χρονος Ελίας Θουλιάρ Νικολάου, διευθυντής στην ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στη βορειοδυτική Μαγιόρκα, ο οποίος πληρώνει το ενοίκιό του από τις οικονομίες του καθώς αναμένει την καταβολή του κρατικού επιδόματος.
Περνάει τον χρόνο του διαβάζοντας βιβλία–ανάμεσά τους και “Την Πανούκλα” του γάλλου Αλμπέρ Καμί. “Αυτό που δεν είναι προς το παρόν σαφές είναι το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα”, σχολίασε ο ίδιος τηλεφωνικώς στο Reuters.
H φήμη της Ισπανίας ως ασφαλούς προορισμού, η οποία καλλιεργήθηκε πριν από πάνω από τέσσερις δεκαετίες, έχει βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο σε ποσοστό πάνω από 12%–ένα έσοδο που τώρα τίθεται εν κινδύνω.
“Οι επιπτώσεις της Covid-19 θα είναι ανάλογες με εκείνες ενός πολέμου”, λέει από την πλευρά του ο επικεφαλής της αλυσίδας ξενοδοχείων Melia που διαθέτει παγκοσμίως περισσότερα από 350 καταλύματα, εκ των οποίων τα 23 βρίσκονται στην Μαγιόρκα.
“Ούτε η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση ή ακόμη η 11η Σεπτεμβρίου δεν μας άφησαν με τόσο χαμηλή ορατότητα όσο σήμερα”, λέει ο ίδιος σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από την ισπανική εταιρεία συμβούλων Thinking Heads.
Η πανδημία του κοροναϊου έπληξε την Ισπανία έπειτα από μια μακρά περίοδο επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς των Βαλεαρίδων Νήσων, όπως η Μαγιόρκα και η Ίμπιζα.
Οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την εταιρεία κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Colliers International, μεγάλο τμήμα των οποίων προήλθε από εξαγορές οικογενειακών ξενοδοχειακών μονάδων από αγοραστές του εξωτερικού, οι οποίοι δαπάνησαν εκατομμύρια για την ανακαίνισή τους.
Το 2018, μια χρονιά-ρεκόρ, οι επενδυτές δαπάνησαν σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε συμφωνίες που αφορούσαν τον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ισπανία, σύμφωνα με την Colliers.
Από την πλευρά τους, οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες έλαβαν υψηλά δάνεια για την ανακαίνησή τους ώστε να προσελκύσουν τους πλουσιότερους τουρίστες.
“Τα περισσότερα ξενοδοχεία μας στη Μαγιόρκα έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αναβαθμιστούν. Όλοι έχουμε πάρει μεγάλα δάνεια”, λέει ο Πορθέλ, ο οποίος διευθύνει ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην Πεγκέρα, γνωστή ως “Μικρή Γερμανία” λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε οικογένειες Γερμανών.  -ΠΗΓΗ-