Παρασκευή, Απριλίου 10

Επειγόντως στη Λάρισα ο Χαρδαλιάς για την υγειονομική "βόμβα" κορονοϊού σε καταυλισμό Ρομά

Κλιμάκιο ΕΟΔΥ για τους 200 πρώτους ελέγχους. 20 κρούσματα θετικά σε δείγμα 29 κατοίκων. Σε καραντίνα περιοχή των 5.000 ατόμων.
Σήμερα στις 12:00 κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τους Υφ. Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο, Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας Γιώργο Σταμάτη
και τον διευθυντή σχεδιασμού και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβο Θεοδώρου, μεταβαίνει με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στη Λάρισα.


Το κλιμάκιο συνοδεύει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Βασίλης Πάντζος.

Στις 13.00 αναμένεται η άφιξη του κλιμακίου στη στρατιωτική βάση της Λάρισας. Στις 13.30 θα γίνει σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη.

Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κοινότητας Ρομά και τους επικεφαλής των μέτρων τήρηση της καραντίνας.

Επί ποδός ο ΕΟΠΥ

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο εδικών του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής των καθηγητή Eπιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, κατέφθασε πριν από λίγη ώρα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ώστε να λάβει ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων από μερίδα του πληθυσμού που βρίσκεται από χθες το βράδυ σε καραντίνα λόγω πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού.
Επειγόντως στη Λάρισα ο Χαρδαλιάς για την υγειονομική "βόμβα" κορονοϊού σε καταυλισμό Ρομά

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, το κλιμάκιο θα λάβει τουλάχιστον 200 δείγματα, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς που ενδεχομένως υπάρχει στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως χθες εντοπίστηκαν 20 θετικά κρούσματα στην συνοικία των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, μετά από ιχνηλάτηση που είχε πραγματοποιηθεί από τις επαφές ενός 32χρονου που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο συναγερμός στοη συνοικία και τα μέτρα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λάρισα λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού στην συνοικία Νέα Σμύρνη, στην οποία εντοπίστηκαν 20 κρούσματα θετικά σε δείγμα 29 κατοίκων, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή των 5.000 ατόμων.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι σχεδιάζεται να ανοίξει τις πόρτες της ιδιωτική κλινική ειδικά για τα κρούσματα του κορονοϊού προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας υγειονομικής βόμβας. Θα διαμορφωθεί κατάλληλα χώρος της "Αρωγής" στη Νίκαια, κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο αποκατάστασης. Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες.


Η ανεύρεση των θετικών κρουσμάτων σήμανε συναγερμό στο θάλαμο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που έθεσε σε καραντίνα από το βράδυ της Πέμπτης την περιοχή, με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου, κατόπιν συνεννόησης με τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη.


Με ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις επιτηρείται από το πρωί της Παρασκευής η καραντίνα σε σημαντικό τμήμα της συνοικίας Νέα Σμύρνη, στη Λάρισα.


Σύμφωνα με το larissanet.gr, σε καραντίνα από χθες αργά το βράδυ και μέχρι την Πέμπτη 23 Απριλίου βρίσκεται ο οικισμός Ρομά, όπως και τμήμα της συνοικίας που περικλείεται από τις οδούς Αεροδρομίου – Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα, ενώ σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη επηρεάζονται συνολικά περί τους 5.000 πολίτες.

Το χρονικό


Την Τετάρτη 8 Απριλίου, εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορονοϊού και συγκεκριμένα σε έναν 32χρονο, που προκάλεσε τον συναγερμό. Στην ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου Ρομά που βρέθηκε θετικός στον Covid-19 προχώρησε στη συνέχεια κλιμάκιο γιατρών από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.


20 θετικά κρούσματα στον κορονοϊό


Οι γιατροί ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετέβησαν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, όπου κατοικεί ο 32χρονος και πήραν συνολικά 30 δείγματα από τις ονομαζόμενες "στενές επαφές" του κρούσματος, στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.


Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα βρέθηκαν 20 θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί πριν από λίγο ένα τμήμα του οικισμού των Ρομά σε καραντίνα. Αφορά τις οδούς Σωκράτους, Πλάτωνος μέχρι την 110 Π.Μ, Καραμανλή, Δανάης, Καράγιωργα.


Απομάκρυνση των θετικών κρουσμάτων


Από σήμερα το πρωί θα απομακρυνθούν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου. Σημειώνεται ότι η καραντίνα ισχύει από τις 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό,τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Λ΄'αρισα

Τι θα ισχύσει για την περιοχή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται:

1. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.


2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους - Πλάτωνος - Λεωφόρο Καραμανλή - Δανάης - Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.


3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.


4. Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.


5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.


Δείτε το βίντεο με την καραντίνα της περιοχής


Δήμαρχος Λάρισας: Το χειρότερο σενάριο

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια" τονίζοντας "ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή η οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα".

Όπως είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων "αυτό οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης" Επίσης αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι "μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας"

"Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο" είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Λαρισαίων.