Δευτέρα, Μαΐου 18

Τι τα θέλουμε τα γενόσημα, ὀταν έχουμε τήν αφάρμακον ιατρική του Ιπποκράτους;

ti-ta-theloume-ta-genosima-otan-exoume-tin-afarmakon-iatriki-tou-ippokratous
Σήμερα ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα αναζητά γιατρειά σε διάφορα είδη φαρμάκων (γενόσημα ή μη). Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα επιστήμονες άλλων χωρών – και μάλιστα ιδιαίτερα προηγμένων (Αγγλία, ΗΠΑ) συνεχίζουν να εφαρμόζουν με επιτυχία την αφάρμακο, μακροβιοτική Ιπποκράτεια ιατρική (naturopathy), βασιζόμενοι στα «Περί τροφής», «Περί Διαίτης», «Περί Διαίτης Υγιεινής» και τις λοιπές οδηγίες που βρήκαν από τον Ιπποκράτη.
Τι προτείνει λοιπόν η αφάρμακος ιατρική; Όσα υπέδειξε ο Έλληνας φιλόσοφος και ολιστικός γιατρός της αρχαιότητας: Συνηθισμένες τροφές από το τραπέζι μας. 

Οι εποχιακές τροφές είναι φάρμακα

Τα διάφορα είδη τροφίμων εξετάζονταν από τον Ιπποκράτη ως φάρμακα. Πίστευε ότι κάθε τροφή είναι μεν φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τη θρέψη, αλλά και για να βοηθά με τις ιδιότητές της στην πρόληψη και τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων.
Στα συγγράμματά του αναφέρει ότι η τροφή μπορεί να αποτελέσει είτε άριστο είτε χείριστο φάρμακο, ανάλογα με το περιβάλλον και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου (βασική αρχή της ολιστικής ιατρικής). 
Ο Ιπποκράτης αναγνώριζε επίσης τη σχέση των τροφών με τις κλιματολογικές συνθήκες παρατηρώντας ότι κάποιες τροφές είναι φτιαγμένες για να ψύχουν το σώμα ενώ άλλες για το θερμαίνουν: Αυτό είναι και το νόημα των εποχιακών λαχανικών και φρούτων, δηλαδή να βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το κρύο (π.χ. πράσο) ή τη ζέστη (π.χ. ντομάτα).
Αυτό το γεγονός σήμερα εμείς το παραβλέπουμε τελείως ακολουθώντας μια αφύσικη στην κυριολεξία διατροφή με λαχανικά και φρούτα…παντός καιρού και εποχής.
Δείτε ένα καλό οδηγό: Φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους!

«Άφησε την τροφή σου να γίνει το φάρμακό σου»

Αν ρίξουμε μια ματιά στην πνευματική κληρονομιά που μας άφησε ο Ιπποκράτης, θα ανακαλύψουμε απλούς κανόνες επάνω στους οποίους βάδισαν εδώ και αιώνες – και βαδίζουν ακόμα – γιατροί και διαιτολόγοι του δυτικού (και όχι μόνο) κόσμου:
• Η βασική τροφή του ανθρώπου είναι οι καρποί, τα φρούτα, οι σπόροι (δημητριακά) και οι βλαστοί. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να τρώει θηράματα (εδώ ταιριάζει ακριβώς το ιπποκρατικό «είμαστε ό,τι τρώμε»).
“Τροφή”: Πολύ φοβάμαι πως εδώ θα πρέπει απαραίτητα να κάνω μία παρέμβαση, καθώς το παραπάνω δεν ισχύει καθόλου, διότι ο Ιπποκράτης, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά, το πως να τρώμε το κρέας και πότε, όπως βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες είναι από το έργο του “Περί Διαίτης Υγιεινής”.
Εφιστώ την προσοχή στους φίλους της “τροφής“, διότι στα πλαίσια της επιδίωξης διάφορων διατροφικών ομάδων (χορτοφάγοι, βίγκαν), γίνονται προσπάθειες να μας πείσουν πως το κρέας είναι αυτό που ευθύνεται για τις αρρώστιες μας και προκειμένου να πετύχουν να μας πείσουν να απέχουμε από το κρέας (και άλλα ζωικά τρόφιμα) χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα και ανακρίβειες όπως η παραπάνω, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει πως ο Ιπποκράτης ήταν κατά της κρεατοφαγίας, πράγμα που είναι πέρα για πέρα ψευδές:

Ippokratis-peri-diaitis-kreas

Ippokratis-peri-diaitis-kreas

Και αφού το ξεκαθαρίσαμε, συνεχίζουμε: 

• Οι βαριές τροφές βλάπτουν με τον χειρότερο τρόπο είτε τους υγιείς είτε τους ασθενείς.
• Κάθε τι που καταναλώνεται σε ποσότητα είναι βλαβερό για την ανθρώπινη φύση. (Μέτρον άριστον)
• Μέσα στο σώμα συνυπάρχουν το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό, το ξινό, το στυφό αλλά και το ξηρό, το υγρό, το κρύο και το ζεστό σε μια ισορροπία μεταξύ τους. Όταν κάποιο από αυτά τα στοιχεία ξεχωρίσει σε υπερβολή (λόγω διατροφής), τότε προκαλείται ασθένεια. Το πρόβλημα διορθώνεται τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές.
Μπορούμε όμως να πάρουμε πληροφορίες και για κάθε τροφή ξεχωριστά (φυσικά σήμερα τις έχουμε πλέον επαληθεύσει και επιστημονικά). Για παράδειγμα:
• Το ελαιόλαδο είναι το μέγα θεραπευτικό μέσο.
• Το σιτάρι είναι πιο ισχυρό και θρεπτικό από το κριθάρι, αλλά λιγότερο υπακτικό (βοηθάει λιγότερο στις κενώσεις).
• Τα ρεβίθια είναι υπακτικά, διουρητικά και θρεπτικά.
• Τα πράσα είναι θερμαντικά, υπακτικά και διουρητικά, ενώ σταματούν τις ξινίλες, αν φαγωθούν προς το τέλος του γεύματος.
• Το σέλινο είναι διουρητικό.
• Η ρίγανη είναι θερμαντική και βοηθά στην καλή λειτουργία της χολής.
• Το θυμάρι είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό.
• Το μαρούλι δροσίζει μεν το σώμα, αλλά προκαλεί αδυναμία.
• Το σουσάμι είναι πολύ θρεπτικό και σε χορταίνει γρήγορα.
Και…ιπποκράτειος περίπατος για ευεξία
Η σωστή τροφή δεν είναι ικανή από μόνη της να συντηρήσει την καλή υγεία, αν δεν συνδυάζεται με άσκηση, ανέφερε ο Ιπποκράτης. Σύμφωνα με τις πραγματείες του ένας περίπατος είναι ό,τι πρέπει μετά το φαγητό. Είναι σημαντικός, γιατί με την κίνηση το σώμα θερμαίνεται, απορροφά τα υγρά και δεν επιτρέπει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
Το βάδισμα είναι η πιο φυσική άσκηση και ενδείκνυται να γίνεται από νωρίς το πρωί, γιατί βοηθάει στο χάσιμο των περιττών κιλών, συσφίγγει τη χαλαρή κοιλιά, διώχνει την αίσθηση βάρους στο κεφάλι και βελτιώνει την ακοή και την όραση.
Δείτε ακόμη: Η Θεραπευτική Ικανότητα της Τροφής- από τον Ιπποκράτη στο σήμερα. 

Το είδα: ypo-skian.blogspot.com