Τρίτη, Μαΐου 5

Επιχειρήσεις εστίασης: Πιο πολλά και στον δρόμο «τραπεζάκια έξω» - Πιο κοντά το άνοιγμά τους

katasthmata-anoigoun-koronaios-arthrou











Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους του κλάδου - Θετικό το κλίμα μετά το ξεκίνημα «με το δεξί» της νέας καθημερινότητας

Το θέμα της εστίασης και των σχετικών επιχειρήσεων, τα οποία ήταν προγραμματισμένες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, αλλά και το ξεκίνημα του τουρισμού είναι τα δύο σημεία στα οποία επικεντρώνεται η κυβέρνηση κατά την καθημερινή παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας του κορωνοϊού στην επόμενη φάση που ξεκίνησε με θετικά μηνύματα από χθες Δευτέρα.



Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι όποιες ανακοινώσεις για την εστίαση θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου οπότε και θα υπάρχει πιο σαφή ένδειξη για την πορεία του δείκτη R0, του δείκτη που αποτυπώνει την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε κάθε χώρα και ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα κάτω από το 0,5%.



Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1 ήδη οι δήμοι της χώρας έχουν συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη.



Ακόμα πιο αναλυτικός ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος είπε ότι υπάρχει η σκέψη να δοθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο, είτε στο οδόστρωμα, ή σε πλατείες, εφ’ όσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρου. Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης είναι να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, εξαιτίας των μέτρων της πρώτης φάσης για τον περιορισμό του κορωνοϊού.





Μια πρώτη γεύση των προθέσεων της κυβέρνησης αναμένεται να πάρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, εκρόσωποι των οποιων θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.



Το ξεκίνημα «με το δεξί» έφερε στο προσκήνιο τη συζήτησης και το ενδεχόμενο να υπάρξει νωρίτερα άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».

Τα σχέδια για τον τουρισμό


Όσον αφορά τον τουρισμό για τον οποίο υπάρχει πάντα η αγωνία της άδειας ξαπλώστρας για την οποία θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με ειδικά μέτρα, όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο CNN εξήγησε ότι «στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».


Όπως είπε ο πρωθυπουργός το αν θα έχουμε στην Ελλάδα τουρίστες από το εξωτερικό αυτό θα κριθεί από το αν θα υπάρξει συμφωνία σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, «ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά» περιέγραψε την επόμενη ημέρα του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά, δε, τον εσωτερικό τουρισμό ο Στέλιος Πέτσας είπε το πρωί της Τρίτης ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις που θα ανακοινωθούν μετά τα μέσα Μαΐου.
protothema.gr/