Τετάρτη, Απριλίου 15

Κορωνοϊός: H πλήρης ανάρρωση από σοβαρή ασθένεια μπορεί να χρειαστεί μήνες

Κορωνοϊός: H πλήρης ανάρρωση από σοβαρή ασθένεια μπορεί να χρειαστεί μήνες
Ζήσης Ψάλλας
Παρόλο που παγκοσμίως περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι οι οποίοι κόλλησαν τον κορωνοϊό έχουν αναρρώσει επισήμως, δεν είναι απολύτως γνωστό αν αυτό τους έχει αφήσει κάποια δυσλειτουργία και για πόσο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Δρ. Bala Hota, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών και ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής του Rush University Medical Centre, στο Σικάγο.

Ο Hota είπε ότι πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να έχουν ήπιο βήχα και να αισθάνονται κουρασμένοι ακόμα και αν θεωρηθεί ότι έχουν αναρρώσει και δεν είναι πλέον μεταδοτικοί. Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθουν πλήρως στο φυσιολογικό.
«Παίρνει περίπου έξι εβδομάδες για να ανακάμψει κάποιος από αυτή την ασθένεια» δήλωσε ο δρ. Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτων Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Οι άνθρωποι που πάσχουν από πολύ σοβαρή ασθένεια μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναρρώσουν».
«Αυτό που βλέπουμε στους ασθενείς που καταλήγουν με αναπνευστήρα είναι ότι συχνά παραμένουν σ' αυτήν την κατάσταση για αρκετές εβδομάδες» δήλωσε στο US News & World Report ο δρ. J. Randall Curtis, καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Harbourview. «Και βγάζοντας τον αναπνευστήρα, μένουν στη ΜΕΘ για αρκετές ημέρες και στη συνέχεια πίσω σε μια κανονική νοσοκομειακή μονάδα για λίγες ημέρες έως και μια εβδομάδα για να ανακτήσουν τη δύναμή τους».
Η Νοσοκομειακή Αρχή του Χονγκ Κονγκ ανέφερε τον Μάρτιο ότι σε μια ομάδα 12 ανακτηθέντων ασθενών, οι «δύο-τρεις» έδειξαν μειωμένη πνευμονική ικανότητα στις επισκέψεις παρακολούθησης από τους γιατρούς. Οι σαρώσεις των πνευμόνων εννέα ασθενών αποκάλυψαν ενδείξεις βλάβης οργάνων.
Επειδή ο κορωνοϊός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019, δεν υπήρξε πολύς χρόνος για την έρευνα ασθενών που αναρρώνουν. «Αυτό είναι ένα κομμάτι που δεν έχει μελετηθεί» είπε ο Hota.
Εάν ένας ασθενής αναπτύξει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλές στον ιστό του πνεύμονα. Είναι το ίδιο πράγμα που έχετε με οποιοδήποτε είδος πάθησης η οποία είναι αρκετά σοβαρή για να πάτε στη ΜΕΘ.
Ο Xiao ανέφερε ότι ορισμένοι σοβαρά ασθενείς δεν θα μπορούν ποτέ να ανακτήσουν πλήρη πνευμονική λειτουργία.
 https://www.zougla.gr