Παρασκευή, Απριλίου 10

Γάμησέ τα....--Ούτε η χειρουργική ούτε η βαμβακερή μάσκα φιλτράρει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό

Ούτε η χειρουργική ούτε η βαμβακερή μάσκα φιλτράρει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό

Θάνος Ξυδόπουλος
Τόσο οι χειρουργικές όσο και οι βαμβακερές μάσκες βρέθηκαν να είναι αναποτελεσματικές στην πρόληψη της διάδοσης του SARS-CoV-2 όταν ένας ασθενής βήχει.
Μια μικρή μελέτη που διεξήχθη σε δύο νοσοκομεία στη Σεούλ της Νότιας Κορέας διαπίστωσε πως, όταν οι ασθενείς με COVID-19 φορούσαν χειρουργική ή βαμβακερή μάσκα, σταγονίδια του ιού απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον και στην εξωτερική επιφάνεια της μάσκας. Η μελέτη δημοσιεύεται στα Annals of Internal Medicine.

Κατά τη διάρκεια της ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, οι μάσκες προσώπου θεωρείται ότι εμποδίζουν τη μετάδοση, οδηγώντας ειδικούς να συστήσουν τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με την έλλειψη τόσο των μασκών N95 όσο και των χειρουργικών, που έχουν αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού της γρίπης, οι μάσκες από βαμβάκι χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο. Ωστόσο δεν είναι γνωστό αν οι χειρουργικές ή οι βαμβακερές μάσκες που φοριούνται από ασθενείς με COVID-19 αποτρέπουν τη διάδοση του κορωνοϊού.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Asan, στο Πανεπιστήμιο της Ulsan College of Medicine, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, έδωσαν οδηγίες σε 4 ασθενείς με COVID-19 να βήξουν ο καθένας σε δισκία Petri είτε χωρίς μάσκα είτε με χειρουργική μάσκα, είτε με βαμβακερή μάσκα, και πάλι χωρίς μάσκα.
Από τις επιφάνειες των μασκών ελήφθησαν ασηπτικά επιχρίσματα Dacron από την εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια των χειρουργικών και των βαμβακερών μασκών. Οι ερευνητές βρήκαν τον SARS-COV-2 σε όλες τις επιφάνειες.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας προσώπου για πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές.